Jag ökade i Heimstaden pref på 29 kronor

 


Det är lite osäkert läge nu för preffar som värderas utefter ränteläget. När räntan (förväntningar kring räntan) stiger går aktiekursen i preffar ned. De har redan backat en hel del och kanske stabiliseras de kring nuvarande nivåer. Det hänger på hur räntan väntas utvecklas på sikt. Med denna osäkerhet och nedgången i Heimstaden preferens har jag ändå vågat mig på att öka mitt innehav.

Heimstaden preferens har ansetts vara en av de mer stabila och pålitligare preffarna i spåren av de fina hyreslägenheter de äger. Ränteläget har som sagt gått upp och medan andra fastighetstyper snabbt kompenserar detta via höjda hyror går det inte lika snabbt för hyreslägenheter. Där kommer man pressas av högre finansieringskostnader medan hyresintäkterna inte går upp i lika hög grad. Om inte läget snabbt förvärras ser jag inte att preffen och dess utdelningar är hotade.

Jag köpte fler Heimstaden preferens på 29 kronor. Det ser ut som en rimlig deal med det vi vet idag. Institutionella ägare verkar fortsatt vara på säljsidan i Heimstaden preferens och det sätter press ned på aktien. 

Utdelningen är på totalt 2 kronor per år vilket ger en direktavkastning om 6,9 procent på aktiekursen 29 kronor. Kan jag en vacker dag sälja aktierna för 29 kronor eller mer har jag fått fina 6,9 procent årlig avkastning. Det är okej. Blir ränteläget fortsatt högre och stabiliserar sig på en nivå man inte idag förväntar sig kan Heimstaden preferens aktiekurs vara flera kronor lägre utan utsikter att åter stiga till forna nivåer. Preferensaktier fungerar på det viset, de värderas utefter ränteläget och risk i bolaget. Om bolaget presterar nya rekordvinster påverkar inte över huvud taget. En preferensaktie tar inte del av stigande vinster utan har en fast del den tar del av och delar ut. Därför värderas de på ett annat sätt än vanliga aktier. Vanliga aktier tenderar att stadigt nå högre kurser över tid och där kan man förvänta sig att en vacker dag kunna sälja till kurs man betalat eller högre. Så är det absolut inte med preferensaktier.

14 kommentarer:

 1. Har du fortfarande ett kyligt förhållande till SBB? Deras D-aktie ligger ju och skvalpar runt 25 kronor vilket gör runt 8% i direktavkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja jag avstår att investera i SBB.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko , Varför avstå du för att investera i SBB? Skulle vara intressant höra din åsikt. Tack , mvh Lukas

   Radera
 2. Finns inte så många preffar kvar nu, både Corem och Akelius har ju blivit till D-aktier. Har ALM pref fortfarande som redan innan hade enormt fin DA :) Nu ligger den på hela 7,53%. Inget du är sugen på att ta in?

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. K2A Pref är ganska trevlig tycker jag.

   Radera
  2. Hej. Corems preferensaktie handlas fortfarande till 6,7% direktavkastning.

   Radera
 3. Rimlig värdering till inlösen också kan jag tycka. Jag äger också:

  "37,50 kr fram till maj 2025, därefter 33 kr."

  SvaraRadera
 4. Hej petrusko vad tror du händer med d aktier och prefar vid en ränte höjning
  Jag har hört att det blir 0.5% ränte höjning från säker källa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mats,
   Om räntan höjs de närmsta åren enligt marknadens förväntningar händer inte så mycket med D och preferensaktier. Då har det hela spelat ut precis enligt marknadens förväntningar och prissättning. D och preffar är prissatta nu med en rad räntehöjningar i åtanke.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Ajaj, detta blir typiskt misstag! :-)
  När börsen gått ner så mycket och det finns många fina bolag som ger t.o.m. 5-6% DA samt har potential att kursen går upp 30-50%, då man väljer inte en pref-aktie!
  Förstår inte alls hur du tänker, är det de extra 1-2% DA som lockar?! Då ett vanlig fint bolag brukar öka sin utdelning lika mycket på 2-3 år.
  Just nu dessutom man riskerar att pref-aktien går ner när räntorna höjas, vilket man redan vet till 80-90% då blir detta rena självmord med kapitalet. ;-)
  Jag ser risk i Heim-pref att den kan gå ner till 25 kr, nu om någon överhuvudtaget villig köpa en sånt aktie när det finns så fina bolag med 5-6% utdelningar.

  Men hoppas på det bästa för dig.
  Mvh /Ballack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ballack, Jag arbetar konstant med både fixed income och aktier i portföljen, likt vissa arbetar med en 60/40 portfölj konstant. Inget konstigt med det (ett oerhört vanligt tankesätt alltså).

   Jag har 13 procent fixed income nu och är väl positionerad för stigande börs i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Känner sig lite dum som handlade på runt 33 sek... Tio procent av portföljen på en mille. Jippi...

  SvaraRadera
 7. Heimstaden pref verkar ha gått ner rejält nu kopplat till ränteläget. Vad tror du om den utvecklingen? Det fanns någon artikel i Affärsvärlden nyligen som dock ligger bakom betalvägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. GAV 22,71..<köpte i dippen. Men som sagt tidigare, det finns nu många aktier med BRA DA som man kan köpa istället. Därtill så är jag lite oroad av Heimstadens dyra förvärv från Akelius förra året! Går det ens att räkna hem med stigande räntor?

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...