Mer info om Vanguard All World High Dividend Yield ETF

 


Jag  skriver titt som tätt om den här fonden och mina investeringar i den och ofta får jag frågan om mer info om den. Själv har jag skrivit ett kort inlägg med sammanfattning om fonden i den här länken: https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

Mer info finns hos fondbolaget som nyligen förstörde sin svenska/europeiska sajt. Ja de har gjort någon uppdatering och fokuserat allt på utseende medan de helt tappat bort info om ETF.erna. Nu mera är den enda infon de har en PDF med viss begränsad info om fonden. Precis kass!

Det är dock inte så hopplöst som det låter. Vanguards brittiska sajt är fortfarande fullt fungerande med bra info. Fonden finns där och även om tickern är annorlunda och vissa uppgifter anges i brittiska pund så är det samma grejen. Nedan är en länk direkt till den här specifika fonden hos Vanguard UK.

https://www.vanguardinvestor.co.uk/investments/vanguard-ftse-all-world-high-dividend-yield-ucits-etf-usd-distributing/overview

I den här länken kan man se fondens innehav, historiska utdelningar mm. Kommande utdelning meddelar de i princip samtidigt som de betalar den så det är inget man ser långt i förväg. De pyntar samma månader varje år så man vet ju ungefär när slantarna kommer.

En avslutande notis: Normalt sett kan man via Avanza klicka sig vidare till en PDF med begränsad information om en sådan här ETF men den länken funkar inte för stunden. Det har nog att göra med att Vanguard gjort om sin sajt och Avanzas länk inte längre finns/funkar. I en sådan PDF när det väl funkar alltså, kan man bla se info om avgifter och historisk totalavkastning. 

** Uppdatering:

Jag fick ett bra tips på twitter om sajten JustETF.com som har vettig info om bla den här fonden. Gick in och checkade och jag gillar den. Här kan man söka fram den i rätt valuta och slippa det där med brittiska pund också. Bra sammanställning av utdelningen årsvis samt tydlig jämförelse mellan kvartalen. Glöm dock inte ställa in USD för utdelningen på sajten då det är korrekt valuta för utdelningen (se bild nedan). Länk till den här specifika fonden hos sajten nedan:

https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B8GKDB10#overview


7 kommentarer:

 1. Vi kan ju be en stilla bön om att Avanza en gång för alla ordnar upp så att ETF-er har likvärdig information om t.ex DA som aktier har. Börjar bli trött på deras notis om att "vi jobbar på det"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen,
   Ja det här med info är en nackdel när det kommer till att investera i ETF:er på tyska börsen. Avanza har ingen/dålig info. Det finns bättringspotential =)

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det lättaste är att kolla på justetf.com för att se utdelningar, innehav osv men jag håller med om att Avanza borde ta tag i det där och också ta med utdelningarna i "kommande utdelningar"

   Radera
  3. justetf är riktigt bra, synd bara man inte kan lita på kalendern där för utbetalningarna. Tar väl 1 månad extra innan de landar på kontot?

   Sen kan man även ladda ned dokument på morningstar där man kan läsa mer. De verkar däremot ha ett 28.8 baud modem kopplad till filservern så det är tyvärr segt.

   Radera
 2. Vi arbetar på mycket av det som saknas, men det tar tid tyvärr. Som alltid så saknas ett standardiserat sätt från bolagen att redovisa, försöker till dess att vi fått upp det första utkastet av en sådan databas publicera så mycket vi kan Denna skrev vi nyligen om https://www.etfmarknaden.se/vgwd-etf-satsar-pa-hogutdelare-fran-hela-varlden/

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko, jag noterar att det finns två varianter av denna ETF. En som delar ut (distrubuerar) vinsten och en som återinvesterar (ackumulerar) vinsten. Jag skulle tycka det vore intressant om du ville göra en liten analys mellan de två varianterna. Får man fler andelar om man väljer den ackumelerande varianten (som t.ex i Avanza Zero)? Betalar man courtage på de ökande andelarna? Påverkas skatten mer än att värdet bidrar till ökat värde i KF/ISK? Om vi utgår från ett scenario att man vill återinvestera sin utdelning i samma fond - vilket alternativ är då bäst att använda?
  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är inte så mycket att orda om de två varianterna. Totalavkastningen är exakt samma i dem.

   Om man ändå avser att återinvestera utdelningen i samma fonden över tid är det rimligt att välja den som inte pyntar utdelning då man på det viset undviker växling och courtageavgifter i samband med utdelning och köp av fonden.

   Kursutvecklingen kommer vara bättre på den icke utdelande fonden. Det är så skillnaden artar sig. Andelarna du äger förblir det samma till antalet.

   Varje enskilt år är totalavkastningen exakt samma i de två varianterna.

   Mvh petrusko

   Radera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...