Häromdagen svarade jag på ett mail om globalfonder och då slog det mig att jag ofta nämner den här godbiten men nog aldrig skrivit ett sådant här inlägg om den. Det är skillnad på globalfond och globalfond och den här fonden ifrån Vanguard är ett mycket bra alternativ. Studier kring olika index där dess förträfflighet lyfts handlar ofta om att äga alla bolag. För att hålla nere kostnader väljer fondbolag att följa lite smalare index där de inte behöver köpa lika många olika bolag. Innehaven som påverkar mest är ju de största bolagen och olika breda index behöver inte skilja så mycket i avkastning men ju smalare desto sämre kan man sammanfatta. En hyggligt vanlig globalfond kan innehålla bortåt 1500 olika bolag.
Den här fonden ifrån Vanguard innehåller hela 3793 olika bolag och har alltså inte snålat genom att skala bort en massa bolag som fonder ofta gör. Vanguard är pionjärer inom indexfonder och är den främsta aktören i världen sett till deras roll i att pressa ned fondavgifter. De följer ett rackarns brett index och de har en mycket låg avgift i fonden dessutom (som vanligt när det gäller Vanguard).
Fondavgiften är 0,22 procent och som vanligt för börshandlade fonder tillkommer courtage vid köp och sälj men det är ju engångsavgifter och betyder ingenting för den långsiktig investeraren.
Fonden finns i två versioner, en utdelande och en icke utdelande. Jag skriver om och länkar till versionen med utdelning. Apropå utdelning så betalas den kvartalsvis och direktavkastningen är i skrivande stund cirka 1,6 procent. Vanguard har även en annan typ av globalfond med snarlikt namn men fokus på bolag med högre utdelning än snittet. Den har jag skrivit om i ett liknande sådant här inlägg. Den heter Vanguard All World High Dividend Yield.
Ovan är en bild med de största innehaven. Den listan ser ungefär ut som i fonder med mycket färre innehav. Skillnaden är främst i andra ändan.
Vill man investera i en globalfond är den här ifrån Vanguard ett suveränt val då den har både låg avgift och ett mycket brett innehåll om nästan 4000 bolag. Fonden har sin hemvist på Irland vilket betyder att det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen den betalar och man kan med fördel äga den i ett ISK. Den handlas via tyska börsen där den har ticker: VGWL
Länk till Vanguard All-World UCITS ETF hos Avanza (reklamlänk).
föredrar Lysa i mitt månadssparande vad tycker du om lysa? Patrik
SvaraRaderaTjena Patrik,
RaderaDet finns ett gäng olika tjänster som underlättar spar för helt vanligt folk. Generellt tycker jag att de är bra. De är egentligen helt onödiga men det vet inte folk om. Att det enda man egentligen behöver för ett långsiktigt spar är en billig bred svensk indexfond eller globalfond om man så vill. De här tjänsterna får folk att känna sig trygga i sitt spar och resulterar i att det blir av
Att sparet i fonder blir av betyder mycket mer än någon liten avgift hitan ditan.
Mvh petrusko
Hej,
SvaraRaderaTack för bra tips!
Vet du varför utdelningen från ETF:r inte syns på sammanställningen av kommande utdelningar på Avanza?
/Chris
Tjena Chris,
RaderaAvanza behöver betala för datan och för att utveckla sitt system att tillhandahålla den infon. De är notoriska på att hålla nere utgifter och kommer dra sig för att spendera den slanten som behövs för att du skall få den infon.
Mvh petrusko
Hej Petrusko, i Degiros lista över källskatter ligger UK på 0%, men Irland på 25%. Hur går det ihop med det du skriver ovan? Vänlig hälsning Henrik Jansson
SvaraRaderaTjena,
RaderaDu får höra med dem. Degiro är en konstig mäklare som har en del egenheter för sig. Jag är ointresserad av dem och turligt nog har de inte så många kunder heller så jag ser ingen anledning att sätta mig in i deras egenheter.
Har man en vanlig svensk mäklare så funkar det som jag skriver. Har man Degiro får man skylla sig själv.
Mvh petrusko
Jag använder Degiro för ca 3,5% av mitt kapital. De är de enda som gjort en större lista på källskatter som jag hittat. Därav frågan. Degiro ger globala investeringsmöjligheter som nordenfokuserade NN & AVZ är dåliga på. Sverige har inte bara näst högst mordfrekvens i Europa utan också den lägsta produktivitetstillväxten per capita och högsta finansiella stressen i Europa. (Som Jonas Thulin tagit upp flera gånger i Penserpodden) Så vill man ligga tungt i Sverige får man skylla sig själv. Vänlig hälsning Henrik Jansson
Radera