Utländsk källskatt i retur det var ju kul

 


Idag fick jag utländsk källskatt i retur hos Avanza och det är ju grymt kul. De här slantarna räknar jag inte med i min budget varpå jag kan göra vad jag vill med dem när de väl dimper in. Och nu sitter jag här med en fin slant jag tänker att jag vill spendera på fler aktier.

Min känsla är precis som den klockrena bilden ovan. Wohooo eller *Piiip Yeah*. Bilden är från en bildbank och jag fastnade för den direkt då den förmedlar känslan så bra.

Nu ska jag spana närmre kring vad jag skall köpa för slanten. Jag har varit sugen på att öka i både 3M och Johnson & Johnson i närtid. 3M har fortsatt sura kursmässigt och blivit än billigare medan JNJ tickat på uppåt en del. I 3M behöver man tro att det är en tillfällig svacka och att de kommer prestera bra i långa loppet. Johnson & Johnson är enklare att ha tro till, att de bara fortsätter att vara suveräna helt enkelt. Jag tror på dem bägge.

Undrar du vad det är jag babblar om det här med källskatt så kommer en förklaring här. Jag äger utländska bolag och det dras skatt på utdelningen från dem. Den här skatten kan man få i retur beroende på vilken typ av konto man äger innehavet på. I en kapitalförsäkring och ett ISK beskattas vi via en schablonprincip och ytterligare skatter blir ju dubbelt. Därför finns det en möjlighet att få den utländska skatten som dragits på din utdelning i retur. Det är inte okomplicerat och det finns en fasligt många olika regler, ifs and buts osv. Den smidiga lösningen är att äga utländska bolag via en KapitalFörsäkring. Där tar din mäklare ansvar att fixa skatten i retur åt dig. Anledning till det är att du egentligen inte äger aktierna, det gör försäkrings/pensionsbolaget rent juridiskt. De äger aktierna och du äger värdet av dem. Eftersom de äger aktierna tar de ansvar att fixa hem skatten. Avanza och Nordnet sköter detta bra. Det tar tid men det är det värt. Cirka 3 år efter att skatten dragits får man den i retur. Historiskt har Avanza inte skött det här så bra då de bara fixat 80-95 procent av skatten i retur men de har löst nya rutiner och sköter det bra nu. Nordnet betalade skatten i retur ett par månader innan Avanza och så var det förra året också. Jag tänker att när vi ändå väntat 3 år är de där månaderna inget att lipa över. Nordea fixar skatten i retur på bara några månader men deras system/plattform är så usel att du tappar livslusten. Inte värt det sett till alla missnöjda kunder jag hört från.

14 kommentarer:

 1. Jag fick tillbaka 90,6 %, hade hoppats på att det skulle vara 100% numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Alice,
   Jag tror det rör sig om att du äger/ägde bolag där det dragits mer än 15% utländsk källskatt. Avanza hanterar det separat nu för tiden men har lovat att de skall fixa allt i retur för de vanligaste länderna som tex Kanada och Danmark vill jag minnas. Du lär få ett meddelande i inloggat läge idag utav Avanza där de förklarar för dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Rättelse: 92,6 % fick jag tillbaka på min KF, hade betalat lite utländsk skatt på en ISK också som förstås inte ingår i den här återbetalningen. Men det är ändå inte 100%, man kan undra varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev ovanstående innan jag såg ditt svar på min förra kommentar. Ja, kanske är förklaringen att några dragit mer än 15%, jag har några där det dragits 25%. Får se om det också återbetalas så småningom då.

   Radera
 3. Hur funkar detta för ISK-konto? Gör spararen något aktivt eller sköter avanza/nordnet det själva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Din mäklare rapporterar in det till skatteverket och det sköts automatiskt i din deklaration. Det finns dock en rad faktorer som leder till att du inte får något alls tillbaka. Den utländska källskatten kan kvittas mot schablonbeloppet. Har du ett normalt bostadslån kvittar du redan bort ditt schablonbelopp och har således inget kvar. Resultatet blir att du inte får en spänn i retur via ett ISK. Det finns en rad ifs and buts kring detta i ett ISK. Det är krångligt att sätta sig in i och vill man göra det finns all info på skatteverket.se

   Mvh petrusko

   Radera
 4. På Nordnet fick jag tillbaka 100%. Jag återupprepar 100% av källskatten redan i januari.
  Jag undrar fortfarande varför folk tycker att Avanza är bra???
  (Jag är kund hos båda sedan länge, så jag känner till båda väldigt bra...)

  SvaraRadera
 5. Hej Har Nordea på isk konto hos avanza,har själv ansökt om skatteåterbäring i finland hos vero skatt.hur lång tid tar det att få återbetalningen, någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. finska aktier bör du ha på NN
   då får du bara 15% källskatt

   Radera
 6. Hej!
  Har både Avanza och Nordea.
  Svenska Aktier på Avanza och utländska på Nordea.
  Visst är plattformen dålig men det kan man leva med om man får 100% tillbaka på 6 veckor.

  Har svårt att förstå att man vill ligga ute med pengarna i 3 år.

  Tack för en bra blogg och extra tack att du tipsade om Abbvie 2019.

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko! Är också sugen på 3M men det är fan inga dåliga summor de riskerar att få betala ut i skadestånd. Vad säger din erfarenhet?

  Tack för bra blogg, som alltid

  /Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christian,
   Ja det är stora summor men i 3Ms perspektiv är det hanterbart. De är ett ännu större bolag och löser det där utan vidare. Samma saken gäller Johnson & Johnson som har stämningar hängande över sig. Det är stora belopp men för JNJ är det inga pix. De genererar så mycket cash att de kan ta det rakt av ur kassaflödet medan allt löper på som vanligt.

   Mvh p

   Radera
 8. Du har tidigare nämnt att etf:er med säte på Irland går bra att ha i isk eftersom pågrund av någon skatteteknisk detalj jag inte riktigt förstår. Stämmer det att man inte behöver bry sig om källskatten då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Strider,
   Ja det är så att ETF:er med hemvist på Irland dras det ingen skatt på den utdelning de betalar till dig som äger den.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...