Dubbel katschingfredag för mig

 


I min egna lilla börsvärld var det en rackarns fin fredag igår.  En dubbel katschingfredag med två trevliga utdelningsbesked. Det var dels Xact Sverige som lämnade besked om utdelning. Den är ju lite speciell då det är en indexfond som pyntar en viss procent i utdelning och det kan bli lite upp och ner mellan åren. Jag lever på mina utdelningar och har valt att förhålla mig till den utdelning som blir från fonden. Blir den högre är det nice och blir den lägre så är det vad det är. I långa loppet är trenden stigande, den stiger ihop med börsen.

Jag har ägt Xact Sverige sedan 2015, då hette den Xact OMXSB UTD. Sedan dess har det blivit både högre och lägre utdelning. Om du missat det så lade jag upp ett inlägg häromdagen med 10 års utdelningshistorik i fonden. Länk till det här: https://petrusko.blogspot.com/2022/03/utdelningshistorik-10-ar-xact-sverige.html

Utdelningen i Xact Sverige blir i år 27,43 kronor vilket är en rejäl slant mer än föregående år. Kul för mig som förhåller mig till den utdelning fonden pyntar. Vissa investerar i en vanlig fond utan utdelning och säljer årligen en del för att leva på. Det går att göra på olika sätt och blir bra oavsett om man håller sig till rimligt uttag.

En mindre bra grej med min fredag var att jag inte hade köpt tacogrejer men det löste jag men en cykeltur till mataffären. Tacofredagen räddad!

Den andra delen i min dubbla katschingfredag stod Tele2 för. De har sålt en verksamhet i Nederländerna och i samband med att den affären nu slutförs kommer de dela ut likviden som en extrautdelning. 13 spänn extrautdelning meddelade de igår; Katschiiing!. Det var känt sedan tidigare att Tele2 avsåg dela ut slanten till oss ägare men det var inte spikat exakt när och exakt hur mycket. Nu har vi det svart på vitt och det är gött.

Apropå Tele2 och den sålda verksamheten och framtida utdelningar. Verksamheten exklusive träskojoddlarna i Nederländerna tog in 8,3 kronor per aktie fritt kassaflöde till eget kapital per 12 månader i senaste rapporten. Kvarvarande verksamhet täcker gott och väl upp en höjd ordinarie utdelning nästa år. Analytikers snittestimat är att Tele2 under 2023 betalar en total utdelning om 9,35 kronor varav ordinarie utdelning om 7,04 kronor och resten som extrautdelning. Tele2 har en utdelningspolicy som säger att de utöver ordinarie utdelning även skall pynta extrautdelning för cashen de inte behöver (på ett ungefär).

Jag tar inte någon extrautdelning förgiven nästa år men jag räknar kallt med att Tele2 höjer den ordinarie utdelningen.

Årets extrautdelning från Tele2 är inget jag behöver till bröd och mjölk utan jag har planerat att återinvestera hela den slanten. Ursprungligen tänkte jag köpa fler Tele2 och på så sätt få en rejäl utdelningsboost i den aktien till nästa år. Nu har jag redan handlat på mig fler Tele2 så det är liksom avklarat men vi får se hur jag gör när slanten väl kommer. Tele2 väger lite mindre än Telia i min portfölj och jag kan gott tänka mig att vikta dem lika så visst kan jag fortsatt köpa fler av den. Jag klurar också på om jag skall lägga in slantarna från extrautdelningen i Xact Sverige istället. Ett innehav jag vill vikta upp på sikt. Ja ja, utdelningen från Tele2 kommer i början av maj så jag har ett tag på mig att fundera. Extrautdelningen har X-dag 29 april och paydate 5 maj. Samma datum som vårens ordinarie utdelning (Tele2s ordinarie utdelning är totalt 6,75 kronor varav andra halvan betalas i oktober).

Det här skriver jag på lördag förmiddag och jag önskar dig en kickass bra helg.

8 kommentarer:

 1. Hej! Mumma att höra ,köpte på mig en start i Xact Sverige efter ditt inlägg,där jag tänkte öka på upp till 7%.Har sedan tidigare stora innehav i Tele2 ,xact norden högutd.Samt en stor kassalikvid då jag sålt Akelius och tänker placera en del av dessa i Xact sverige.Vågar inte nu i orostider gå in tyngre i enskilda aktier,samt gillar kassaklirr.Ha en mysig lördag

  SvaraRadera
 2. Det är ju helt fantastiskt kul. Vilken utdelningshöjning det blev för mig ! Tack för det :)

  SvaraRadera
 3. Kan rekommendera er Bahnhof som komplement till Tele2 och Telia. De pyntar 1 spänn per aktie i utdelning till nuvarande kurs på ca 32 kronor. Men de har spännande tillväxtplaner inom it-säkerhet och molntjänster. Plus världens bästa VD.
  Mvh

  SvaraRadera
 4. För och nackdelar med xact sverige kontra xact norden högutdelande?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena rn,
   Det är två helt olika grejer de där fonderna. Xact Sverige är en helt vanlig indexfond som följer svenska börsen. En vanlig och sund typ av investering. För de allra flesta är det bästa att skippa all sorts stock picking och endast investera i en vanlig indexfond som denna.

   Xact Norden Högutdelande har inte bara nordisk inriktning utan gör ett speciellt urval. Den väljer ut bolag med stadig utdelning och lägre volatilitet. Det finns historisk data som talar för att man kan nå överavkastning med ett sådant urval. Av en händelse består den här fonden av precis den typen bolag som attraherar mig. Stadig verksamhet och pålitlig utdelning. Lite lägre risk på nedsidan än mycket annat.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Finns det en chans att Telia gör en extrautdelning i år. Vet att det varit på tapeten....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja Telia kommer sannolikt distribuera kapital till ägarna senare under året men det kan komma bli via aktieåterköp. De har inte kommunicerat hur och när utan återkommer senare under året kring det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret. Hoppas på cash istället för återköp. Sitter på 10 000 teliaaktier and I need the cash! :-D

   Radera

Utdelning i iShares FTSE 100 ETF

  iShares fond som följer det brittiska indexet FTSE 100 har precis meddelat utdelning för december. Den här kvartalsutdelningen är en aning...