FTSE 100 tillför något

 


Ibland kan man se mig argumentera för svenska bolag och börsens förträfflighet. Att man inte behöver en globalfond och att man klarar sig utmärkt med våra svenska bolag som säljer över vida värden och på den vägen ändå tar del av utvecklingen globalt. Svenska börsen har presterat utmärkt de senaste 100 åren, bättre än nästan alla andra börser i världen. Man klarar sig nog bra även i framtiden med enbart svenska bolag. Att ha hela klabbet i en vanlig svensk indexfond tex. Enkelt och smidigt.

För den som är mer intresserad av investeringar och vill lägga tid därefter finns oändligt med möjligheter och resonemang.

Det för mig in på min investering i FTSE 100, Londonbörsens främsta index. Det består av en helt annorlunda bolagsmix än vi ser i svenska fonder och index. Det är tex energisektor och dagligvaruhandel som väger tyngre där än vi har i våra svenska index. Utvecklingen är därefter också; annorlunda. Vill man sprida risk och jämna ut en guppig resa så gott det går kan en sådan här investering vara en komponent att använda sig av i portföljen. Jag gillar den som sådan, den tillför något annorlunda i min portfölj. Det är god riskspridning i sunda bolag och den lär ticka på i långa loppet men i lite annan takt än andra index.

Jag har investerat i FTSE 100 via en fond med låg avgift från iShares. Läs mitt inlägg om fonden i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2021/12/ishares-core-ftse-100-etf.html

10 kommentarer:

 1. Kollar man på en graf går ju ticker xduk betydligt bättre. Vet du varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   XDUK är bara en annan ETF som följer samma index. Kanske har du jämfört XDUK med iShares fond, är det så du menar? iShares fond pyntar utdelning och den syns inte i en kursgraf.

   XDUK har inte presterat bättre än vare sig indexet den följer eller iShares fond som följer samma index.

   Ett enkelt sätt att se totalavkastning för fonder är att klicka på dokumentet PRIIP som finns hos mäklaren. I det står totalavkastning årsvis och är enkelt att jämföra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vet du när denna ETF lämnar utdelning? /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   ETFen jag skriver om hade X-dag för drygt 10 dagar sedan och pyntar utdelning imorgon men det dröjer några dagar ytterligare för våra mäklare innan utdelning i utländsk valuta syns på kontot.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej P

  Du har ju tagit upp lite ETFer i dina inlägg, bl a Franklin Liberty, har du tänkt plocka in fler än de du nu har i din portfölj?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Tack för din kommentar. Jag köper inte alla ETF:er jag skriver om men visst vill jag äga fler än de jag har för stunden. Tidigare ägde jag även Vanguard All World High Dividend och iShares MSCI USA Quality Dividend som jag verkligen gillar men sålde när jag behövde skrapa ihop pengar till en investering jag ville göra. De två ser jag som att jag bara tillfälligt inte äger och avser ta in dem igen. FRanklin Europe dividend som du nämner gillar jag och kan mycket väl bli att jag tar in den på sikt. ETF:er kräver inte mycket tid i anspråk varpå jag kan äga många utan bekymmer.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko!

  När det gäller ETFer, hur kommer det sig att du inte tagit in någon som följer S&P500?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något jag funderar på att göra för att bosta totalavkastning. /s

   Radera
 5. Vad tycker du om denna ETF på Avanza: Global X Superdividend UCITS ETF USD Dist?

  SvaraRadera

Här kan man köpa - Börsindex

  Här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa.... Så här har jag regelbundet ...