Costco och Axfood stadig inländsk verksamhet

 


Den amerikanska dagligvaruhandlaren Costco och vår svenska dito Axfood har varit stadiga på börsen under den pågående rysskrisen. Det kan tilldelas dess typ av verksamhet som tickar på i ur och skur men man kan argumentera för ytterligare en faktor som verkat positivt för dem på börsen under den här tiden.

Bägge bolagen har fokus och huvudsakligen inländsk verksamhet. Deras verksamhet har ingen förstahands påverkan av det som händer i världen nu. Detta är något som investerare premierat i nuvarande oroliga tider.

Detta är en faktor man kan eftersträva och finna i fler verksamheter. Exvis har många fastighetsbolag verksamhet huvudsakligen i Sverige eller USA och saknar förstahands effekter från rysskrisen.

Observera att det inte handlar om att det på något sätt är riskfritt eller opåverkade verksamheter och aktier. Det är en faktor av många som påverkar bolags verksamhet och aktiekurs.

Inländsk verksamhet kan vara en faktor att väga in när man sätter samman en portfölj. 

4 kommentarer:

  1. Kloka ord. Äger du/planerar du på att äga Costco? Det är väl ett av Charlie Mungers favortibolag, om jag inte minns fel. /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Jag äger inte Costco men tror på verksamheten. Axfood är ett av mina största innehav och är en investering i den sektorn. Tillsvidare får jag vara nöjd med det.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Costco växer väl mest i Kina? När man läser USA-baserade analyser, så låter det som en del av Costco-aktiens ganska höga värdering, beror på just framtidsutsikterna i Kina. Risken är ju att Kina hamnar på Rysslands sida mot Ukraina. Det går ju rykten om att ryska styrkor där, snart kommer få leveranser av kinesisk ammunition, vapen och förnödenheter.

    Axfood har lite grossist-försäljning mot övriga Norden, främst genom Dagab (i volym), men de äger också ett par små grossister (som jag glömt vad de heter), med hög exponering mot övriga Norden. Inte för att det spelar så stor roll för Axfoods försäljning, men de är ju inte enbart på Svenska marknaden. Dessutom ägde de ju Spar Finland, fram till för 15-20 år sedan, så vem vet, kanske blir det nya utlands-äventyr.

    Dessutom köper ju både Costco och Axfood in det mesta från utlandet, eller från företag beroende av utländska råvaror (t.ex. rysk pappersmasse-ved, vete, solroskärnor, gas och olja).

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag äger lite Axfood sen tidigare men undrar över nyemissionen när den ska ske och finns det några villkor för den än?

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...