Skjut brett träffa rätt

 


Många är vi som passar på att köpa mer när det är oroligt på börsen. Funderar du i de banorna kan det vara värt en tanke kring att välja en bred investering som en fond eller ett stort investmentbolag som Investor.

Det är aldrig enkelt att välja rätt aktier och när det är oroligt på börsen är det inte direkt lättare. Om man skjuter brett via en fond eller ett stort investmentbolag så träffar man rätt oavsett. På kort sikt kan det backa mer så klart och man träffar sällan det ultimata köptillfället. Det behöver man inte göra heller.

Att göra sunda investeringar till rimligt pris är en vinnande väg i långa loppet. Betala ett pris du tycker är rimligt och var nöjd med det. Det är viktigt att träna sig att känna så. Man kan oroa sig för om det blir billigare en annan dag för all framtid. Skippa det och var nöjd med ett rimligt pris. På lång sikt tickar börsen vidare och det är grejen, att vara med på den resan. Tiden är faktorn som leder till stor avkastning.

Äg sunda investeringar länge och du skall bli belönad.

Tack vare effekten av ränta på ränta så växer sig även det minsta sparet till något stort på lång sikt. Ha inte bråttom utan låt tiden göra sitt. Den som har bråttom sölar ofta bort pengarna. Ser man börsen som ett lotteri blir resultatet också som ett sådant: slantarna är borta.

12 kommentarer:

 1. Vad tror du om dessa fonder i en bred portfölj?
  Xact Norden Högutdelande
  Xact Sverige
  Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Dis. (VUSA)
  iShares Core DAX UCITS (DE) ETF (EXS1)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter som en utmärkt portfölj. Som svenskar kan vi ha en stor del eller allt i våra svenska bolag som ändå säljer över vida världen. Man behöver inte ha globala fonder men lite USA och Tyskland som du har där är inte tokigt. Amerikanska börsen har presterat bättre än nästan alla andra börser historiskt och förutsättningarna finns där för fortsatt god prestanda. Svenska börsen är nästan lika bra faktiskt, tror den är kring 3:e bästa de senaste 100 åren.

   Jag har gärna exponering i USA men är inte så noga med globala fonder/exponering.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jättefint stort tack för återkoppling👍🙂

  SvaraRadera
 3. Trevlig läsning som alltid Petrusko.

  Har lagt mina pengar på
  Avanza USA 50%
  Avanza Sverige 50%

  Vad tycker du för övrigt om Europafonder ?

  Trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Klöverkung,
   Tack för din kommentar. Jag har egentligen aldrig varit förtjust i europafonder ur ett avkastningsperspektiv. De är i princip alltid sämre än USA sett över en lite längre tidsperiod.

   Sett ur ett perspektiv om kapitalallokering och riskspridning ser jag ändå en användning för dem. Själv tittar jag på lite olika ETF:er med fokus på europeiska utdelningsaktier. Som en tänkbar komponent i portföljen. Inte för att de är bättre än andra alternativ utan för att de erbjuder annan karaktär.

   För ett långsiktigt spar för en vanlig svensk tror jag på en mycket stor del svensk exponering via tex indexfond. Jag har stor tro till USA och en del USA i ett sådant spar verkar rimligt. Globalfond behöver man inte i mitt tycke. Dels består en sådan till 65% av USA-aktier och dels säljer våra svenska bolag över vida världen och får påå den vägen global exponering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej P!

   Vill bara "stämma av" angående global- vs USA-fond. Du menar att det räcker gott med en USA-fond? Dvs. att övriga länder/världsdelar i en globalfond inte tillför speciellt mycket?

   Jag gillar själv USA men har alltid behållit min globalfond (SPP Global plus) just för att få med en del av Europa m.fl. Onödigt?
   Utöver det sparar jag i Sverigefond också.

   Tack för inlägg och svar!

   Mvh
   Ocke

   Radera
  3. Tjena Ocke,
   Ja det är min åsikt att man klarar sig utmärkt utan en globalfond om man som svensk investerar i våra svenska bolag som säljer världen över. Amerikanska börsen har presterat väldigt bra de senaste 100 åren. Långt bättre än de flesta andra länder. Man kan argumentera för rimlighet att investera där.

   Beträffande globalfond vs USA-fond kan man vända på det och argumentera att en globalfond är ett rimligt sätt att få exponering i USA eftersom den till huvuddel består av investeringar där. Historiskt har alla andra länder i en globalfond dragit ned prestandan. Jag tror på USA även i framtiden. Det är liksom rätt förutsättningar där rakt igenom med politik, företagande, beskattning, entreprenörskap och drivkrafter kring det.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Grymt, stort tack för svar! Jag ska jämföra och fundera lite över det här.

   Ha det fint!

   Mvh
   Ocke

   Radera
 4. Hej, Akelius har backat ca 10%, står nu i 1,668 EUR. Intressant att köpa tillbaka dem?
  Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Som en kortsiktig spekulation kanske den kan vara intressant för den som sysslar med sådana affärer. Jag köper inte Akelius D över 1,65 euro. Allt annat har backat också och det finns gott om goda alternativ.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej! Off-topic men känner du till någon bra sammanställning över svenska utdelningshöjare? Jag har endast hittat Hernhags sammanställning.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det finns inte så många svenska utdelningshöjare att snacka om. Hernhags sammanställning är den jag känner till och det blir nog inte köttigare än så just för att det finns inte så många bolag som har en fin svit av utdelningshöjningar.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...