Tele2 bokslutsrapport - utdelning?

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Telekombolaget Tele2 har idag avkunnat bokslutsrapport för 2021 och det är fin prestanda de uppvisar. Tjänsteintäkter från slutkund stiger, nettoomsättning stiger. Ett udda nyckeltal som Tele2 använder sig utav är Fritt kassaflöde till eget kapital och det blev 5760 miljoner mot 4799 miljoner kronor året innan. Det här nyckeltalet handlar om riktiga pengar som bolaget genererat in i kassakistan.

Utdelningspolicyn är baserad på det där nyckeltalet. Det är ju riktiga pengar som delas ut och rimligt är att se till detta nyckeltal då framför något annat som rymmer "pappersvinster". I många bolag ryms det i den redovisade vinsten saker som inte genererat pengar i kassan utan är mer utav en redovisningsteknisk grej. Tex uppvärdering av tillgångar. Det redovisas som en vinst trots att det inte genererat några riktiga pengar.

Ordinarie utdelning föreslås bli 6,75 kronor vilket är en höjning om 12,5 procent mot föregående år.

Förra året pyntade Tele2 en extrautdelning och det väntas de göra även i år. Ja de har redan aviserat den avsikten sedan tidigare. Det är försäljning av verksamhet utomlands där man avser dela ut hela likviden man får in. Den här extra utdelningen kommer bli större än föregående år och Tele2 meddelar den när de fått in pengarna på kontot under året.

Dessa extrautdelningar är inget att ta förgivet men Tele2 har en utdelningspolicy som mynnar ut i sådana här utdelningar då och då. Utdelningspolicyn innehåller mer finansspråk än många andra bolag men förenklat har de en skuldsättningsnivå de vill hålla sig inom och sedan pynta extrautdelning av kvarvarande fritt kassaflöde till eget kapital och engångsintäkter som försäljning av tillgångar.

Guidning för 2022 lyder: Låg ensiffrig tillväxt för tjänsteintäkter från slutkund och medelhög ensiffrig tillväxt för underliggande EBITDAaL jämfört med 2021.

Nä det är ingen rakettillväxt vi snackar om. Det här är en mogen verksamhet och tickar på i maklig takt. Intäkterna är mycket pålitliga dock och det är något man behöver värdesätta som investerare i Tele2. Det är inte nästa raket men det är heller inte nästa slamkrypare. På kort sikt kan aktiekursen fladdra upp och ned men verksamheten i bolaget är som en ångvält och bara dönar på framåt. Kasta in lite sämre tider framför den där ångvälten och den mosar på som ingenting har hänt.

Länk till Tele2 hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

3 kommentarer:

 1. Jag håller helt och hållet med dig, detta är ingen spännande investering, det är en ångvält som mosar på. Precis sådana investeringar gillar jag, spänning söker jag utanför börsen. Blev lite förvånad över att aktien dippade nu på morgonen när börsen i övrigt verkade grön, kanske blev folk sura över att inte få klart besked kring extrautdelningen? Nåväl, dippar den under 130 köper jag gärna mer.

  SvaraRadera
 2. håller med dig... stabilt... kommer köpa mer om det går runt 128 .... hur tänker du på Tele2 och XACT?

  Det jag undrat på sistone är hur alla dessa extra utdelningar kommer påverka även XACT Högutdelande:
  Tele2 --> 11 sek (i extra utdelning från Nederländerna...)
  Telia --> 1.35 sek (masterna...)
  Volvo B --> 9 SEK (extra utdelning..)
  Swedbank --> 10 sek (extra beräknad från Handelsbanken)

  Vore intressant att veta om även XACT påverkas av extra utdelningarna från Tele2 i form av extra utdelning även i XACT eller om de behåller pengarna och höjer NAV värdet.

  Bestämmelserna säger:
  "Fondbolaget kan också, om fondbolaget anser att det ligger i andelsägarnas intressen, besluta att det under året ska ske extrautdelning. Utdelning tillkommer fondandelsägare som på av fondbolaget fastställd avstämningsdag är registrerad för utdelande fondandel."

  Vet du något om det eller hört något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det blir rejält med extrautdelningar in till Xact Norden Högutdelande i år. Jag tror inte det mynnar ut i en extrautdelning från dem eller någon galen höjning av utdelningen nästa år. Viss stabilitet i utdelningen eftersträvar de och att tokhöja ena året för att sänka året efter är inte vad de siktar på. Det som inte delas ut höjer istället NAV.

   Inom kort meddelas årets utdelning och den lär bli en rejäl höjning. För att NAV stigit och för att bolagens utdelningar stiger.

   Mvh petrusko

   Radera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...