Telia säljer ännu fler master - i Sverige

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Tidigare har Telia sålt hälften av ägandet i mastverksamheten i Finland och Norge till Brookfield och Alecta. Igår kväll skickade de ut ett pressmeddelande om att de utökar partnerskapet och gör en liknande affär med den svenska verksamheten.

I en ny affär meddelar Telia nu alltså att de avser sälja 49 procent av mastverksamheten i Sverige till Brookfield och Alecta. På skuld och kassafri basis betingar transaktionen ett värde om drygt 11 miljarder kronor för hela verksamheten. Affären kommer generera 5,5 miljarder kronor kontant till Telia.

I samband med affären meddelar Telia att de avser skifta ut den här likviden till aktieägarna. Affären väntas vara slutförd tredje kvartalet 2022 och inför det kommer Telia meddela hur och när en sådan här utskiftning kommer ske. Det kan alltså bli i form av kontanter eller återköp av aktier. Vi får se hur det blir.

5,5 miljarder som de får in på den här affären motsvarar cirka 1,35 kronor per aktie.

Länk till Telia hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar. 

7 kommentarer:

 1. Beträffande Castellum: vad har du att säga om den nya ledningsgruppen som presenterades idag?

  Ett ökat fokus på förvaltning, vad det verkar?

  Rutger är säkerligen inte den lättaste att jobba med - det kan kanske kan vara positivt att han är den som valt övriga medarbetare i stor utsträckning? (Jag förutsätter att så är fallet.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag utgår från att Arnhult valt ut folk som är med på noterna hur han arbetar och hur det är att arbeta med honom.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hhm, är inte masterna något man vill hålla kvar. Strategiskt viktig tillgång? Kluven inför detta.

  Nåväl, har en liten slant i Brookfield så i nåt avseende har jag väl dom kvar :)

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Man har kvar masterna. De har ju sålt 49 procent och har med sina kvarvarande 51 procent kvar makten över dem. Ett sätt att behålla kakan och äta den. Suveränt bra tycker jag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag tycker precis som Petrusko att det är en kanonaffär. Telia får in kulor utan att släppa kontrollen, ty man behåller majoriteten av aktierna, 51%.

   Trevlig Helg

   //Krusse

   Radera
 3. Dum fråga kanske men minskar inte det här Telias intäkter från masterna med 49%. Nu måste de dela med sig vilket innebär lägre framtida intäkter och kassaflöde. Och för bara lite mer än ett halvårsutdelning? Vad är det jag missar? Det låter väldigt kortsiktigt.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo det blir lite mindre intäkter men det har lyft fram fint värde och frigjort kapital som marknaden inte värderat värst högt. Intäktmässigt är det en liten liten slant och Telia väntas öka intäkter och utdelningar på sikt trots affären.

   Mvh petrusko

   Radera

W.P. Carey höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget WPC meddelade ikväll svensk tid att de höjer sin utdelning nu i samband med den kommande kvartalsutdelni...