Swedbank - nu äger jag igen

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

För några år sedan ägde jag Swedbank när Birgitte Bonnesen inte sade som det var om bankens transaktioner som amerikanska FED fortfarande undersöker. När det senare uppdagades att det var värre än hon målat upp valde jag att sälja och stå utanför. Sedan dess har det hänt en del medan vissa saker är precis som förut. En rejäl bot ifrån FED hänger över Swedbank och det verkar ta sin tid för dem att utreda och den hänger där tillsvidare. Det rör sig sannolikt om en bra bit under 10 miljarder kronor i bot. Jag läste en artikel som satte Swedbanks härva i relation till ett par andra banker som fått sin bot för liknande grej och att boten för Swedbank då torde landa kring 4 miljarder kronor. Det är rena spekulationer fram till vi har det svart på vitt.

Vad vi vet är dock Swedbanks finansiella ställning och prestanda. De står starka och de tjänar rejält med cash. När boten väl kommer torde de kunna ta den och gå vidare.

Idag släppte de rapport och för 2021 blev vinst per aktie 18,56 kronor, totalt nästan 21 miljarder kronor. I skrivande stund handlas Swedbank i 174 kronor vilket ger p/e 9,4. Utdelningen föreslås bli totalt 11,25 kronor varav 2 kronor är en extrautdelning pga bankens starka finansiella ställning.

Analytikers snittestimat för de närmsta åren är än högre vinster och för 2023 väntas 19,12 kronor VPA.

Det är en väldigt låg värdering och jag har köpt in mig i Swedbank igen. Visst vore det nice om härvan med böter vore helt överspelad men jag finner värderingen och prestandan så pass god att det är okej läget som det är.

Inflationen stiger globalt och likaså gör räntor det. På sikt kan vi komma ha ett klart högre ränteläge än vi sett nu i några år. Förvisso kommer det ändå vara en hyggligt låg ränta ur ett historiskt perspektiv men sett till de ultralåga räntorna vi nu haft så har vi nog betydligt högre ränteläge framför oss. Banker är vinnare i ett sådant scenario. Med detta i åtanke har jag investerat i Swedbank. Förlorare i samma scenario är preferensaktier och det är därifrån jag tagit pengar för denna investering. Med fortsatt hyggligt låg ränta behöver inte preffar backa värst mycket men hur det faktiskt spelar ut återstår att se. Jag tycker den här omviktningen är rimlig för egen del. Det är en liten slant jag skalat av och lagt in i Swedbank istället. Jag har runt 23 procent av portföljen i fixed income som preffar bla. Sen om man skall äga bank över huvud taget är en annan fråga. Det är regleringar och stadigt stigande avgifter från myndigheter. Den saken kan vara både för och nackdel. Med snåriga regler och stentuffa krav från myndigheter dyker det inte upp nya konkurrenter hur som helst. Sett till hela Swedbanks verksamhet alltså. Ja visst finns det konkurrens inom olika delar som tex Avanza kring sparande men sett till hela grejen Swedbank pysslar med kommer inte en ny konkurrent som blixt från klar himmel. 

Länk till Swedbank hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

9 kommentarer:

  1. Tjena Petro,
    Bra fångat. Jag också passade på och ökade idag (vid kurs 174,75). Jag minskade i höstas vid 192 kr, nu var dags öka igen när tillfället ges. Jag skrev också vid lunch om detta, köper man vid 175 kr när SWEB kommit dels med bra rapport och dels ska dela 11,25 om bara 1-2 månader är bara dra av hela och kursen efter utdelningar blir ca 164 kr och om vi bara räkna på 10 kr utdelning ger hela 6,1% utdelning/år! Hur många stora bolag kan hitta med så hög avkastning? Och dessutom det är bank som gynnas av räntehöjningar.
    Swedbank och SHB är dessutom de enda svenska banker som kursutvecklingen har varit sämst och de inte hängt med riktig med övriga, dvs kursen ändå är låg och idag får vi köpa dessutom 5-7 kr billigare. Man tackar och tar emot ;-)

    Kursjämförelse med andra banker:
    https://borssnack.di.se/UserImages/2022/02/02/lupo0q53.he2.jpg

    Mvh /Ballack

    SvaraRadera
  2. Swedbank kontrolleras av Socialdemokraterna. Samma korrupta parti som vill konfiskera dina besparingar på ISK. Eller som höjt bränsle- och elpriserna till rekordnivåer, vilket genom inflationen kommer att ge reallönesänkningar. Förutom att förstöra många hushålls ekonomi.

    Varför skulle man vilja stödja ett sådant bolag? Det finns fler utdelningsbolag.

    https://uvell.se/2019/08/29/swedbank/

    // Janne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för mig att Swedbank är ett allmänt aktiebolag.. Hur kan staten kontrollera dom?

      Radera
    2. Bara en inbiten sosse kan sätta likhetstecken mellan staten och det socialdemokratiska partiet. Läs länken så förstår du.

      Radera
  3. Hej Petro!
    Kommer D-aktier påverkas likasinnat?
    /Martin

    SvaraRadera
  4. Äger själv Swedbank och har i stort sett inga avvikande kommentarer på din analys. Däremot kan man långsiktigt fundera på vad får Digitala valutor får för påverkan på hela banking sektorn, jag pratar inte om Bitcoin nu utan om "government controlled" dito. Nu har jag inte satt mig in i det hela något djupare förutom att höra en del podcast som pratat om det, tex Erik Townsend eller andra på Podcasten Smarter Markets. Men om jag förstår det rätt så innebär Digitala valutor att alla "agenter" som tex banker mellan två parter eller börshandel etc kan elimineras. Hur det påverkar lånemarknaden anar jag inte. Men å andra sidan, man kan vara säker på att Wall Street / banker kommer få stort inflytande i hur dessa digitala valutor sätts upp vilket borgar för att bankerna även i framtiden kommer kunna håva in pengar. Bara reflektioner om sektorn som sådan och om man kan lägga aktierna i byrålådan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja digital valuta sådan som du nämner är en intressant fundering. Storbankerna fyller en viktig funktion och jag tänker mig att de behövs där oavsett hur den monetära transaktionen går tillväga. Lån till bostad, finansiera företag osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej, nyfiken hur du ser på Avanza kontra Swedbank. Dom går ju mer mot gammelbank fast digitalt. Ökar utdelning osv, hyfsad tillväxt. Bolånedelen har väl möjlighet att växa framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena M,
      Jag gillar och tror på Avanza. De har växt makalöst fint länge nu. Det senaste året kanske de varit extra boostade i pandemin. Vi får se hur de närmaste åren går för dem. Analytikers snittestimat är lägre vinst de närmsta åren. Jag är osäker på vad jag skall tro om det men lägger inte mer tid på det iom mitt ljumna intresse.

      Avanza beter sig allt mer som en gammelbank mot kunder men som bolag och investering är de långt ifrån en storbank. Vi får se vad de satsar på i framtiden och hur det mynnar ut. Bolån är inte gjort i en handvändning och uppstickare brukar bli mosade.

      Mvh petrusko

      Radera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...