Olika förutsättningar - Förvänta ej samma resultat

 


När jag var ute och sprang i snön igår hände en sak som fick mig att relatera till investeringar. Jag sprang en för mig bekant runda och körde på i ett tempo jag ofta sprungit på just den rundan. När jag sprungit en stund insåg jag att jag springer inte i den pulszon jag avsett. Ett nytt lager blötare snö låg ovan hårdare packad dito och varje steg var sladdrig landning och avstamp. Med helt andra förutsättningar sprang jag i ungefär samma tempo men pulsen blev högre då det krävde mer ansträngning.

Inget börsår är det andra likt och hela tiden har vi olika förutsättningar. Det är politik, stora världsliga händelser som tex en pandemi eller en båt som felparkerat i en kanal. Ett bra exempel på något med andra förutsättningar är investmentbolagen.

De svenska investmentbolagens aktier har bjudit på en bättre avkastning än breda börsindex på lång sikt. Delvis har de presterat bra men en stor faktor har varit uppvärdering. Sakta men säkert har de under en lång tid fått en allt högre värdering. Investor tex har de senaste 20 åren gått från runt 50 procent substansrabatt som mest till under 10 procent nu. För 10 år sedan kunde man köpa Latour med 30 procent substansrabatt medan den idag handlas till en premie om 70 procent.

Idag är det helt andra förutsättningar i investmentbolagen och man ska inte förvänta sig samma resultat. En stor del av avkastningen de senaste 10 åren kommer från uppvärdering och så kan det inte fortsätta oändligt.

Börsåret 2021 är snart till ända och breda börsindex har avkastat runt 40 procent. 2022 har helt andra förutsättningar och jag vågar lova att det inte avkastar prick samma som 2021.

Var försiktig med vad du förväntar dig och vad du tar för givet. De svenska investmentbolagen är bra på det de gör. De kommer nog fortsätta prestera bra bolagsmässigt men kursmässigt vågar jag lova att värderingen inte kommer bli för evigt högre. 40 procent avkastning i breda börsindex ett enskilt år är mäkta bra men när man slår ihop flera år blir börsens snittavkastning runt 10 procent. Något år är det plus 40 och ett annat år är det plus 5 för att bli minus 15 ett annat. Kanske blir 2022 ett mäkta bra börsår det också men på lång sikt jämnar det ut sig och mynnar ut i runt 10 procent i snitt.

4 kommentarer:

  1. Hej Petrusko.
    Jag fick en annan liknelse. Jag började gå ett spår i skogen. Då sprang du förbi mig du var redan inne på tredje varvet. Jag kutade ifatt dig och fick inspirerande investeringstips av dig. Men vi hade inte startat rundan samtidigt. Du hade redan löpt några varv och du sprang i ett annat tempo än vad jag gjorde. Ibland sprang jag bredvid spåret och hade djupare snö och halkade efter. Ibland kom jag ifatt då jag hade nästan barmark. Du gick i mål (FIRE) men jag kämpade på och till slut passerade även jag mållinjen. Vi hade uppnått samma mål men med helt olika förutsättningar. I målfållan stod du och väntade på mig med varm blåbärssoppa.....
    Tack för all inspiration jag fått av dig sedan jag började min resa som jag nu faktiskt ser ett slut på!

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Procentpanik,
      Underbar liknelse och så gött att höra om din prestation. Bra gjort.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tack för en jättebra blogg! Hur hade du byggt upp en utdelningsportfölj om du startade från scratch idag? Skulle t.ex. Xakt Högutdelande och fonder vara med i mixen eller snarare gå på specifika aktier? Cibus och/eller SBB med månadsutdelning? Skulle d-aktier och preffar vara med? Jag har ca 400k att investera nu och fortsätter sedan med månadsspar om ca 10k/mån. Har börjat med lite småköp för att bara komma igång och det är så kul, inte minst tack vare din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gabriel,
      Jag äger bara bolag och fonder som jag tycker är "rätt" och inget förändras baserat på kapitalets storlek. Jo Latour är väl ett undantag. Jag äger Latour men det är bara en liten bevakningspost jag sparat. Jag har sålt lejonparten av mitt innehav i Latour då den är orimligt värderad. Telia kan man med fördel skippa också. Den är ingen vidare aktie oavsett hur man ser på saken. De har sänkt sin utdelning stadigt i flera år. Jag har använt den som en komponent att minimera risk för permanent förlust av kapital. En sorts risksänkare i min portfölj. Så kan man resonera när man har ett kapital och vill bevara det.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...