Unilever giganten i dagligvaruhandeln

Bilden ovan tog jag precis i mitt kök på diverse Unileverprodukter jag hittade i vårat hushåll. Ganska många prylar eller hur. Flera starka och fina varumärken, varumärken man känner till och litar på. Varumärken man ibland nästan omedvetet lägger ned i kundvagnen i butiken.
Slotts senap på körven, Axe lukta gött i armarna, Comfort för ljuvligt doftande tvätt.

Den här typen av produkter är okänsliga för svängningar i konjunkturen. Man kan dra ner på många saker men mat och tandkräm måste man ha. Således är Unilever ett stabilt och pålitligt bolag. Vinsten växer och i takt med inflation och ökat välstånd världen över kan man förvänta sig fortsatt tillväxt på lång sikt.
Unilever är också en pålitlig utdelningshöjare. Jag har hittat lite olika info kring utdelningen och det beror främst på att utdelningen är i euros men många sidor osv skriver om den amerikanska noteringen som är i dollar och där får man ju med valutaeffekten. En sajt sade 25 år oavbrutna höjningar och en annan sade hela 36 år. Kollar jag på Unilevers hemsida kan jag konstatera att de i vart fall höjt varje år i 15 år.
Utdelningen är just nu 1,46$ och på kursen $46,71 är direktavkastningen cirka 3,1%.

Senaste rapporten, 6 mån 2016 såg starkt ut med en försäljningstillväxt om 5,4% och en tillväxt om 7,5% i vinst per aktie. Bägge exklusive valutaeffekt som påverkar siffrorna negativt.
Bolaget pratar om en ganska svag marknad och har förberett sig för ett 2016 med "svag" efterfrågan. Den globala ekonomin är ej fantastisk och man ser inte när det kan tänkas vända.
Tillväxten man visar upp kommer från ökade marknadsandelar.
Låter ju deppigt värre men det är fortfarande väldigt många människor världen runt som behöver borsta tänderna och lukta gött under armarna. Även med en svag marknad säljer Unilever massvis av sina fina produkter. Jag tycker det är väldigt starkt av dem att växa så här på en svag marknad. Snacka om pricing power! För till viss del handlar det om just det, man har höjt priser för att möta en något svagare efterfrågan. Man har även varit duktiga på innovationer och lyckats väldigt snabbt få ut produkter och få god försäljning på dem.

Nu ska ni få höra på en sjuk grej, Unilever är noterat både på Londonbörsen och i Amsterdam, som två olika bolag! Det här är sedan gammalt och härrör i att det var billigare att slå ihop businessen snarare än merga när ett brittiskt och ett holländskt bolag en gång i tiden gick samman för att skapa dagens Unilever. Oavsett vilken man köper äger man samma sak.
Men som svensk är inte holländska eller brittiska börsen den mest tillgängliga varpå man enklast vänder sig till den amerikanska börsen där de flesta stora bolagen har en dubbelnotering. Precis som ABB, Ericsson, Novo Nordisk mfl har även de här två Unileveraktierna dubbelnotering i USA.
Och nu skall du lyssna noga och lägga på minnet för det är stor skillnad vilken man köper i ett skatteperspektiv.
Den noteringen i USA som har ticker UL dras det ingen källskatt på utdelningen medan den med ticker UN dras det 15% på utdelningen som vanligt för amerikanska aktier. Visst man får källskatten i retur efter några år om man har aktien i en kapitalförsäkring hos Avanza eller Nordnet. Det allra bästa är naturligtvis att man får hela beloppet direkt så man kan få avkastning på pengarna från dag ett istället för att vänta några år. Att det inte dras någon källskatt gör att man med fördel kan ha UL i ett ISK som annars inte är lämpligt för utländska innehav då det är många och snåriga regler som kan medföra att man ej får skatten i retur. Vill du ha mer info om detta med skatt på utländska innehav i ISK tipsar jag om mitt inlägg på ämnet. Länk till inlägget.

Så kom ihåg: Det är Unilever med ticker UL man skall köpa.

Disclaimer: Jag äger inte Unilever när detta skrivs (men är sugen äga den).

22 kommentarer:

 1. Nice! Har länge sneglat på Unilever, men har just nu investeringsstopp i USA-aktier för att inte bli för tung mot USD. Som du påpekar är ju dock redovisningsvalutan EUR, och där kan jag vikta upp mig.
  Kanon att du redovisar för skillnaden mellan de två aktierna. Vet du vad anledningen är till att den ena beskattas men inte den andra?

  SvaraRadera
 2. Jag är lycklig ägare av Unilever sen ett antal år nu.

  Grymt tack för infon om UN vs UL. Visste inte att det inte dras källskatt på UL. Jag har naturligtvis UN :(

  Var fick du reda på det där med källskatten? Den källan kan vara värd att känna till.

  SvaraRadera
 3. Tjena Pensionärsmiljonären,
  Jag är i snarlik sits där jag är mycket försiktig/avvaktande till investeringar i dollar. HAr nyligen minskat dollarexponeringen. Men den här är ju i grund och botten Euro.

  Att det dras skatt på den ena men inte den andra har med skatteavtal de olika länderna emellan. Mellan UK och US blir det ingen skatt på den aktien medan Holland och USA så åker den på skatten för där är avtalet annorlunda.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Tack för informationen då jag funderat att köpa denna aktie ett tag, något jag helt missat som gör det mycket attraktivare.

  SvaraRadera
 5. Hej Frihetsfokus,
  Kul att du äger detta fina bolag. Själv har jag bara tittat på och varit jättesugen i flera år.

  Det där med skatten har med skatteavtalet mellan UK och US att göra och bör gälla alla sådana här PLC/UK-bolag med dubbelnotering i USA. Googlar man lite kring det så finns det massvis med sajter att läsa om det här.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Fint bolag. Som sagt många starka varumärken, men rimligt prissatt? Nja.

  SvaraRadera
 7. Vad tror du om att byta BLE mot UL

  Du påpekade i tidigare inlägg att Blackrock sänker utdelningen i BLE
  Vet du möjligtvis vad det beror på?

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko, tack för en fin blogg

  Vad tror du om att byta BLE mot UL och vet du varför Blackrock sänkte utdelningen?

  //Förvirrad

  SvaraRadera
 9. Vad anser du om risken i att fler kedjor i detljhandeln satsar på egna produkter med lägre pris och högre marginal till exempel Willys med garant/eldorado och Ica basic?

  SvaraRadera
 10. Värt att notera är ju att det är en prisskillnad mellan de två aktierna också.

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Ett alternativ för USA noteringen är AndelsOrder hos Aktieinvest. På det sättet kan man få tag i Unilevers Amsterdam notering (UNA:NA).

  //Jasper

  SvaraRadera
 12. Tror som Elross att handelns egna varumärken är ett stort hot mot många av Unilevers kategorier.

  Läsk och godis tror jag är två av få områden som kan klara sig. Men livsfarligt för marknadsledande varumärken när personen som köpt fina varumärket hela livet en gång råkar prova billiga kopian och märker att den är lika bra fast 5 kr billigare. Butiken tjänar bättre på sitt egna märke och ger det bästa plats i hyllan.

  SvaraRadera
 13. Ett mycket intressant investeringsuppslag. Kände inte till detta med källskatten på UL. Ett bolag helt i min smak. Den typ av bolag jag letar efter.

  Snyggt jobbat

  Lars

  SvaraRadera
 14. Angående handelns egna varumärken, tror jag att risken inte är så stor. Dessutom är det många bolag med starka varumärken som, förutom sina egna produkter, tillverkar just dessa billiga alternativ. Och där är marginalerna ofta bra, eftersom det inte behövs någon marknadsföring m.m.
  Jag har faktiskt inte kollat om Unilever också tillverkar åt andra, men jag skulle tro det.

  /Jasper

  SvaraRadera
 15. Hej förvirrad,
  ANgående BLE och sänkt utdelning beror det sannolikt på att Obligationer avkastar lägre nu och således får de inte lika hög ränta på alla nya placeringar de gör.


  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. HEj Elross och Miljonären,
  Som Jasper redan nämnt så är det vanligt att de stora tillverkarna också tillverkar handelns egna varumärken o produkter. Tex tillverkade Sardus som tidigare var börsnoterat även de stora matkedjornas egna pastej.
  Hur det är med Unilever och om de har denna sorts tillverkning också, det vet jag ej men jag är ej orolig. Även om de inte har den så är det inget nytt fenomen. Tror det är bortåt tio år sedan jag läste i Axfoods årsredovisning att de hade kring 25% andel egna varumärken. Går man utanför Sverige har detta fenomen också funnits länge.

  Majoriteten av kunderna väljer helst produkten de vet är bra, produkten de litar på. Hellre det än att köpa en lite billigare men sämre produkt. EMV-produkterna är bra att de finns men långt ifrån alla vill ha dem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Konkurrensen kommer att öka för företag som PG, Nestlé och UL. Bland andra Amazon ska inom kort börja sälja blöjor, tvättmedel, barnmat och en rad andra produkter under egna varumärke. (http://www.svd.se/amazon-ska-salja-egna-blojor). Amazon är nog inte lika inställda på att ha stora marginaler på produkterna som de andra...

  Jag tror folk idag är generellt mer medvetna om att produkter med mest reklam (PG, Nestlé, UN) inte alltid är de mest prisvärda.

  Om vi tittar i Sverige så har ICA stort förtroende hos konsumenterna (http://gillakommunikation.com/2015/03/fortroendebarometern-2015/), med ett stort förtroendekapital kan man säkert också konkurrera med de stora drakarna när det gäller olika produkter. Olika produkter har säkert olika känslighet; t.ex ICA basic tandkräm har nog svårt mot Colgate men ICA basic batterier är nog lättsålda bevis dyra Duracell-batterier.

  Intressant att följa utvecklingen :)

  SvaraRadera
 18. That photo above is one of the main reasons I own and plan to hold UL for a long, long time. Like you, my home is also full of various UL products, though different names for the U.S. It's a solid consumer staple with room for more growth in emerging markets despite its massive size. Thanks for sharing.

  SvaraRadera
 19. Kan nog lägga till att Unilever ses av många i Holland som en av de tråkigaste aktier på Amsterdam börsen. Men tråkigt är ju ofta bra. :-)

  /Jasper

  SvaraRadera
 20. Hi DivHut,
  Thanks for stopping by. YEs that Unilever is one fine company with tons och strong brands. I'm leaning towards a first buy in the company.

  Best regards

  SvaraRadera
 21. Hej Jasper,
  Just så: Tråkigt är bra. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 22. Hej Petruuuu!

  Nu har jag gjort mitt första amerikanska köp. Det blev Unilever på black friday! Köpte för 3000 kronor. Du bestämde dig för att strunta i den, eller väntar du på ännu bättre ingång?

  Tack för en härlig och bra blogg, du är alltid den som inspirerar mig till köpen!

  Mvh

  Pontus

  SvaraRadera

Små försäljningar

  Härom dagen köpte jag ett nytt innehav till portföljen i form av Blackrock inc och jag slog till på hygglig size i ett slag. Bolaget väge...