Latour i linje med börsindex

 


Investmentbolaget Latour släppte idag sin rapport för de första 9 månaderna och de har genererat en avkastning nästan på pricken som börsindex (24,9 mot 24 procent för SIXRX). Latours börsportfölj har faktiskt avkastat lite sämre än börsindex och det är uppskrivning av värdet på den onoterade delen som tar dem upp i linje med börsindex.

Latour är ett attans bra bolag och de uppvisar en bra prestanda. Att jag börjar med att lyfta fram att de presterar i linje med börsindex har att göra med den höga värderingen. Medan Latour som bolag presterar i linje med börsindex så har dess aktie stigit desto mer. Detta resulterar i att värderingen blir högre och högre och...

Per igår var substansvärdet i Latour 200 kronor medan aktiekursen var 334,3 kronor. En premievärdering om 67 procent.

Förr i tiden genererade Latour en mäkta bra avkastning som vida slog index och de belönades med en värdering som var lite högre än övriga investmentbolag. Att värderingen nu är galet hög handlar inte om att Latour presterar bättre relativt sin historiska prestanda eller att investerarna är smartare. Snarare tvärtom. Pengar flödar in i fonder som handlar aktier oavsett pris. Småsparare köper investmentbolag oavsett pris för de har man ju hört är så himla bra. Latour har en begränsad likviditet i aktien och gör den känslig för sådant här. När många vill köpa så trycks aktiekursen upp av den anledningen att det inte finns så gott om aktier som rör sig fritt på marknaden. Lejonparten av aktierna är fast cementerade i familjen Douglas ägo. Kvar är en liten slurk till oss andra att handla med.

Den onoterade industridelen imponerar som vanligt. Det är stark tillväxt och god orderingång. Rörelsemarginalen hittills i år är godkända 14,9 procent (väl över Latours mål om >10 procent). För all del krossar de tillväxtmålet också som förvisso skall ses över en konjunkturcykel men de brukar ligga en god bit över målet om >10 procent årlig tillväxt. Industridelens nettoomsättning ökade med 21 procent under årets första 9 månader.

Bolagen i onoterade delen är till olika grad påverkade av komponentbrist, stigande råvarupriser mm men har generellt hanterat det väl. De har höjt sina priser men har ännu inte fått fullt utslag vilket har tyngt marginalen.

Latour har under en tid arbetat upp belåningsgraden från låga nivåer till nuvarande 7 procent. Härifrån är det fortsatt utrymme upp till maxgränsen de satt om 10 procent belåningsgrad.

I rapporten meddelar även Latour att de har infört ett sjätte affärsområde i form av Bemsiq. I korta drag pysslar den delen med att optimera miljöprestanda i byggnader. Bemsiq har likt övriga bolag inom Latour en god marginal och tillväxt. En helsida i rapporten tillägnas detta nya affärsområde.

Klockan 10 idag håller bolaget en telefonkonferens där de presenterar rapporten och jag siktar på att lyssna till den.

5 kommentarer:

 1. Vad skulle du säga är en bra nivå för premie/rabatt för Latour?

  SvaraRadera
 2. Vad skulle du säga är en bra nivå för premie/rabatt för Latour?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   En liten premie kan de vara värda men ju högre desto sämre potentiell avkastning får man. Jag har tidigare köpt upp till cirka 5 procent premie och det tycker jag är rimligt. Nuvarande knasigt höga värdering kan bestå en tid men förr eller senare tror jag att den normaliseras och då är det mycket värde som tas ifrån aktiekursen och ens investering om man köper till hög premievärdering.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Att skruttarnas skrutt underpresterar kommer ju knappast som en överraskning.

  SvaraRadera
 4. Fint bolag, men värderingen avskräcker.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...