Mitt senaste aktieköp

 


Idag smäckte jag in en köporder och gav mig sedan ut på en cykeltur. Jag var rejält sugen på att öka i Heimstaden preferens som nu är nere i 32,2 kronor, en attraktiv värdering i mina ögon. Det blev dock inga Heimstaden för jag har andra planer nu som går före. Utdelningstillväxt är en viktig faktor för mig och ju mer preffar jag har desto sämre blir potentiell utdelningstillväxt för mig. Just nu väger preferensaktier och liknande 26 procent i portföljen och det är okej.

När jag nyligen såg över portföljen och stakade ut tänkbara vägar framåt valde jag att fokusera på investeringar med potentiell utdelningstillväxt. Det är vad jag siktar på att köpa i närtid om inget oförutsett inträffar. Skulle ett fyndläge uppstå är jag så klart öppen för att hugga på det.

Jag lade in en köporder på Xact Sverige och såg nu efter cykelturen att jag fått avslut. Det är en hyggligt bred svensk indexfond som pyntar utdelning. Visst kan utdelningen svaja lite upp och ned från år till annat men över tid stiger den ihop med börsen.

Utöver utdelningstillväxt är en annan grej jag tänker på kring mina investeringar att investera i riskspridare. Som tex indexfonden jag idag köpte men också investmentbolag. Den typen av investeringar ser jag som en stadig grund i en portfölj och jag vill gärna låta den väga mer. Det sänker/tar bort bolagsrisk och risken att jag gör fel. Man kan ju ha fel i sin analys om ett bolag och få en dålig avkastning medan en indexfond är vad den är och går som index minus ev avgift.

Investeringar av typ "stadig grund" väger 31 procent i min portfölj och det hoppas jag kunna boosta upp över tid. Jag tycker mycket om investmentbolagen som grupp och har historiskt haft en stor del sådana i portföljen. För stunden väger de lite mindre men jag köper gärna mer till rimlig värdering.

11 kommentarer:

 1. Det var en kovändning...

  SvaraRadera
 2. Hej P

  All time high är inget som avskräcker dig? Skulle gärna köpa men ATH på fonden och allt uppåt på börsen och därmed underliggande bolag oroar mig. Kan du lugna mig med lite goda råd om hur man ska tänka:)

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Börsen går stadigt upp varpå den alltid når nya högsta nivåer. Beträffande värdering så finns det såklart bolag som är högt värderade men det finns gott om bolag som är rimligt värderade. Jag tycker inte att börsen är dyr generellt sett.

   Börsen kommer stå betydligt högre om 15, 20, 25år.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. vad tycker du om QYLD en etf med covered call strategy
  verkar som bra risk reward jämnfört med preffar o D aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tror jag har svarat dig tidigare om den där. Den går inte att handla sedan flera år tillbaka pga EU-regler. INga amerikanska ETF:er går att handla längre. Det kan se ut som att det går hos din mäklare men det tar stopp om du försöker genomföra ett köp.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, Mycket bra inlägg. Kan du rekommendera en liknade indexfond som Xact Sverige fast för USA med utdelning ? Stort tack !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det finns några olika ETF:er som följer S&P500 till låg avgift. LÄnkar till Vanguards sådan fond nedan.

   https://www.vanguardinvestments.se/portal/instl/se/en/product.html#/fundDetail/etf/portId=9503/assetCode=equity/?overview

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag kommer med stadigt fylla på i den fonden. Just Juni/ juli är sämre månader med lägre utdelningar . Så då passar de ännu bättre. Mvh PJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   För oss svenska investerare är nog ofta sommarmånaderna inga vidare utdelningsmånader. Den som primärt investerar i amerikanska utdelningsaktier har nog bra klirr i kassan då. Likt resten av året.

   Tex Pepsi, Johnson & Johnson och 3M som är populära utdelningsaktier pyntar utdelning i juni.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hade jag förvaltat din portfölj hade jag köpt JNJ som du har i portföljen men absolut inte Xact Sverige på dagens nivå.Givetvis går börsen på långsikt upp. Hur som helst är vi på lång sikt döda så att prata om 25 år för en investerare känns lite konstigt.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Jo JNJ är ju ett roligare case absolut. Roligare på det viset att det är en enskild aktie och det är ju egentligen vad jag primärt tycker allra roligast att investera i. Indexfonder och investmentbolag använder jag för att hålla risken nere. Det är inte lika roligt men det har jag inga problem med.

   Mvh petrusko

   Radera

Realty Income meddelar utdelning för september

  Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja utdelningen flera gånger per år, minst en gång per kvartal faktiskt. Jag antar...