Fastpartner har nu beslutat om nyemission av D-aktier

 


Fastighetsbolaget Fastpartner hintade i början av sommaren sina avsikter att göra en företrädesemission av D-aktier och nu har de beslutat om denna. En företrädesemission är som namnet antyder en emission där befintliga ägare har företräde. Fastpartner har beslutat att alla aktieägare oavsett aktieslag har rätt att delta i emissionen till ett pris om 81 kronor per D-aktie.

Priset trodde jag skulle bli en aning lägre. Det är ungefär en krona under nuvarande aktiekurs och snittet för senaste månaden. Samtidigt är jag ändå inte värst förvånad. Emissionen är garanterad av största ägaren vilket betyder att de får 81 spänn per aktie oavsett hur övriga ägare och marknaden agerar.

Den som äger Fastpartneraktier när börsen stänger 17 augusti kommer att erhålla teckningsrätter för den här emissionen. Man får 1 teckningsrätt per aktie oavsett vilket aktieslag man äger och per 32 teckningsrätter har man rätt att köpa 1 st Fastpartner D för 81 kronor.

Teckningsrätterna kommer att handlas på börsen vilket är en möjlighet för den som inte vill delta samt eventuellt för den som inte äger aktier tidigare. Man kan alltså sälja sina teckningsrätter över börsen och den som köper dem får rätten att köpa 1 st D-aktie per 32 rätter för priset om 81 kronor. Priset på sådana här teckningsrätter brukar kunna bjuda på möjligheter. Åt bägge hållen. Kan tänkas bero på att folk inte är vana vid sådana här instrument och att alla heller inte förstår hur de fungerar.

23 augusti - 1 september pågår handeln med Teckningsrätter.

23 augusti - 6 september är teckningsperiod för den som vill delta i emissionen.

10 september är beräknat datum Fastpartner meddelar utfall i emissionen.

Just nu kostar Fastpartner D 82,8 kronor.

Sista dag för handel inklusive rätt till teckningsrätter är som sagt 17 augusti.

Jag har sedan början av sommaren planerat mitt deltagande i den här emissionen och kommer teckna min andel. Jag äger Fastpartner D sedan tidigare.

Fastpartner D är inte en vanlig stamaktie utan liknar mer en preferensaktie. Utdelningen är 5 kronor per år utan möjlighet att höjas. Eftersom vinstutdelningen är begränsad är också potentialen för aktiekursen det samma. För mer information om hur kurspotential och hur D-aktier/preffar värderas läs mitt inlägg: Introduktion till preferensaktier.

5 kommentarer:

 1. Hej P

  Tror du aktien går ner till 81 ?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Fastpartner D har handlats kring 81 - 82 kronor i närtid och allt annat lika fortsätter den nog göra så. Majoriteten av de nya D-aktierna i den här emissionen köper storägaren Sven-Olof och han kommer inte sälja dem. Inget nytt stort säljtryck på marknaden i samband med de nya aktierna således.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för en grym blogg!
  Jag försöker lära mig lite. Så jag var med i nyemissionen med företräde och handla lite teckningsrätter som nu är omvandlade till Fastpartner BTA D som har kursen 82,5:- men Fastpartner D har kursen 83,4:-
  Hur kan det skilja sig, BTA D kommer väll bli vanliga D den 29:e september. Vad missar jag? Eller borde man kunna göra ett litet arbitrage där? Eller courtage kanske äter upp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja BTA-aktien kommer snart omvandlas till den helt vanliga D-aktien. Det brukar kunna skilja lite i kurs på sådana aktier även om de kommer bli samma aktie efter ett tag. En begränsad del av investerare intresserar sig för dessa instrument. Ännu en del begriper sig inte på dem. Aktörer med mycket lågt courtage (stora daytraders mfl) kan göra vinst på små skillnader men för andra blir det att courtaget äter upp en stor del.

   Eftersom handeln och intresset för BTA är begränsat kan kursen bli lite hackig och ge möjligheter för den som bevakar den. Rätt som det är droppar kursen när någon säljer och tar differensen till attraktiv nivå.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för förtydligandet!
  /linto

  SvaraRadera

Cibus står inför många förvärv och uppdaterar sitt tillväxtmål

  Fastighetsbolaget Cibus som på sistone synts i nyhetsflödet med en rad förvärv meddelar nu att de har en fasligt många förvärv i pipen och...