Ingen kommer ihåg en fegis

 Så brukar det sägas och används ibland i grupp för att hetsa någon att ta risk. Folk kommer ihåg Travis Pastrana för de galna trick han gjort. Folk pratar om honom och inte om alla de som INTE hoppat från ett flygplan utan fallskärm. Kanske minns man också några av de mest omtalade crasherna. Seth Enslow kan man minnas för den extrema crashen där ansiktet typ ramlade av skallen på honom.

Utöver det så pratas det inte så mycket om alla andra. Alla som inte spräckt skallen eller gjort det där hoppet.

Detta kan man dra en parallell till den där snubben du hört talas om som gjort massvis med pengar på börsen på kort tid. Förr i tiden var det snubben som gjort pengar på Framtidsfabriken eller kanske Spray. Nu är det kanske en coin av något slag.

Medan de flesta av oss inte ens försöker det där hoppet som Pastrana gjorde så är det väldigt många som försöker göra de snabba pengarna på börsen. Många misslyckas med att göra de där snabba pengarna och de hör man inte talas om. Man hör om den där enstaka snubben som gjort massvis med pengar. 

Pastrana är skicklig och tränar hårt för alla sina trick. Vissa nyrika på coins och börsen har bara tagit stor risk och haft tur. Som att göra Pastranas trick utan skills och faktiskt sätta det av ren tur. Ett mycket stort risktagande. På en mycket stor grupp människor är det alltid någon enstaka som blir den som kommer undan med stort risktagande. Om tex en stor grupp människor singlar slant och den som flippat samma flest gånger i rad vinner ja då är det till slut en person kvar som faktiskt flippat samma osannolikt många gånger i rad. Gör man om samma grej dagen efter så är det inte samma person som står som vinnare.

Utsätter man sig för stora risker är det bara en tidsfråga innan man kraschar. I trixvärlden kraschar man snabbt utan skills. På börsen kan man ha tur ett tag innan det kraschar. Det kan gå snabbt för värde att gå upp i rök på börsen. 

Några få är mycket skickliga och lyckas uthålligt att investera i bolag som genererar hög avkastning. De presterar bättre än börsindex och det är få förunnat över längre perioder som 10-20 år. De här personerna är sällan "Svenne Banan" som knegar på ett vanligt svenssonjobb och spelar lite börs på kafferasten. Näe de där riktigt skickliga investerarna som faktiskt har riktiga skills och lyckas på lång sikt det är mycket pålästa individer. Kanske har de en relevant utbildning för området och säkerligen har de läst och förstått otaliga böcker och data för att anskaffa sin kunskap. Svenne Banan som arbetar som tandläkare kommer inte göra om Travis Pastranas häpnadsväckande stunts och på samma sätt han inte är Pastrana är han heller inte Peter Lynch (en legendarisk duktig investerare).

Svenne Banan kan ha tur ett tag på börsen men i slutändan är han sannolikt främst en tandläkare.

På börsen kan man dock nå stor framgång utan skills. Pastranas tricks gör du inte utan skills men börsen är något helt annat. Över tid är börsen en fantastisk avkastningsmaskin. Nyckeln är just tid och att inte ta fel risker. Om man inte är en duktig investerare är det inte rimligt att investera i enstaka bolag och förvänta sig framgång i långa loppet. Turligt nog behöver man inte vara duktig för att få börsens goda avkastning. Man kan enkelt investera i börsen via en indexfond. På detta viset har man helt eliminerat kunskapsbehov kring bolagsanalys osv. Man behöver bara låta tiden göra sitt jobb.

Ränta på ränta-effekten är massiv om man bara ger den tid. En tusenlapp som växer 8 procent på ett år är inte så mycket mer än en tusing efter ett år men efter 20 år är den något betydligt större (4661 kronor).

Genom att investera regelbundet i rimliga fonder kan helt vanligt folk bli framgångsrika på börsen i långa loppet. Man behöver inte vara Travis Pastrana eller Peter Lynch för att lyckas med det. 

Ser man börsen för vad den är kan man använda den till något riktigt bra. Börsen är en avkastningsmaskin i det långa loppet. Börsen är inte ett casino och ser man den som ett sådant misslyckas man till slut.

Slutligen; Jo, det finns så klart några få "tandläkare" som faktiskt är genuint duktiga på att investera.

3 kommentarer:

 1. Ja, har vi en "Dentist Bias" att lägga till andra mer kända mentala fallgropar:-)

  Vi får se hur det går för GW Persson, som investerar via sin tandläkares familj. History will tell...

  SvaraRadera
 2. Många gånger läser man att ju längre tid man har på börsen desto mer risk kan man ta. Men egentligen är det ju tvärt om. Tiden är din enda garanterade vän, som du skrev. Lagom avkastning ger monstersummor efter 30 år. Månadsspar, indexfond -> klart!

  SvaraRadera
 3. Följer er bloggare och investerar efter era analyser , har funkat i 7 år till en helt ok avkastning , då antar jag att jag heter Svenne Banan :)

  SvaraRadera

SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

  Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurer...