Jag köpte några Fastpartner D ytterligare inför emissionen

 


Igår köpte jag fler Fastpartner D men det var inga stora belopp utan bara en handfull aktier. Som jag skrev i ett inlägg igår kommer Fastpartner göra en företrädesemission av nya D-aktier. Befintliga ägare har företräde och kommer erhålla teckningsrätter.

Här ligger anledningen till mitt lilla köp igår. Per 32 stycken teckningsrätter får man köpa 1 styck Fastpartner D för 81 kronor. 

Jag valde helt enkelt att köpa en handfull aktier för att frisera mitt antal till något jämnt delbart med 32. Inget måste naturligtvis men man kommer inte kunna sälja teckningsrätterna och ta hem pengarna för det antal som ej är delbart med 32. De kommer helt enkelt inte betinga ett värde som väger upp courtagekostnader för handel. Kanske får man 3 öre styck för dem om man säljer. Låt säga att man kränger 31 stycken så erhåller man 93 öre men man behöver pynta kring 1-30 kronor courtage beroende på var man handlar och vilken prislista man har.

Vill man inte köpa fler aktier för att jämna ut och heller inte sälja de rätter som ej gick att nyttja så gör man helt enkelt inget med dem. 

Teckningsrätternas kurs på börsen skall teoretiskt inte överstiga skillnaden mellan aktuell börskurs och 81 kronor delat med 32. Normalt sett handlas rätter till en rabatt för att väga upp kostnader för handel och ett tidsvärde/inlåsning. Igår var det volymvägda snittet för Fastpartner D 82,22 kronor. Skillnaden till 81 spänn var då 1,22 kronor och delat på 32 så har vi ett rimligt maxpris för en teckningsrätt om den skulle funnits idag. Cirka 4 öre alltså men vem skulle betala det och varför? 1-2 öre styck vore mer rimligt. Där har ni i runda slängar vad värdet på rätterna kan tänkas vara.

Glöm alltså inte courtagekostnaden om du funderar på att sälja eller köpa teckningsrätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Börspsykologi

  Jag har fått boken Börspsykologi av författaren Cristoffer Andersson. Ja det är några veckor sedan men först nu har jag läst ut den. Vid t...