Jag äger Corem D

 

Jag tackade nej till att byta mina Corem preferensaktier till D-aktier men jag är inte emot den där D-aktien för det. Igår slog jag till på ett gäng. Primärt har jag mina preffar i bolaget men jag kan ha en liten slurk D-aktier också som komplement. Jag pyntade cirka 289 kronor stycket och utdelningen på 20 kronor innebär en direktavkastning om 6,9 procent.

Det råkade bli så att jag fick avslut på både den här och Heimstaden preff igår och jag har sålt lite Brookfield Renewable för att täcka upp köpet i Corem. Jag hade sedan tidigare planer att sälja av Brookfield för att finansiera mitt deltagande i Fastpartners kommande nyemission. Aktierna jag har kvar kommer räcka till det ändå så det är lugna puckar.

Corem D under 290 kronor tycker jag är en bra deal sett till risken i bolaget och andra preffar och D-aktier. Visst är risken högre i Corem än tex Heimstaden men det är ändå ett bra "bygge". Man får betalt för den högre risken i form av en hög direktavkastning.

Första kvartalsutdelningen om 5 kronor i Corem D har X-datum redan nu 29 juni.

7 kommentarer:

 1. Varför säljer du Brookfield Renewable, där borde du ha en fin YOC? Mina är upp 160% sen inköp och yieldar väl över 8%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen,
   YOC är precis värdelöst och ointressant. Antar att du skojar men om inte så kan man ju anse att min YOC blir ännu högre nu i detta bytet eftersom min cost egentligen då är de pengarna jag ursprungligen investerade i Brookfield och som stigit flera hundra procent.

   Det som betyder något är nuet. Vad man betalat för en aktie en gång i tiden är skit samma. Det är nuläge och framtida potential.

   BEP yieldar lite drygt 3 procent nu. Inget annat.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller helt med Petrusko här. En väldigt hög YoC talar förmodligen om att värdet på dina aktier har gått upp, men din direktavkastning i aktien har sannolikt gått ned. När fokus ligger på ett större cashflow är Yield (DA) det användbara måttet. Se på Investor, t.ex. Bra på många sätt och en god direktavkastning, men numera en väldigt låg DA i ien utdelningsportfölj.

   Radera
 2. Neja! Jag är lite tveksamt med dina senaste affärer.
  Visst är D-aktier med höga % utdelning är mycket lockande men du Petrukso, det börjar bli stor andel av din portfölj exponerad i D- o Pref-aktier, vilket på långsikt förlorar mycket i utdelningstillväxt. Hellre ett bra utdelningsföretag med stark utdelningstillväxt än bara 5-6% konstant utdelning. Du vet själv väl att ett ftg med stark utdelningstillväxt kan komma ikapp till dessa D-aktier på bara några år, sen resten blir bara vinst på vinst. Jag vet det är lätt att man glömmer bort detta och blir blind av de höga 5-6% men faktumet är att man är där på bara 3-4 år med en stark utdelningstillväxt. T.o.m. BEP är betydlig bättre köp nu än en D-aktie, det tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är uppe i 25 procent fixed income i portföljen nu och beroende på vad man har för strategi är det okej eller inte. På lång sikt är preffar och D-aktier sannolikt sämre totalavkastning än börsindex. Man skall nog inte äga sådana över huvud taget om man söker god avkastning i långa loppet.

   Jag lever på utdelningar och förvaltar kapitalet med plan att bevara värde och hålla en försiktig profil medan det genererar utdelningar till mig.

   Beträffande Brookfield Renewable har jag kommit fram till att den är okej att avyttra då värderingen blivit väldigt hög. Visst kan den bli högre men på sikt är det bolagets prestanda som styr och de presterar inte i närheten bra nog för att motivera värderingen. Den här typen av bolag har fått se sin aktiekurs stiga pga ESG-trenden. Man måste inte äga Brookfield Renewable och jag är okej med att tacka för mig nu. Blir de åter lågt värderade i framtiden kanske jag hittar tillbaka igen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller med. Jag själv ökar i såna preffar och D-aktier bara "tillfällig" när tror på en större/längre sättning på börsen eller vill parkera tills vidare. När börsen sen gått ner kan man skifta från dessa till intressanta med utdelningstillväxt och under tiden man får bra avkastning. Men som sagt, jag brukar själv lätt glömma detta och blir fixerad på bara höga utdelningen hos dessa. ;-)
   Mvh

   Radera
 3. Hej, när man köper Corem D varför etapper om 2kr? Alltså man kan inte lägga köporder på 289. Bara 288 eller 290?

  SvaraRadera

Ny VD i Castellum

  I det planerade samgåendet mellan Kungsleden och Castellum är föreslaget att Biljana Pehrsson skall bli VD för nya Castellum. Hon är nu V...