Akelius överväger avyttra bestånd

 


Fastighetsbolaget Akelius har kommit fram till att de skulle få väldigt bra betalt om de avyttrar sitt bestånd på vissa marknader som tex Sverige och Tyskland. De tittar nu på att kicka igång en sådan process enligt ett pressmeddelande. Ett sådant skickar man inte ut om man inte har plan att skrida till verket.

Inget konstigt i det, de kollar på att ta vara på bra läge att lyfta fram värde åt aktieägarna.

Vad händer om de avyttrar hela klabbet då? Ja det är ju så att bolaget kontrolleras av stiftelser knutna kring Roger Akelius med familj. De äger röststarka aktier medan vi andra bara har möjlighet att äga D-aktien med sin begränsade rätt till bolaget och dess utdelningar. Jag har dubbelkollat bolagsordningen och vid en upplösning har D-aktieägare rätt till maximalt snittkursen i genomförda emissioner av D-aktien. Aktien noterades ursprungligen till 1,75 euro då 220 miljoner aktier gavs ut och det tror jag är samma antal idag varpå 1,75 euro sannolikt är vad man maximalt är berättigad till vid bolagets upplösning.

12 kommentarer:

  1. Det skulle ju vara speciellt om de sålde ALLT och avvecklade. Men man kan ju vara nöjd och vill plocka hem pengarna. Inget vara för evigt.

    Vi får hoppas på mer information om vilken strategi de har. Håll oss uppdaterade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mattias,
      Nej precis det är föga sannolikt att de avyttrar allt och lägger ned.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Oj jag som tänkte köpa D-aktien imorgon.. är de en dålig idé nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Simon,
      Dagens meddelande gör ingen skillnad. De äger fastigheter i många städer världen över. Att de avyttrar där de får bra betalt är ingen big deal. Om de skulle sälja allt vore det en big deal men inget tyder på det i dagsläget.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Okej härligt, då blir det köp! Trevlig midsommar på dig

      Radera
  3. Tack för värdefull info P. Trevlig midsommar

    SvaraRadera
  4. Jag ökade i AKEL-D idag för två anledningar:
    1. En av få "trygg" o "säkert" D-/preff-aktie som ger utdelningar under feb-maj-aug-nov. Det är utmärkt när man vill få utdelningar varje månad om året.
    2. Hög utdelning på aktuell kurs ca 6%
    3. Ger i Euro-valuta, vilket räknas blir mycket starkare till hösten.
    4. Bolaget har mycket bra kredit-betyg och mindre än normal brukar vara, m.a.o. man sover tryggare med AKEL-D.

    SvaraRadera
  5. Önskar en underbar Midsommar till Dig och hela Din familj.

    Tack för alla upplysande inlägg Du skriver på bloggen.

    //Krusse

    SvaraRadera
  6. Förmodligen bara att de vill sälja på högt värderade marknader och köpa där det är billigt och potential värdeökning finns. Den finns inte så länge till i Sverige.

    SvaraRadera
  7. Vad innebär det för oss ägare av Akelius när de nu säljer av sina bostäder i bl a Sverige? Kommer aktien att finnas kvar på börsen eller de köper upp dem och betalar oss för våra aktier?
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin,
      För oss ägare innebär det ingen förändring annat än att Akelius inte längre äger de där fastigheterna. De säljer dem och kommer fokusera på att köpa nya på andra orter/länder. De investerar sitt kapital där det ger dem högre avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Tack för ditt svar👍😃
    Anna-Karin

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...