Uttalande från Klöverns styrelse

 


I vanlig ordning vid uppköpserbjudande kommer styrelsen med sin åsikt/rekommendation i saken. Nu har Klöverns styrelse gått ut med sin rekommendation till Klöverns aktieägare angående budet från Corem.

Klöverns styrelse rekommenderar ägare av Klövern a och Klövern b att acceptera erbjudandet. Vidare rekommenderar de ägare av Klövern preferens att acceptera genom att välja erbjudandet om Corem preferensaktier (inte D-aktier). De tillägger därefter följande:

"Styrelsen bedömer dock att det sannolikt skulle förbättra kreditprofilen för Corem, och därmed för Corem och Klövern som sammanslagen koncern, om D-aktier väljs framför preferensaktier."

De kunde inte med att rakt ut rekommendera D-aktierna men de vill gärna att du väljer det. Det gynnar det nya bolaget ju färre preferensaktier som finns kvar. Det ger lägre finansieringskostnader när de lånar från bank och ger ut obligationer.

D-aktierna är inte ett tokigt val så om du lutar åt det hållet betyder det inte att du gör bort dig. Du får mer utdelning för pengarna medan din risk i praktiken inte skiljer sig så mycket. Jag har skrivit mer om det där i nedan inlägg.

Uppköpserbjudande Klövern preferens 

14 kommentarer:

 1. Om budet går igenom blir det samma utdelningsdag för pref som D aktien? och när blir första tillfället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Preffen och D-aktien har samma datum för utdelningar. Corem D kommer noteras på börsen kring 17:e juni och har sin första utdelning i början av juli (X-dag i slutet av juni). Bytet från Klövern till Corem är sannolikt redan avklarat då. Oavsett går man inte miste om någon utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kommer D-aktien att ge samma utdelning som pref? Om samma, borde det inte då vara smartare att välja pref som går före utdelningsmässigt vid eventuella problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Infon om det där finner du i inlägget jag länkar till.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för en jättebra blogg. Tänkte höra om något annat en klövern. Mitt största innehav är AT&T och nu med allt som händer i företaget blir jag fundersam om jag ska behålla aktierna i bolaget. Hur tänker du göra med ditt innehav ? Stort tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag lutar åt att sälja mina AT&T. Jag har inget intresse i att äga streamingbusinessen separat och jag tycker de agerat svagt sett till förvärvet för bara några år sedan. Det är ett litet obetydligt innehav för mig och jag säljer nog av det och går vidare. Jag tajmade in mitt köp bra så än så länge är det en bra affär för mig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Skulle byta till Verizon. Iallafall över sommaren

   Radera
 4. ESSITY
  Morgan Stanley spår sämre efterfrågan för Essity, upprepar rekommendationen jämvikt (Finwire)
  2021-05-27 14:13
  Morgan Stanley har sänkt riktkursen för hygien- och hälsobolaget Essity till 280 kronor, från 290 kronor, samt upprepat rekommendationen jämvikt.

  Banken ser att bolagets prishöjningar tar längre tid för att kompensera massakostnader och noterar att konsensus för marginalen har sänkts med 70 punkter i år, men att det finns fortsatt nedsida.

  Essity går enligt Morgan Stanley in i en period med lägre efterfrågan och marginaler.

  Lars Johansson
  lars.johansson@finwire.se
  Nyhetsbyrån Finwire

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko, tycker du är lite för snäll mot Corem D i din analys. Det jag är orolig för är att bolaget kan välja att ställa in utdelningar och gynna A och B aktierna genom att återinvestera vinsten i bolaget (ungefär som Balder gör) och även återköpa aktier utan att D-aktien får del av värdetillväxten. Man kan t ex välja att avstå utdelningar under 3 år och i stället återköpa aktier. Då får D-aktieägarna förmodligen se sin kurs haverera samtidigt som A och B aktierna förmodligen ökar i pris i takt med att substansvärdet ökar. Det samma gäller inte preferensaktierna där företaget måste räkna upp en skuld till pref-ägarna motsvarande innehållen utdelning + ränta. Tror även det här skiljer mot t ex SBB-D och Fastp D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Mja, det där resonemanget kategoriserar jag bland domedagsprofeter. Det dyker ofta upp och det är inte rimligt. Ett bolag som är beroende av banker, investerare mm kan inte bete sig hur som helst. Just så där som du beskriver skulle sätta stopp för bolaget hos banker, obligationsinvesterare osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko, jag läste din analys om erbjudandet relaterat till D-aktier. Skulle vilja be dig dubbelkolla det du skriver i citatet nedan. Det stämmer nämnligen inte - jämför med uttalandet från Klöverns styrelse där det framgår att innehållen utdelning inte kommer att buffras likt det den gör för preferensaktien.

  "Om bolaget inte pyntar utdelning på D-aktien så buffras det beloppet upp och skall betalas ut senare. På det viset har de skrivit in regler för den här D-aktien så det liknar en preff. Man kan inte bli snuvad på utdelningen hur som helst om det inte handlar om att bolaget går åt skogen."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag har rätt och du har fel. Understiger utdelningen 20 kronor på Corem D så skall det delas ut senare. Det står klart och tydligt i Corems bolagsordning och vad Klöverns styrelse sagt om saken lägger jag ingen vikt till. Corems bolagsordning är det som gäller.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko,
  Vad tycker du om SBB D-aktien? Intressant veta varför du INTE valt denna D-aktien. Är det något speciellt som du känner är negativ? Jag själv äger AKEL D, SAGAX D och SOLNA(som liknar mest som D-aktier). Länge hade undvikit SBB-D p.g.a. VD:ens impulsiva och väldigt intensiva fastighetsköp, jag oroade mig att han är besatt av köpmani och kan för eller senare krascha hela bolaget, men efter tiden har han visat sig att han är faktiskt väldig duktig och allt som gjort har varit under kontroll och han vet vad han gör. Nu känner mer och mer sugen på att plocka några SBB-D aktier för att den är rätt bra med tanke på både % utdelning och att den ger utdel i SEK. Som sagt intressant veta vad du tycker om.
  Mvh /Daniel

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko! Tänkte se om du kan hjälpa mig med ett problem som är lite lurigt tycker jag. Just nu har jag en del Klövern aktier på väg till mig genom arv som troligen inte når fram till mig innan den 11/6 när corems erbjudande går ut. Så frågan är vad händer egentligen om man inte tackar JA på ett sånt erbjudande i tid får man en ny chans senare eller blir det någon typ av tvångsförsäljning tacksam för svar/ Magnus

  SvaraRadera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...