Axfood förvärvar och ingår partnerskap med City Gross

 


Dagligvaruhandlaren Axfood meddelade idag att de förvärvar Bergendahls Food och ingår ett långt avtal om leveranser till City Gross. Det här Bergendahls Food kanske du inte hört talas om men det är ett bolag bakom City Gross likt Dagab är ett bolag bakom Hemköp/Willys mfl. En sorts grossistverksamhet som säljer till matbutiken.

Den här affären innebär att Axfood hädanefter kommer sälja till City Gross butiker. Dagligvaruhandeln har en relativt låg rörelsemarginal och volym är mycket viktigt. Med City Gross kommer Axfood öka sina volymer och ticka in mer vinstkronor på sikt. Exklusive kostnader för transaktionen och integration väntas förvärvet bidra positivt till vinst per aktie år 2022. 

För att finansiera förvärvet planerar Axfood att genomföra en nyemission med företräde för befintliga aktieägare. Denna väntas genomföras i det fjärde kvartalet 2021 och blir på cirka 1,5 miljarder kronor. Inklusive effekter från den här emissionen och ovan nämnda kostnader för transaktion och integration väntas förvärvet bidra positivt till vinst per aktie från år 2023.

Avtalet med City Gross är på 15 år och gäller leveranser och IT-system mm. Affären innebär även att Axfood köper in sig som minoritetsägare i City Gross med en ägarandel strax under 10 procent och en option att utöka ägandet till 30 procent inom några år.

Köpeskillingen för affären är 1,8 miljarder kronor och om de i slutändan nyttjar option att utöka ägandet i City Gross till 30 procent blir totala köpeskillingen 2,5 miljarder kronor.

Förvärvet är såklart villkorat av regulatoriskt godkännande varpå tillträde väntas ske tidigast efter sommaren. Hade det varit ICA med sin pampiga marknadsandel som ville göra det här förvärvet hade det helt klart varit risk för ett nej. Axfood är ganska stora men inte i närheten av ICA ens efter det här förvärvet. Det finns ett antal stora aktörer på svenska dagligvarumarknaden och några mindre utmanare. Jag är inte värst oroad över att myndigheter säger nej till Axfood i det här förvärvet.

Min syn på förvärvet är positiv. Ökad volym blir till fler vinstkronor på sikt. Nyemission är inga konstigheter då pengarna går raka vägen till fler vinstkronor. Jag ämnar teckna min andel i emissionen.

Nedan är lite information om Bergendahls och City Gross från Axfoods pressmeddelande:

"City Gross, som innefattar City Gross och Hyllinge Cash, är en svensk dagligvarukedja med en marknadsandel om cirka 4[2] procent. City Gross har idag cirka 2 800 medarbetare och ett butiksnät med 42 butiker. För de senaste tolv månaderna, fram till och med mars 2021, hade City Gross en omsättning om cirka 9 800 miljoner kronor och justerat rörelseresultat om cirka 170 miljoner kronor[3]. Bergendahl & Son AB kommer efter transaktionen kvarstå som majoritetsägare i City Gross med 90,1 procents ägande. Vid fullt utnyttjande av köpoptioner på ytterligare 20,1 procent kommer Bergendahl & Son AB efter transaktionen kvarstå som majoritetsägare i City Gross med 70 procents ägande."

[2] Källa: Axfoods estimat för helåret 2019 baserat på publik information.


[3] Justerat för jämförelsestörande poster. Notera att Bergendahls Food och City Gross rapporterar enligt BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag äger ju en del aktier i Axfood och är därför nöjd idag. Tycker affären ser intressant ut. Det bör inte vara några problem med konkurrensverket men precis som du skriver så hade Ica sannolikt inte fått godkänt. Det här stärker Axfoods ställning på svenska marknaden och gör dem till en starkare utmanare åt Ica.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 3. Går det att redan nu räkna på vad man behöver pynta in per aktie i en nyemission. En emission man självklart vill vara med i!

  SvaraRadera
 4. Borde inte aktiekursen stigit på nyheten?

  SvaraRadera
 5. Troliga emissionsvillkor ?

  SvaraRadera
 6. Väldigt vad Cibus klättrar, kanske att fler insett fördelen med att få månatliga utdelningar!

  SvaraRadera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...