Uppköpserbjudande Klövern preferensaktie

 


Rutger Arnhult slår samman sina fastighetsbolag Corem och Klövern genom att det förstnämnda köper upp det andra. Corem äger redan sedan tidigare en stor stek i Klövern och det blir bra att det här korsägandet reds ut. Rutger Arnhult i sin tur är storägare i båda bolagen.

Med anledning av detta har nu ägarna av Klövern preferens fått ett erbjudande att ta ställning till. Att byta sina Klövern preferens mot Corem preferens eller att byta mot Corem D-aktie.

Att byta mot Corems preferensaktie blir ett rakt byte 1 mot 1. Den ger samma utdelning och handlas i ungefär samma kurs som Klövern preferens.

Det andra alternativet med Corem D är 1,12 aktier för varje Klövern preferens.

Corems D-aktie är ny och kommer noteras i samband med erbjudandet. Den ger samma utdelning som preferensaktien och aktiekursen kommer vara ganska nära men sannolikt lite lägre. Anledningen till att kursen i D-aktier ofta är lite lägre och att bolagen hellre vill ge ut sådana aktier är för att de är en aning mer riskfyllda. De ger ingen förtur till bolagets tillgångar som en preferensaktie gör. Detta gör att kreditvärderingsbolagen ser på D-aktier som en helt annan grej än preferensaktier vilket medför en högre kreditrating som i sin tur medger lägre räntor/lånekostnader.

Bra för bolaget och inte så tokigt för dig som ägare. Jo visst är risken lite lägre i en preferensaktie men om det skulle gå riktigt illa så är det till syvende och sist samma bolag man har aktier i och man är nästan lika illa ute oavsett vilket aktieslag man äger. Om Corem havererar är det illa om man äger D-aktien och ungefär lika illa om man äger preffen. Jag brukar säga att man är näst sist i kön om man har preferensaktier. Om bolaget hamnar på obestånd så är banker, obligationsinnehavare mfl först i kön att få betalt. Allra sist är stamaktieägare och näst sist alltså preffägare. Visst är det skillnad på att vara sist och näst sist men det är ingen fantastisk sits att vara näst sist och efter alla de andra aktörerna.

Sannolikheten för att Corem skall haverera och att det dessutom skulle göra det och lämna mer pengar kvar till preffägare än ägare av D-aktien är nog inte stor. Risken finns där dock och man kan aldrig utesluta den.

Om man antar att aktiekursen i D-aktien kommer vara lite lägre men att det vägs upp av att man får lite fler D-aktier så är det ingen nämnvärd skillnad i värdet på ditt innehav utan skillnaden blir att man får mer utdelning om man väljer D-aktierna. 1,12 D-aktier för varje Klövern preferens innebär 12 procent mer i utdelning.

Utdelningen i D-aktier brukar vara kopplad till utdelningen på de vanliga stamaktierna. Detta på ett sätt som att den skall utgöra en viss del av den "vanliga" utdelningen. Vissa tolkar detta som en risk för utebliven utdelning. Att om bolaget inte delar ut på vanliga aktien får man ingen på D-aktien. Det är en överdrivet pessimistisk syn. Eller kanske handlar det om att man inte ser vad det framförallt säger. Utdelningen är kopplad på det viset att bolaget inte kan pynta utdelningar på de vanliga stamaktierna utan att pynta på D-aktien till fullo. Det är det främsta man skall läsa ut av den där skrivelsen. Om bolaget inte pyntar utdelning på D-aktien så buffras det beloppet upp och skall betalas ut senare. På det viset har de skrivit in regler för den här D-aktien så det liknar en preff. Man kan inte bli snuvad på utdelningen hur som helst om det inte handlar om att bolaget går åt skogen.

En D-aktie har ingen inlösenkurs vilket en preffaktie oftast har. För Corem preferens är inlösenkursen 500 kronor och det lär de aldrig göra en bred inlösen för. Man bör alltså inte tänka att man någonsin skall få 500 spänn för preffen. De kommer göra sig av med den på annat sätt. Genom frivilliga erbjudanden tex. De planerar faktiskt att erbjuda ägare av Corem preferens att byta mot Corem D. På sikt skulle preffen kunna försvinna genom ännu ett uppköp, Castellum köper Corem kanske och då får man inga 500 spänn för preffen. En uppköpare har inget att göra med en inlösenkurs för en preff. Rent hypotetiskt skulle det kunna bli så att en preff som har en inlösenkurs om 500 kronor och handlats kring 320 kronor får ett uppköpsbud om 325 kronor. Så om du har drömmar om 500 spänn bör du skrota dem omgående. Det är mycket låg sannolikhet att preffen någonsin löses in till den kursen.

Så vad skall man välja då? Jo visst ligger det nära till hands att värdera erbjudandet med D-aktier högre. Man får ju mer utdelning och risken är nästan den samma. Själv är jag en försiktig general och gillar den där lilla skillnaden i en preferensaktie. Jag lutar åt att välja preferensaktier i det här erbjudandet och sedan tacka nej när jag får erbjudande om att byta mina Corem preferens mot Corem D.

Jag äger i dagsläget en liten slurk Klövern preferens och desto mer Corem preferens. 

16 kommentarer:

 1. Vad är Din bedömning av risk/chans av att det nya Corem köper upp eller slås samman med Castellum? Eller omvänd så att kontentan blir ett enda fastighetsbolag.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Jag tänker att det bara är en tidsfråga innan Castellum köper upp Corem. Det kan ske nästa år likväl som om 10. Det är en rimlig affär generellt sett och ur Arnhults perspektiv är det mycket rimligt. Klövern/Corem är inte Arnhults första samgående utan han har gjort så där tidigare också.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej!
  Är man garanterad att få behålla sina Corem pref om man tackar nej till D aktien ? Eller är det ett visst antal som gäller?
  Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,
   Det kommer vara ett frivilligt erbjudande där man kan tacka nej och behålla sina Corem preff.

   Mvhh petrusko

   Radera
 3. Corem D aktien skall ge 50 gånger utdelningen för en B aktie, dock högst 20 kr/år. I dag delar man ut 0,65 kr /Corem b aktie gånger 50 = 32,50 kr. Alltså kursen för Corem b måste sänkas under 0,40 per Corem B, för att ge mindre än 20 kr. Jag tror att det är osannolikt.
  Som sagt väljer man Corem D så får man 12% mer i utdelning

  SvaraRadera
 4. Petrusko jag skulle verkligen uppskatta att få din syn på preffar gällande deras risker? Jag funderar på att börja månadsköpa Sagax D, Akelius D och SBB D. Det känns riktigt trevligt med en "säker" 6% direktavkastning. Vari ligger risken förutom att bolagen ifråga skulle gå i konkurs? Högre räntor vilket skulle göra att priset på dessa D-aktier faller? Utan att vara kunnig i frågan gissar jag att folk skulle föredra t ex 4% ränta på en statsobligation över 6% från Akelius D? Sen kan man fråga sig hur världsekonomin ska klara sådana räntor men inflationen ser ut att vara på ingång...

  SvaraRadera
 5. hej,kommer erbjudandet hemskickat med posten eller kommer det med mail?befinner mig utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hos avanza och nordnet
   får du erbjudandet i Nyintroduktioner & Emissioner

   Radera
 6. Hej Petrusko, jag satte mig in i detta erbjudande i lördags och kom till samma syn: överväger ta preffar

  Ensam fram tills idag och ditt inlägg.

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte man ska hoppas för mycket på att Corem pref kommer finnas kvar... i utbyteserbjudandet som skickats ut till Corems preferensaktieägare så står det klart och tydligt:

  Avnotering
  I samband med fullföljande av Utbyteserbjudandet och inlösen av preferensaktier avser Corem att verka för en avnotering av Corems preferensaktier från Nasdaq Stockholm Mid Cap under förutsättning att en hög anslutningsgrad uppnås i Utbyteserbjudandet och därmed resulterar i en begränsad likviditet i preferensaktien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avnotering kommer att innebära: 1) Ingen handel => det kommer inte att gå att sälja aktien. 2) Aktien kommer att kastas ut från ISK, ty inga onoterade innehav får finnas där => 30% skatt kommer att dras på utdelning.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
  2. Hello,
   Ja om det blir fråga om avnotering kommer man få gott om tid på sig att sälja innan. Min gissning är att det kommer vara så pass många ägare av preffen kvar att det inte blir en avnotering i närtid.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tycker att erbjudandet om att konvertera till D-aktier är väldigt bra. Man får 1,12 D aktier för varje Preferensaktie. Med dagens kurs på Klövern pref 323 kr kan man omräknat efter konvertering ha ett GAV på D-aktien på ca 288 kr (20 kr utd), vilket ger en DA på 7 %. Betydligt billigare än jämförbara D-aktier på marknaden Sagax D 33,9kr (2 kr i utd) SBB D 31,9kr (2 kr) Fastp.D 82kr (5 kr utd). Coreem D för 288 är ett kap i jämförelse..

  SvaraRadera
 9. Sålde mina Klövern och köpte Sbb D istället.

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Skulle de nyemitterade Corem-preffarna kunna vara av en ny "serie" med andra förutsättningar än de redan befintliga?
  D.v.s. tilldelas en inlösenkurs som är lägre än nuvarande 500 kr.
  Kanske 250kr och omedelbart lösas in av Corem?
  Tråkigt i så fall om man bytt sina Klövern-preffar mot dessa nyemitterade Corem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ett bolag kan inte vips ge ut ett nytt aktieslag. Det är reglerat i bolagsordningen som i sin tur fastställs av bolagsstämman. Det är inte en ny serie preffar som erbjuds nu utan det är samma sort som innan med 500 spänn inlösenkurs.

   Mvh petrusko

   Radera

Justerar mina egna regler kring belåning

  Sedan 2013 har jag använt mig av belåning i portföljen vilket i långa loppet kan bidra till högre avkastning. Under nästan hela denna peri...