Fondavgifter och tankar kring fondportfölj

 


På senare år har det varit stort fokus på fondernas avgifter. Indexfonder har snabbt blivit populära och delvis är de låga avgifterna en förklaring till detta. Det finns historisk data man kan använda till indexfonders fördel. Det är inte lätt att slå index på lång sikt och det finns gott om fonder som misslyckas. Att enbart se till avgifter blir dock skevt. Det finns aktiva fonder som presterar bra och har slagit index i många år och det är en sak att välja bort dem för att man valt att enbart investera i indexfonder men att välja aktiva fonder främst utefter avgift kan bli tokigt.

Den som bara investerar i indexfonder behöver inte fundera mer kring detta. För indexfonder är det ganska enkelt och där betyder avgiften allting. Aktiva fonder har en förvaltare eller två vars strategi och skicklighet avgör din avkastning. Avkastningen varierar vida mellan olika aktiva fonder. Man behöver titta på historisk avkastning och utvärdera hur duktiga de varit historiskt. Man kan läsa månadsbrev osv för att bilda sig en uppfattning om förvaltarna. Avkastningen som redovisas är efter avgifter och man kan lite så där vårdslöst säga att avgiften är skit samma, det är avkastningen som betyder något.

I ett påhittat exempel har vi fond A med 0,8 procent avgift och 9 procent årlig avkastning och fond B med 1,5 procent avgift och 12 procent årlig avkastning. Bägge fonderna har förtroendeingivande förvaltare och strategi osv. Det är ett ganska enkelt val här. Den "billigare" fonden är sämre.

Enkelt är det dock inte; att hitta de riktigt bra fonderna. Man kan inte bara hoppa på det som gått bäst i närtid utan man måste göra en gedigen utvärdering på längre sikt. Det är ett vanligt misstag bland småsparare att hoppa mellan fonderna som gått bäst den senaste tiden. Man köper efter de stigit och nästa månad är det en annan fond som gått bäst och när man byter till den realiserar man kanske en förlust och sedan backar även den fonden och det blir ännu mer förlust när man byter igen efter ett kort tag.

Att utvärdera fonder är inte enkelt men heller inte supersvårt. Skulle man råka välja "fel" behöver det inte bli så tokigt. Om man håller sig till hyggligt sunda fonder som tex en aktiv Sverigefond eller USAfond så kanske "fel" fond resulterar i prestanda lite sämre än index men ändå ganska god. Riskfyllda val kan vara vissa enskilda marknader eller branscher. 

En aktiv fond har potentialen att avkasta mer än index. Har man gjort ett sunt fondval så är risken hanterbar. Där risken ses som underprestanda mot index. Om index presterar 95 procent avkastning på 5 år och man "bara" får 85 procent i sin fond så är det inte jordens undergång. Visst kan det gå mycket värre än så men ofta är de hyggligt nära index ändå de där "sunda" fonderna när de underpresterar. Man får själv hitta sina värderingar och syn på saken vad som är en sund fond.

Har man sedan ett helt knippe olika fonder blir risken mer hanterbar. Några kanske underpresterar medan ett par andra avkastar så pass bra att de väger upp det. Oavsett vilken strategi man väljer kan det vara en god ide att sprida sina investeringar i flera fonder. Även om man bara investerar i indexfonder så kan man tänka tex fördelning mellan sverigeindex och globalindex. Den som vill investera i aktiva fonder kan sprida risken genom att ha flera olika. 

När man investerar i indexfonder vet man vad man får. Det är index minus fondavgiften helt enkelt. För aktiva fonder finns både risk och potential. Risk att avkastningen blir sämre än index och med det även potentialen till en högre avkastning än index. Index har avkastat bra och skulle man lyckas få ännu bättre avkastning än så växer pengarna snabbt till något riktigt stort. Tycker man det är svårt att välja/utvärdera aktiva fonder så finns alltid indexfonderna där som ett smart val. Indexfonder kräver inte mycket av dig som investerare. En indexfond med låg avgift utgiven av en aktör du känner till och litar på kräver inte mer av dig än att bara pytsa in pengar och låta tiden göra sitt.

Det här är bara några rader kring fondavgifter och fondportfölj för att väcka eftertanke. Att avgift inte är allt för aktiva fonder och att det kan vara en god ide att sprida risken bland flera fonder.


7 kommentarer:

  1. Finns det en indexfond för småbolag?
    I övrigt tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anonym,
      Jajjemen. Det finns dels en börshandlad från Xact. Den heter Xact svenska småbolag. Sedan finns det ett par vanliga ifrån fondbolaget Plus. Sök på Plus hos Avanza eller Nordnet så finner du dem. Plus har en förhållandevis låg avgift för att vara en småbolagsfond och de har varit duktiga på att hålla nere transaktionskostnader osv så totalkostnaden är ganska nära fondavgiften.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Har öppnat ett konto på Savr och har kollat runt lite på deras sida. Det är ett lite modern typsnitt och jag blir sugen på att månadsspara i både den ene och den tredje fonden. Det är kul när nya aktörer dyker upp och det känns lite spännande att köpa fonder. När det sen är lite " rea " på avgiften så har tom börjat månadsspara en liten summa i ganska dyra fonder. Hellre 200 kr i en dyr fond än 200 kr på närmaste hamburgerställe :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja Savr är en bra tjänst när man vill investera i aktiva fonder. I många fall sparar man en hel del i lägre avgift. Apropå ditt hamburgerskippande så gillar jag tänket. Om man skippar ett par grejer häär och nu blir det till något stort i långa loppet på börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej P

    Ville bara lägga till att för aktiva fonder gäller det även att hålla koll på vem fondförvaltaren är. 10 års finfin historik med X vid spakarna kanske inte betyder något när det är Y som tar över.

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
  4. Tänkvärt!
    Det har varit mycket fokus på indexfonder och låga avgifter, men ibland kan det vara värt att betala en högre avgift för bra förvaltning. Och ibland finns det inte ens indexfondalternativ för den bransch/marknad du vill ha exponering mot (typ ryssland).

    SvaraRadera
  5. Har satsat på främst PLUS fonderna tillsammans med Zero och investmentbolag. Har liknande upplägg till mina döttrar men funderar starkt på att gå över till mer global exponering för att få den extra bredden :)

    SvaraRadera

Nya aktiva ETFer ifrån iShares - Med inspiration ifrån JEPI

  Igår listade Blackrock/iShares två stycken nya börshandlade fonder på XETRA i Tyskland. Det ser ut som att de skapats med inspiration ifrå...