Investor årsstämma 2021

 

Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. För att hålla kontakten med oss ägare har de skapat en video med en dialog om året och lite tankar framåt.

Videon är strax under 40 minuter lång och lättsam att följa. Som ägare uppskattar jag den här videon och jag tycker det är väl spenderad tid att checka in den.

På stämman beslutade man bland annat om att splitta aktien. Idag meddelade de datum för detta och sista dagen för handel innan split är 18 maj. Med start 19 maj är aktien splittad där varje gammal aktie blivit 4 nya aktier. Aktiekursen kommer justeras för detta där 4 aktier kommer vara värda lika mycket som 1 gammal. Utdelningen justeras naturligtvis också där totala beloppet är det samma men fördelat på fler aktier. Vi har ju en utdelning till hösten att se fram emot och den blir 1 krona per aktie och eftersom man då har 4 gånger fler aktier än tidigare blir det precis som innan split (då planen var 4 kr).

Sammanfattningsvis finns det inga vinster för dig som investerare i en sådan här split. Du får inte mer pengar och man kan inte tajma eller trolla på något sätt och få mer pengar än innan. Det blir dock smidigare att handla Investor för mindre summor. Om man tex månadssparar 600 kronor kommer man enkelt kunna köpa ett antal aktier varje månad efter splitten. Nu innan så går det ju inte köpa ens 1 enda då aktiekursen är över 700 spänn.

11 kommentarer:

 1. Nåja, att inte kunna köpa mindre än 1 aktie är en sanning med modifikation. I Aktieinvest kan man köpa andelar av aktier.
  Även om jag förstått saken rätt så håller Aktieinvest andelarna för alla investerare som har aktien på ett speciellt ställe så man har hela aktier i sin depå samt en andel < 1 i "andelshögen" av aktien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo visst går det att handla andelar via Aktieinvest och det kan ju vara ett alternativ för den som vill komma igång med aktier med väldigt små belopp. Annars är det bra att undvika Aktieinvest för det är en dyr lösning. Höga avgifter procentuellt sett.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det är bra att upplysa folk om. Tack för det Petrusko!
  Mvh
  Larsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur ny du är i detta. Men Maj brukar inte vara en särskilt bra månad att börja spara. Ett tips för att inte riskera hamna helt galet kan vara att kolla hur olika aktier klarat förra nedgången. De aktier som jag hittat här är Orkla och Essity. Ta inte detta som en köprekommendation. Har själv inget där då jag satsar på cykliska aktier nu när ekonomierna öppnar upp igen efter Coronan. Ser inga problem med det då jag bevakar varje dag. Men för de som inte har möjlighet att göra det kan andra alternativ vara mer kloka. På tal om Investor så ser jag det som en utmärkt aktie att ha långsiktigt

   Radera
  2. Nämnde fel för dig när det gäller Orkla. Har visst den aktien som innehav sedan långt tillbaka. Men det är inte där intresset ligger idag.

   Radera
 3. Hej Petrusko!
  Du verkar ha koll på Aktieinvest. Kan du utveckla ditt resonemang höga avgifter procentuellt sett är du snäll.
  MVH: Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Per,
   Det är ett tag sedan jag kollade senast hos Aktieinvest och jag förstår att du frågar för det äär inte lätt att hitta infon på deras sajt. Jag försökte dubbelkolla nu men jag kunde inte på ett smidigt sätt hitta alla totala avgifter.

   På ett ungefär så funkar det så här med andelsorder. Man får betala en dålig aktiekurs och det kan ses som en sorts avgift. Sedan tillkommer courtage avgifter för handel. Månadssparet kostar 20 kronor per månad så om du köper aktier för 400 kronor blir bara den avgiften 5 procent.

   Jämförelsevis är procentuella kostnader hos tex Avanza/Nordnet 0,25 procent om man har ett litet konto och handlar med små belopp.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok!

   Tack för ditt svar.

   MVH: Per

   Radera
 4. Hej! En fråga om Cibus om du har möjlighet svara.
  Vad känner du om risken att Cibus blir uppköpt?
  Jag har Tre kronor, hade även Cibus förut men valde att satsa på endasy Tre kronor sen. Och nu är det budgivning...
  Aldrig varit med om det förut under mina år på börsen och det känns inte alls kul. Är det lika stor risk för Cibus eller är det något tryggare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det finns "risk" för uppköp i Cibus då de saknar en tydlig och stark ägare. Jag tror att Marjan Dragicevic med bolag äger kring 10 procent men det är ju inget som sätter tvärstopp för en köpare.

   Man får ta det som det kommer. Jag hoppas på att Cibus får ticka på som fristående bolag så klart. Den nuvarande höga värderingen kanske kan avskräcka ev spekulanter =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjenare

  Apropå Aktieinvest så är det smidigt med automatisk återinvesterad utdelning.

  Även månadssparande i aktier är en bra funktion.

  Är billigare avgifter om man är medlem i Aktiespararna.

  Du har säkert rätt i att det är dyrt men smidigt är det.

  Mvh Andreas

  SvaraRadera

Ha tro!

  I många lägen är det viktigt att aldrig överge sin tro. Du skulle aldrig överge ditt lag i din favoritsport när det går svagt för dem. Vis...