Traderns bästa tips - En förmögenhet på en dag osv

 


Börsen har gått urstarkt det senaste året och som vanligt när det går bra kommer de där artiklarna på nyhetssajterna om trejdern som tjänar massvis med pengar. Gärna med ett lockande tips om hur du också kan bli rik på börsen.

Vi som redan är insatta vet nog att det inte är fullt så enkelt att bli rik på börsen. Att det snarare handlar om tid i marknaden. Alltså att äga på börsen riktigt länge. Låta ränta på ränta göra sitt. Det tar tid att bli rik på börsen men man kan mycket snabbt bli fattig.

Jag befarar att folk lockas in på börsen av de där artiklarna. I hopp om snabb rikedom kastar de sig in i "spelet börsen". Ofta slutar sådant där riktigt illa för det är naturligtvis inte så enkelt att bli rik på börsen. Om det vore så enkelt skulle vi alla göra det eller hur.

På lång sikt stiger börsen. Det har den alltid gjort och man kan anta att den fortsätter att göra det. På kort sikt som dagar, månader och några år kan det svänga kraftfullt åt endera håll. Vissa bolag och värdepapper kan på kort tid tappa hela sitt värde och aldrig komma åter.

Det där att börsen stiger på lång sikt ja det handlar om hela börsen. Bolag som går jättebra men också de som går kass och till och med går omkull. Snittet för börsen är stadigt stigande. Detta kallas index och det kan man enkelt investera i. Faktiskt är det ett mycket smart val att investera i en vanlig indexfond. Detta då det är väldigt svårt att uthålligt välja ut enskilda bolag som går bättre än index. På några års sikt kan man ha tur och få bättre avkastning men få lyckas på riktigt lång sikt som 10, 20 år. Därför är index ett smart val att investera i börsens goda avkastning

Undvik den sura lärdomen om "snabb rikedom" på börsen. Det är inte ett spel, börsen är däremot utmärkt för värdeskapande i det långa loppet. Till pensionen eller för all del sparet till barn. 

Läs mitt inlägg om börsen och avkastning på lång sikt: https://petrusko.blogspot.com/2021/03/borsens-goda-avkastning.html

4 kommentarer:

 1. Hej.
  Bra inlägg! Man önskar bara att fler hade uppmärksammat detta, speciellt yngre människor som gärna vill ha snabba cash.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 2. Ar det inte Buffet som sa något i stil med.
  ”Börsen är en plats där pengar omfördelas från människor utan tålamod till de tålmodiga”

  SvaraRadera
 3. Jag fick lära mig den hårda vägen. Hakade på upphaussade aktier och förlorade nästan allt. Efter den näsbrännan lämnade jag börsen under många år innan jag förstod hur man ska göra (vara långsiktig) samt välja en risknivå jag är bekväm med och som tjänar mina mål.

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg!

  I mitt fall kommer det dock 15 år för sent och jag har alltså inte undvikit den sura lärdomen om snabb rikedom på börsen.

  Var bränd ett antal år efter det och började inte igen förrän 2016 - men då med ett mycket långsiktigt tänk, alltså livslångt.

  SvaraRadera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...