Senaste utdelningen från Vanguard All World High Dividend Yield

 


Jag äger den här börshandlade fonden ifrån Vanguard. Det är en mycket bred fond med inriktning mot bolag från hela världen som pyntar utdelning. Lite förenklat kan man säga att de utgår från globalindex och tar bort de bolagen som pyntar lägre utdelning än snittet. När man väljer enstaka aktier är det en dålig strategi att välja baserat på utdelning men när man gör ett så här brett urval fungerar det desto bättre. Historisk data visar att bolag som pyntar en högre utdelning än snittet också presterat en bättre totalavkastning än breda börsindex.

Mer info om fonden i mitt inlägg i länken: https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

Fonden pyntar utdelning kvartalsvis och den senaste damp precis in på kontot. Det var en liten sänkning mot samma kvartal året innan och det varierar ju en aning det där mellan kvartalen men på årsbasis jämnar det ut sig. Utdelningen på sommaren förra året var då många bolag hade hunnit få grepp om pandemin och dragit in/sänkt sina utdelningar varpå den för fonden innebar en rejäl sänkning mot året innan. Nu i sommar torde utdelningen bli desto högre igen då bolag repat sig och en del har utgått ur fonden. De bästa bolagen som utgör stor del av fonden har fortsatt att pynta utdelning, till och med höjt den i många fall.

I årstakt är utdelningen nu cirka 2,6 procent men rimligtvis blir den högre igen redan till sommaren som sagt. De senaste 7 åren har direktavkastningen varit kring 3,5 procent i snitt. Utdelningen kommuniceras i dollar men betalas i euro. Senaste kvartalsutdelningen var på $0,380082 och de senaste 4 utdelningarna summerar till $1,607586.

Fonden har sin hemvist på Irland och det dras ingen utländsk källskatt på utdelningen den pyntar. Därför fungerar den utmärkt på ett ISK. Utländska värdepapper som pyntar utdelning är annars oftast bäst på en Kapitalförsäkring just på grund av den utländska källskatten. Vissa länder ser skatteavtalet ut som så att det inte dras någon skatt och för Irland är det så. För mer info om utländsk källskatt och ISK/KF kan man läsa mitt inlägg i länken: https://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

7 kommentarer:

 1. bra ETF.... hur resonerar du kring dels valutarisken (USD --> EUR ----> SEK ) och även 0.5% avgift som går till valutaväxling Avanza tar?

  frågan är dessutom, tar Avanza valutaväxlingsavgift två gånger? USD till EUR och EUR till SEK? eller är det Vanguard som tar USD till EUR avgift?

  vore intressant att kolla att trots att källskatten ej dras, hur mycket försvinner på dessa avgifter

  Avgiften är 0.38% vad jag kan se på Avanza (0.29 fonden och 0.09 transaktioner, total 0.38%...) i ditt inlägg skrev du 0.29 men det är lite högre... och kanske även den delen spelar lite roll på långsikt tänker jag.

  vore intressant om XACT började med en global ETF....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tjena,
   Beträffande valutarisken så har det ingen betydelse vilken valuta en globalfond handlas i. Det är tillgångarna som styr och det är som vilken globalfond som helst valutor från vida världen. Något som utmärker denna är att den har en lägre vikt US Dollar innehav mot vanligt globalindex där det väger bortåt 60%.

   Valutaväxlingsavgift har de flesta banker 0,25 procent vid handel med utländsk valuta. Så även Avanza. Det är engångsavgifter och betyder ingenting på riktigt lång sikt. För en daytrader vore det katastrof men för den som äger på flera års sikt är det ingenting.

   Fonden handlas i Euro och utdelningen betalas i Euro. Avanza tar inga dubbla avgifter för något. Vanguard tar ingen avgift för valutaväxling.

   Vanguard är världens näst största fondbolag och har sannolikt åtminstone inte högre kostnader för valutahantering än vad något svenskt fondbolag har. De svenska fondbolagen har småpengar under förvaltning jämfört med Vanguard och volym får ned kostnader procentuellt sett.

   Avanza har felaktiga uppgifter angående avgifter generellt sett för utländska ETF:er. Avgiften för fonden är 0,29% årligen. Engångsavgifter är valutaväxlingen samt courtage vid köp/sälj.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Håller med. Vore trevligt att ha en "Svensk ETF med fokus på övriga världen".

   Dessa ETF:er har jag själv på min intresselista:

   Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
   iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
   iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS
   Vanguard FTSE Europe UCITS
   Vanguard World HI DIV YLD UCITS
   Xact Norden Högutdelande

   Radera
  4. Tjena Mattias,
   Ja det vore nice med en ETF noterad här i Sverige som handlas i svenska kronor. Jag är på Xact/Handelsbanken då och då för att pusha detta. De arbetar på det men det har de gjort i flera år nu så vi får väl se vad som faktiskt ser dagens ljus.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra tips. Jag har tidigare nappat på ditt tips.
  iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF USD (Dist)

  Frågan är om det är lönt att ha båda eller man skall nöja sig med ena. sparar du i båda Aller har du gått över till endast denna lite billigare och bredare fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oxyd,
   Jag kör bägge men det är ju så att innehaven i MSCI USA Quality Dividend till stor del finns i Vanguard-fonden och väger ganska tungt dessutom. Mitt förstahandsval av de två är iShares MSCI USA Quality Dividend. För att den har bra kriterier för urval av bolag och att bolagen i fonden generellt sett är kickass kvalitetsbolag.

   Mvh petrusko

   Radera

FTSE100 på plus för året

  Det brittiska indexet FTSE100 med de 100 största bolagen på Londonbörsen är på plus hittills i år. Samtidigt har Stockholmsbörsens storbol...