Castellums svaga prestanda

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.


Det senaste året har jag fått en hel del frågor och kommentarer om underprestanda i fonden Xact Norden Högutdelande jämfört mot OMXS30. Senast idag faktiskt och när jag formulerade mitt svar om bla sittfläsk kom jag att tänka på Castellumaktien och än sämre prestanda.

Grafen ovan visar Castellumaktiens utveckling det senaste året. Långt ifrån OMXS30 prestanda och ganska uselt om detta är det enda man tittar på.

Ja det där är aktiens utveckling en specifik period. En ganska kort period, 1 år är ingenting på börsen. Som långsiktig ägare behöver man ha tro på sin investering och viktigare än kortsiktig utveckling för aktiekursen är bolagets verkliga prestanda.

Castellum som bolag presterar fortsatt mycket bra. De har en utmärkt strategi och agerar mäkta bra utefter den. Nedan är en graf över betydligt längre period än ett enstaka år.


Sedan börsnoteringen 1997 har Castellum stadigt presterat bättre förvaltningsresultat. Under den här perioden har det varit goda tider och dåliga. Castellumaktien har gått bra vissa år och sämre andra. De riktiga vinster och cash Castellum som bolag genererat har dock stadigt blivit högre.

Att Castellums aktie inte gått i särklass bäst det senaste året bekommer mig inte. Min tro på bolaget är ej förändrad och de verkar tuffa på som vanligt. Som långsiktig investerare behöver jag ha sittfläsk. Tålamod och erfarenhet att kunna sitta ut perioder som denna när aktien går lite sämre på börsen. På kort sikt är det så mycket mer som spelar in i hur en aktie utvecklas än bolagets prestanda. Det är investerares humör och inställning till bolag/sektorer, det är händelser som tex politiska eller nu högaktuella pandemin mm. I det långa loppet tenderar dock aktier att utvecklas i linje med bolaget. Bolag som presterar stadigt stigande vinster och värde tenderar att belönas med högre aktiekurs i långa loppet.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. eller så tänker man långsiktigt, köper regelbundet och t.ex. nu kan man ta utdelningen från XACT den 22a mars och köpa aktier i Castellum som har X-dag 24e mars och med utldeningen från Castellum 1a april köper man XACT andelar igen och får man extra på XACTs 2a utldening i Maj .... :-)

  Håller med dig... bra bolag ska man hålla länge

  SvaraRadera
 2. Hur ser du på Rutger Arnhults korsägande i castellum samtidigt som han sitter i styrelsen för konkurrenten?
  Har varit väldigt mycket skriverier om detta senaste tiden i dagens industri.

  SvaraRadera
 3. Fastighetsaktier har kanske mer än något annat aktieslag dragit nytta av fyrtio år av fallande räntor.

  Hur kommer räntorna att utvecklas de kommande fyrtio åren?

  SvaraRadera
 4. Händer mycket i Castellum just nu. Frågan blir vilket bolag det är när allt krutrök har skingrats. Ser ut som om förändring modell större är på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fusion mellan Castellum, Klövern och Corem?

   Radera
 5. Jag tycker Castellum har känts som ett stökigt bolag det senaste, lite drama över det.

  SvaraRadera
 6. Ett par frågor:

  1. Kan senaste året/årens lägre avkastning ha att göra att Castellum handlats på en hög värdering?
  2. Kan det vara så att när man köper en aktie med hög värdering, så är det svårt för aktien att utvecklas vidare därifrån, snarare att aktien går sidledes eller går sämre än andra bolag som kanske har lägre värdering i samma bransch?

  Om svaret är ja på fråga 1 och 2 betyder det i sådana fall att Castellums svaga avkastning har med dess höga värdering det/de senaste åren att göra. Det belyser ännu mer att göra sin egna analys och försöka undvika köpa bolag bara på historisk avkastning och se vart bolaget står nu.

  Om man nu vill ha ett stabilt fastighetsbolag som höjer utdelningen år till år och som presterat bra operationellt, finns andra bolag med lägre värdering som man kan gå in i just nu istället för Castellum? Exempelvis:

  *Fabege (20 % substansrabatt och höjd utdelning varje år senaste 10 åren)

  Bara en reflektering

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...