Jag har köpt mer Akelius D

 


Igår och idag har jag köpt lite fler Akelius D som redan är ett stort innehav. Det väger strax under 7 procent i portföljen nu och i ett riskperspektiv kan man argumentera för att inte låta innehav väga tyngre än så. Det är tillräckligt stort för att göra skillnad i uppgång men inte tillräckligt stort för att stjälpa dig om det går fullständigt åt skogen. Om ett innehav på 7 procent utraderas kan övriga portföljen ta in den smällen på ett år. Så kan man resonera kring den där gränsen och synen på risk. Jag håller mig hyggligt till det där och har bara låtit mina två kärninnehav Axfood och Castellum väga lite mer än så. Inte en benhård regel för min del men jag tar det i beaktning.

Anyhow. Akelius D fortsätter vara impopulär på börsen och jag tog in ett gäng igår på 1,49 euro och ytterligare några idag strax därunder. På denna kursen är direktavkastningen 6,7 procent. Flera andra preffar och D-aktier handlas runt 6,3 procent direktavkastning. Likt de flesta preffar och D-aktier pyntar Akelius utdelning kvartalsvis och nästa utdelningstillfälle är i maj.

Bolaget är svenskt trots att den handlas i euro. Detta betyder att ingen skatt dras på utdelningen men det är extra avgifter förknippade med aktien. När du köper och säljer innehav i utländsk valuta tar din mäklare ut en valutaväxlingsavgift. För de flesta mäklarna har de 0,25 procent i sådan avgift i standardprislistan där det kan vara billigare för mer aktiva kunder mfl. Normalt sett åker man på den här avgiften även när man får utdelning men enligt Avanza får de just Akelius utdelning växlad och klar varpå ingen avgift tas ut där. Så var det när jag kollade med dem för några månader sedan.

Akelius D är ingen vanlig aktie utan liknar mer en preferensaktie. Detta betyder att kurspotentialen är obefintlig/mycket begränsad. Läs mer om detta i mitt inlägg om preferensaktier. https://petrusko.blogspot.com/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

17 kommentarer:

 1. Fel fel och fel igen! Du borde ha köpt SAGAX D. Euro-valuta kommer att försvagas mot SEK. Det är en anledning att insider köper Sagax D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo men Sagax D är riktigt nice. Jag var inne och vevade i den med men fick inte avslut varken idag eller igår. Kanske imorgon då.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har svårt att se att denna aktie någonsin skulle vara ett dåligt köp. Den är ett av våra största innehav och jag köper gärna mer om jag har svårt att hitta vettiga investeringar någon annanstans. Vi får se vad som händer med inflationen dock, preffar och D-aktier brukar reagera på detta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Ja det här med ränteutvecklingen kan sätta press nedåt på de här aktierna. Jag har inte avskrivit den risken men tycker den är hanterbar. I värsta fall blir min investering ganska dålig på några års sikt men jag tar ingen stor smäll. Räknat som permanent förlust av kapital.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag köper nog på mig mer i fixed income när räntorna stigit lite grann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det låter rimligt. Riskvågen tippar ju mer åt din fördel ju högre ränteläget blir.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hur ser Du på valuta risken? Eftersom Akellius pyntar i euro och Du har 7% av portföljen så blir det väl stor skillnad på hur många kr Du får i utdelning om euro står i 11 kr eller 9 kr?

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Jag gillar egentligen inte alls valutarisken i Akelius D och avstod den helt när den noterades. Det var dock på betydligt högre kurs och nu när den handlas här nere tycker jag valutarisken är okej. Jag får betalt för den risken nu. Det fick jag inte när den kostade 1,65 - 1,85 euro varpå jag avstod då.

   Beträffande den där risken med fluktuation i vad jag får i utdelning i kronor så är det inte så nice för mig som lever på utdelningar och spenderar i svenska kronor. Jag gillar det inte om det svänger för mycket varpå jag bevakar noga valutafördelningen totalt sett i portföljen. Jag har cirka 25 procent i utländsk valuta och värst högre än så vill jag inte ha.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag tycker det är lite märkligt att ni ser noteringen i EUR enbart som en risk. Själv betraktar jag den tvärtom som en hedge mot en försvagad krona. Visst, på kort sikt medför exponering mot utländsk valuta en ökad volatilitet men på längre sikt så har man ju ens framtida levnadskostnader en hög korrelation med stora valutor såsom USD, EUR via importkostnader (en försvagad SEK kommer förr eller senare att leda till högre levnadskostnader). Jag tycker därför att det är naturligt att för en långsiktig investerare säkra upp en inkomstström i stora valutor som USD och EUR som en hedge mot en dålig utveckling för AB Sverige.

   Radera
 5. Hej Petrusko,
  Jag var tyvärr lite ivrig och var med från början.
  Ingen idé att gråta över spilld mjölk och utdelningen rullar på som vanligt och har svårt att hitta någon mer stabil utdelare. Lite surt med EUR men inget vi kan göra något åt.

  Utdelningen kommer och lägre skatt på ISK’n om man ska försöka hitta något positivt.

  Trevlig helg vänner.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Ja så blir det ibland men det behöver inte bli så värst kass ändå i slutändan. Är man i behov av kassaflödet så är Akelius onekligen en pålitlig utdelare. Risken i kursutvecklingen har man oavsett om man pyntar 1,45 eller 1,75 euro. Om man håller den länge som tex en pensionär som lever på cashen i 25 år så lär man få se både högre och lägre aktiekurs över åren medan utdelningen tickar in kvartal efter kvartal.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Också varit sugen på Akelius en tid, i brist på andra idéer, men säkrare investering går inte att få tag i.

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko,

  Jag är liksom du långsiktigt ägare i Castellum men har blivit lite fundersam i och med Rutger A:s intåg med krav på ordförandeplatsen bl.a. Jag tycker att VD och styrelse är väl fungerande på ett bra och konservativt sätt medan Rutger är lite mer cowboy vilket är helt ok men dramatiskt kan ändra risknivån i bolaget ur mitt perspektiv. Hur ser du på det hela? MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Castellum med såväl tidigare VD som nuvarande har gjort sin grej riktigt bra. De har tagit fram en utmärkt strategi och exekverat på den till mäktig framgång. Bolaget är väloljat, välskött och precis som jag gillar det. Jag fortsätter äga ett sådant Castellum. Förändras bolaget kommer jag utvärdera mitt ägande. Det vore mycket tråkigt om bolaget "försämras" och jag tvingas sälja av den anledningen men inget jag skulle tveka över.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. OT:
  Hur ser du på striden Castellum?
  Förändras din syn på bolaget om Rutger tar klubban?
  Finns det risk han driver igenom en ny strategi för bolaget?

  Mvh
  bengel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Castellum med såväl tidigare VD som nuvarande har gjort sin grej riktigt bra. De har tagit fram en utmärkt strategi och exekverat på den till mäktig framgång. Bolaget är väloljat, välskött och precis som jag gillar det. Jag fortsätter äga ett sådant Castellum. Förändras bolaget kommer jag utvärdera mitt ägande. Det vore mycket tråkigt om bolaget "försämras" och jag tvingas sälja av den anledningen men inget jag skulle tveka över.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej! Jag äger lite Akelius D och Sagax D, men har en del kapital i ett konto hos Avanza som pyntar 0,5% eller nåt i ränta. Funderar på att ha den kassan i Akelius D istället, och ta där ifrån när jag vill köpa andra aktier + utdelningen varje kvartal. Den är ju inte direkt volatil aktien. Ser du detta som en bra ide?

  SvaraRadera

You can be a stock market genius

  För någon vecka sedan kom jag att tänka på den här utmärkta boken jag har i bokhyllan varpå jag bestämde mig för att läsa den igen. Förfat...