Stigande ränta och preferensaktier

 


Den svenska 10-åringen tickar på uppåt. Procentuellt sett är det en stor skillnad men det är fortfarande superlåga nivåer. Diverse prognoser talar för låg ränta länge och så kan det mycket väl bli. Å andra sidan blir det aldrig precis som man tänkt sig med det här. Ingen vet exakt när och hur det kommer utveckla sig. Förändringen kan ske snabbare så väl som långsammare.

Värdering av tillgångar görs ofta i relation till den riskfria räntan (10-årig statsobligation). "Hur mycket mer betalt än den riskfria räntan vill jag ha för att ta risk i en viss investering?" När räntan stiger gör även avkastningskravet hos investerare det.

Ett bra exempel är preferensaktier som har en väldigt stark koppling till ränteläget. Om investerare skulle få ett höjt avkastningskrav om 1 procentenhet innebär det för en preff med 6 procent direktavkastning att den behöver ge 7 procent för att attrahera investerare. För noterade preffar regleras detta genom prissättningen på börsen. Om preferensaktien kostar 100 kronor kommer aktiekursen backa ned till cirka 85 kronor för att handlas till 7 procent direktavkastning. Läs mer i mitt inlägg: Introduktion till preferensaktier

Den senaste tiden har flera av de preferensaktier och D-aktier som jag följer handlats ned en aning. Om det faktiskt beror på ränteläget eller är en ren tillfällighet får nog framtiden utvisa. Det är en kort tidsperiod och en förändring av en fortsatt låg ränta.2 kommentarer:

  1. Bra att du tog upp detta! Är nog många som inte förstår preferensaktier riktigt.

    SvaraRadera
  2. Kan vara värt att påminna om att stiger räntan faller börsen. Faller den amerikanska börsen så faller den svenska aktiemarknaden.:-)

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...