Jag köpte fler Essity

 


Idag klippte jag in fler Essity till 255,7 kronor. Sedan jag började köpa har kursen stadigt gått ned. Jag började köpa när den stod i cirka 300 kronor som var en kurs jag tyckte den var attraktiv. Innan hade den handlats en god bit över det ett tag. Sedan hade jag turen att aktiekursen fortsatte nedåt. Mina köp därefter blev stadigt billigare. Som nettoköpare vill man ju ha lägre pris. 

Justerat för engångsposter mm gjorde Essity en vinst per aktie om 15,45 kronor under 2020 och till kursen 255 kronor är värderingen p/e 16,5. Detta under ett år då pandemin påverkat dem negativt. De kommande åren kan vinsten komma in några kronor upp varpå framåtblickande p/e är kring 15-16.

De närmsta åren eller kvartalen är dock inte mitt case. Jag ser till potentialen i Essity på flera decenniers sikt där omsättning och vinster torde stiga stadigt. På kort sikt som några år kan aktien utvecklas lite hejkon bäjkon medan i det långa loppet tenderar den att följa vinstutveckling osv. Jo på kort sikt är det så mycket annat som påverkar börsen och aktier. Det är politik, ränteläge, världsekonomi, händelser som tex en pandemi.

Mitt snitt i Essity är nu kring 270 spänn och jag ligger back på min investering. Jag har dock betalat ett pris jag tycker bolaget är värt och jag utvärderar inte investeringen på några månaders sikt. Det krävs erfarenhet och tålamod att se på en investering i sitt eget perspektiv och inte någon annans. För en långsiktig investerare är utvecklingen på 10 år relevant. Den senaste kvartalsrapporten not so much. Framförallt är det viktigt att skilja på bolag och aktie. Tickar bolaget på som det skall kan man bortse från kortsiktigt brus som tex hur kursen går från ett kvartal till ett annat. 

Essity har stadigt ökat sin omsättning i flera år fram till 2020 då den backade en aning i spåren av pandemin. Tack vare bra jobb med kostnader och effektivitet lyckades de ändå växa vinsten under 2020. Innevarande år kommer inte bli ett "normalt" år då pandemin fortsatt är högaktuell men kanske 2022 och därefter är mer åt det normala hållet med en omsättning som stadigt tickar vidare. Vinsten blir nog fin innevarande år men för att ta den vidare till nästa nivå behöver omsättning normaliseras/ticka vidare.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. tack för en fin blogg.
  Hur tungt beräknar du att vikta Essity i din portfölj? är det rent av ett nytt kärninnehav på sikt?
  //Sebastian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sebastian,
   Nu väger Essity en bit under 2 procent i portföljen och det är en storlek jag normalt nöjer mig med. I skrivande stund siktar jag på att regelbundet köpa mer i Essity men har inte satt upp ett mål om en viss vikt. Bolaget har en karaktär och potential som gör att jag skulle kunna se det som ett kärninnehav och vikta det betydligt tyngre. Jag tror ändå att det inte blir så då jag parallellt också siktar på att höja andelen "stadig grund" i portföljen. BReda investeringar som indexfonder och investmentbolag för att hålla nere risktagandet/bolagsrisk.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur ser du på förvärvet av Asaleo Care?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mobil1,
   De ägde sedan tidigare en stor del av det bolaget. Nu ser det ut som att de kommer äga resten. I det stora hela ingen big deal för Essity. Många bäckar små dock. Förvärv bidrar till stigande omsättning och vinst över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Mina Essity har gått upp 400% sen mitt köp tycker dom är för dyra nu men får ligga kvar i portföljen eftersom jag får över 10% i DA varje år från dom. Har för mig att dåvarande SCA innan avknoppningen bara sänkt utdelningen ett år sen börsnoteringen.

  SvaraRadera
 4. Du köper alldeles tidig och på fel sätt. Jag sade ju vid första köpet rund 300 kr nu ligger rund 260-250 men fortfarande alldeles tidig. Jag kommer att börja med min första köp vid 220-200 kr där vi är till sen sommaren. Du börjar tappa lite av din skarphet som du hade från början. Nuförtiden gör du bara sämre affärer, t.ex. Telia, Tele2 också var fel, dina köp i D-aktier också samma, osv...
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag gör som jag brukar göra. Jag betalar ett pris jag tycker bolaget är värt. Att försöka pricka in absolut botten är dömt att misslyckas. D-aktier har jag gjort en rad väldigt bra affärer i det senaste året medan Tele2 som jag köpt relativt nyligen är back för stunden. Jag har inte investerat i Tele2 på 6 månaders sikt och jag utvärderar den heller inte utefter det.

   Med din förmåga att se in i framtiden borde du skippa börsen och sätta pengarna på rätt lottorad. Det ger än snabbare avkastning. Man kan ha tur och gissa rätt lottorad men ingen vet på förhand att Essity står i 220-200 kronor till sommaren.

   Mvh petrusko

   Radera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...