Hufvudstaden sänker utdelningen

 


Fastighetsbolaget Hufvudstaden presenterade idag sin bokslutsrapport för 2020. De har höjt sin utdelning varje år i ett par decennier fram till nu. Förra året pyntade de 3,9 kronor i utdelning och den sänks nu till 2,5 kronor. En sänkning om 36 procent. Bolaget skriver följande om sänkningen:

"Sänkningen sker mot bakgrund av genomfört aktieåterköp, kommande investeringar och 2020 års lägre resultat."

Förvaltningsresultatet minskade från 5,49 kronor per aktie året innan till 4,8 kronor för 2020.

Substansvärdet var per årsskiftet 173 kronor och Hufvudstaden är ett bra värdecase så sett. Just nu handlas aktien kring 122 kronor vilket innebär en substansrabatt om 30 procent. Värdet på fastigheterna skrevs ned en aning under 2020 till följd av pandemin. Det är redan inräknat alltså och framåt kan man vänta sig vanliga småjusteringar åt endera hållet. 

På kursen 122 kronor innebär den nya utdelningen en direktavkastning om 2 procent.

Jag har köpt Hufvudstaden på lägre nivåer och sett det som en utdelningsaktie med bra kurspotential. Medan kurspotentialen är kvar där så har utdelningsbiten fått hicka. De kommer nog höja igen i framtiden men caset är förändrat för mig och jag lutar åt att byta bort mitt innehav. Det är bara en liten stek som jag haft som komplement till andra fastighetsbolag. Ett relativt oviktigt innehav som nu inte är den pålitliga utdelningshöjaren som jag räknade med. Japp, jag lutar åt att ta hem vinsten och låta mina pengar växa vidare på annat håll.

Länk till Hufvudstaden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

20 kommentarer:

 1. Har samma åsikt,inget case i närtid och tror den kan gå kräftgång under lång tid,så jag sålde rubbet och tog en liten vinst

  SvaraRadera
 2. Off topic ang utländsk källskatt hos Avanza.
  Vi har ännu inte fått återbetalt utländsk källskatt för 2018. Jag mejlade till Avanza i förra veckan men har inte fått svar ännu. Förra året kom återbetalningen den 10 februari och som vanligt inte rätt summa då vi får avstå en del till dom som har danska aktier. Dom har heller inte rättat till utbetalningarna för 2016 och 2017. Läser man deras förklaring så verkar det som om dom aldrig kommer att rätta till något. Är det dags att flytta innehaven till ISK och sköta det själv (det kanske är det som Avanza vill) eller byta bank för KF. Vilken bank skall man i så fall välja? Hur tänker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ulf,
   Det är Avanza som är exceptionellt dåliga. De tar mer och mer av dina pengar och ger till dem som har danska aktier. Den som har tex USA aktier får egentligen tillbaka all skatt utan krångel men Avanza tar av de pengarna för att ge till de som har danska aktier. De skyller ifrån sig att det beror på danska skatteverket men Avanza får allt stå för sitt usla sätt att hantera saken. Dels att de tar från vissa kunder för att ge till de med danska aktier och dels för att de inte bara fixar en annan lösning så skatten kommer åter som den skall. De kan lösa det men det kostar dem en slant och det sänker vinsten för dem. År efter år beklagar de att Danska skatteverket är sega medan vi kunder får allt mindre pengar i retur.

   Nordnet har alltid fixat all skatt i retur. De är ett rimligt ställe att äga utländska aktier på.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko, detta med källskatten och Avanza är irriterande minst sagt. Trodde efter ditt drev här på bloggen att de skärpt sig men har själv varit i kontakt med dem och svaret var undvikande och lite avsnoppande i stil med: vi har inte lovat all källskatt tillbaka men det gjorde de när ditt klagande behandlades. Tydligen tycker de att det är rätt att fördela återbetald källskatt lite hur de vill.

   Svagt Avanza.

   Radera
  3. Ja verkligen uselt av Avanza,jag har en ganska stor portfölj av Usa och kanadensiska aktier i KF samt har även KF hos Nordnet dock inget innehav.Nu får jag ändan ur vagnen och kommer sälja av allt och flytta in i Nordnets KF,enda sätt att göra då dom inte vill skärpa sig

   Radera
  4. Ja, jättetrist med Avanza och källskatten. Förra året har jag för mig att man bara fick tillbaka kring 85%. Så i fortsättningen köper jag alltid utländska aktier på Nordnet.

   Radera
 3. Hej!
  Sålde allt blev Telia, Tele2 och Essity istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha !! Även jag sålde alla Hufvudstaden...och det blev Telia och Tele2.

   Radera
 4. Det där med källskatten är enormt provocerande och jag har oerhört svårt för Avanzas attityd och hantering av frågan. vi har bara ca 4 miljoner i samlat sparande hos Avanza så det märks väl inte om jag flyttar till Nordnet men för mig blir detta en principfråga. Hade ju varit intressant att dra igång en "Game Stop attack" och få en större massa att faktiskt flytta....

  SvaraRadera
 5. Håller med angående källskatten. Nordnet sköter det prickfritt, får alltid tillbaka 100%.

  En annan mindre detalj jag har märkt av är att valutaväxling är mer fördelaktigt på Nordnet vid utdelningar. Handlar väl om hur de sätter priset?
  Har jämfört på utdelningar samma payment dag. Avanza ger 0,1% sämre växling. Blir mycke extra slantar i deras kassa i längden.
  Så för utländska innehav, lämpar sig Nordnet bäst. Även om de också tar den hutlösa 0,25% växlingsavgiften.

  mvh P

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko,
  Du har inte funderat att flytta dina utländska innehav till en kf i Nordnet eller kommer du fightas vidare med Avanza?

  SvaraRadera
 7. Vet att du vill ha utdelningen och förstår att det är bra att omvärdera.... I tidigare inlägg skriver du dock att det är en mycket långsiktig investering och att du köpt en stor stek som väger 1%... Antar att det är utdelningen som gör att det långsiktiga tänket inte är intressant längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de flesta investeringar jag gör går jag in i med en långsiktig plan. Under resans gång händer det titt som tätt att investeringen förändras och inte längre är det case jag slog till på. Ibland är det jag som ändrar mig.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Har också ställt frågan till Avanza när jag läste tråden om källskatt/ Janne miljoneninnan40

  SvaraRadera
 9. aktieåterköp eller utdelning funkar lika bra.
  avanzas slarv med källskatt duger inte alls.

  SvaraRadera
 10. Nu ska man komma ihåg att Hufvudstadens intäkter kommer från hyresgäster som mer eller mindre kämpar för sin överlevnad. Det hade varit provocerande och osolidariskt att höja utdelningen. Fel mot ägarna, men hoppas Hufvudstaden tar igen tappet med råge i år.

  SvaraRadera
 11. Kommer ihåg att Du skrev i något inlägg under hösten att köpte Fabege. Hittar dock inte Fabege under knappen "Min portfölj". Har Då sålt innehavet? När och varför? Eller har Du bara missat att skriva in Fabege i portföljen?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja jag köpte Fabege i ungefär samma veva som Hufvudstaden, när de var rejält nedpressade. Fabege kom att snabbt uppvärderas och jag valde att ta hem den vinsten och låta pengarna växa vidare på annat håll.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Varför krångla till det med att ha utländska aktier på KF?
  Smidigast med ISK som man kan kan kvitta utländska skatten på utdelningar mot schablonintäkt på ISK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Ja det där kan funka okej för folk som är helt obelånade. Bor i en hyresrätt eller pyntat boendet cash. För alla oss andra så kvittar vi bort ISK skatten mot bolån mm. Man kan heller inte ha för stor del utländska aktier i ett ISK eftersom man aldrig kan kvitta bort mer än schablonskatten. Det finns många ifs and buts i ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...