Latour höjer utdelningen

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.


Förra året var Latour försiktiga med utdelningen till följd av pandemin. När de nu föreslår utdelning för denna gången blir det en rejäl höjning, inte bara mot föregående år då den sänktes utan även mot året dessförinnan. Nu föreslår de en utdelning om 3 kronor per aktie. Att jämföra mot 1,25 kronor som betalades under 2020 och 2,5 kronor som betalades under 2019. 

Om man sätter en liten parantes på föregående år och tänker att de kanske pyntat 2,75 kronor om det inte vore för pandemin så är årets 3 kronor enligt trenden. 

Direktavkastningen är inte fet men 10 procent årliga höjningar växer till något stort över tid. På nuvarande kurs om cirka 198 kronor är direktavkastningen 1,5 procent.


Diagrammet ovan visar utdelningen för de senaste 30 åren. Det är en fin stigning från 5 öre 1990 till 2,5 kronor 2019. År 2020 blev det en dipp men nu i år blir det nya höjder med 3 spänn i utdelning.

Det är inte bara utdelningen som växt kraftigt i Latour. De har växt substansvärdet i en makalös takt och presterat en avkastning i toppklass över tid. Sedan starten i mitten av 80-talet är totalavkastningen cirka 210.000 procent. 

Mäktig prestanda förtjänar en hög värdering men för stunden är den lite väl hög i Latour. En liten premie skulle man kunna motivera men just nu är det en fet sådan. Per igår (11/2 2021) var substansvärdet 153 kronor och på aktiekursen 198 kronor innebär det en premievärdering om 29 procent. Historiskt har Latour snarare handlats kring intervallet 10 procent rabatt till 10 procent premie. Att den skall gå till 10 procent rabatt känns avlägset nu när börsen och investmentbolag är stekhett men en lägre värdering än nuvarande 29 procent premie vore klart rimligt. Jag äger Latour och köper gärna mer men när värderingen är över cirka 5 procent premie så avvaktar jag. Värderingen går upp och ned över tid och jag tror jag får möjlighet att köpa till en rimligare värdering så småningom. 

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Så varför säljer du då inte om premien stiger? Om du inte köper..? Jag sålde Creades med 40% premie för nästan ett år sedan, det var inte speciellt smart i efterhand. Men vet inte hur man tänker om man ändå ska behålla bolagen långsiktigt 10-20 år, är osäker hur mycket rabatt/premie bör spela roll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det kan vara intressant att jämföra med Traton. Latour har en premie på ca 30% medan Traton har en kassa på ungefär på 50%. Utväxlingen man då skulle få om börsen skulle gå upp, är att Latour ändå borde gå bättre teoretiskt.

   Radera
 2. Hej Petrusko,
  Du som gillar utdelnings ETF:er, vad tror du om SPDR S&P Euro Dividend aristocrats etf? Verkar ha ganska bra DA.

  SvaraRadera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...