Realty Income gör nyemission

 


Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income gör en nyemission till kursen $57,05 vilket är ett par dollars under gårdagens stängningskurs om $59,43. Det här är dock rena vardagen för en REIT och framförallt för Realty Income som gör ett bra arbete med det här. Denna typen av bolag finansierar sig nämligen inte till så stor del av belåning som vi är vana vid i Sverige. REITs har generellt sett en betydligt lägre belåningsgrad och finansierar sig istället genom att ge ut nya aktier.

Bra bolag som Realty Income växer stadigt sina intäkter och utdelning per aktie och det är det viktiga. Att de aktier du och jag äger stadigt blir mer värda, berättigar till högre vinst och ger en högre utdelning. Mindre lyckade bolag ger ut nya aktier varpå vinst och ev utdelning per aktie blir lägre.

Jag gillar det här sättet att driva verksamheten. Det tar ned risken och det gillar jag. Här sitter man inte i bankens klor minsann utan det är aktieägarna som finansierar och det är pengar som bolaget inte behöver betala tillbaka. Bolaget förräntar investerarnas kapital som över tid växer i värde via högre aktiekurs och stigande utdelningar.

Realty Income har cherry pickat sina hyresgäster och valt sådana med en verksamhet som inte hotas av ehandeln som tex dollar stores, gym, Fed Ex distributionscenter mm. En god del av hyresgästerna har en investment grade rating vilket betyder att de är finansiellt starka. Så här i pandemitider är inte gym mfl den bästa sortens verksamhet men Realty Income har en väldiversifierad portfölj av hyresgäster och har fått in runt 93 procent av hyresintäkterna per det senaste halvåret (till och med november). Det klarar de sig bra på och har kunnat höja utdelningen igenom den här pandemin.

Utdelningen betalas månadsvis och är på $0,2345 per månad. På helåret summerar utdelningen till $2,814 och ger på kursen $59,43 en direktavkastning om 4,73 procent.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

  1. Förväntas man göra något som aktieägare. Får vi någon form av erbjudande, teckningsrätter eller liknande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej. Erbjudandet har gått ut till allmänheten i USA.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tack för du delar med dig!
    //Peter

    SvaraRadera
  3. Ja, under $57 kan det nog bli ett köp, men till dess får det bli WPC som har en högre yield och en minst lika stadig och diversifierad portfölj. Petrusko, lite nyfiken, vad brukar du göra på dagarna förutom motionering?

    SvaraRadera
  4. Aktien har gått väldigt dåligt senaste 3 mån, vet ni Varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena karatekillen,
      Hela fastighetssektorn i USA har gått halvdant på sistone så det är inget specifikt för Realty Income. Nyemissionen de gjorde nu gjorde att aktien backade lite extra, från cirka $60 till dryga $57 men det repar den sig nog i närtid.

      Mvh petrusko

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...