Mer info om Entra och Castellums bud idag

 


Det har varit en del turer kring det norska fastighetsbolaget och uppvaktande från svenskt håll. SBB lade bud, Castellum lade bud och Balder har köpt på sig rejält med aktier. Jag har inte hetsat upp mig något värst kring detta då det är en utdragen process och inget är klart förrän det är klart. Nu har SBB backat från sitt bud och Balder har gjort en bra affär oavsett hur det här spelar ut.

I fredags biffade Castellum upp sitt bud rejält till 185 norska kronor där en del pyntas cash och en del består i aktier i Castellum.

Entra har tidigare meddelat att de avser att återkomma 21 december med vad de tycker är bästa vägen framåt för bolaget. Nu runt 10-tiden meddelade de att de avser skicka ett pressmeddelande om detta senare idag.

Entra äger fina samhällsfastigheter som är en attraktiv fasttighetstyp att äga. Det är långa avtal och det är pålitliga intäktsströmmar. SBB har primärt fokus på denna fastighetstyp och Castellum som kanske är mer känt för kontor ja de har allt en hel del sådana här fastigheter de också. 23 procent av Castellums fastighetsbestånd består av samhällsfastigheter. Entra äger fastigheter till ett värde kring 52 miljarder norska kronor varav 59 procent av detta är samhällsfastigheter.

1 norsk krona kostar idag cirka 0,95 svenska kronor. Sett till valutakursen de senaste åren så är detta i bottenspannet. Visst kan den utvecklas hur som här ifrån men man kan ju hoppas och tro att de åtminstone inte har stor valutamotvind på sikt i köpet.

Jag är positiv till ett eventuellt förvärv. Det är bra fastigheter och det är ett mycket bra tillskott till Castellums befintliga portfölj.

Castellums aktie har backat en del på börsen på sistone och handlas nu strax under 200 kronor vilket är i linje med substansvärdet. En klart rimlig värdering av ett mycket bra bolag. Castellum är ett av mina största innehav och jag är nöjd med den steken jag har.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

  1. Det som inte lät så bra var att castellum hade som deal att avyttra logistik/lager-lokaler i samma svep. Hade hellre sett man släppte kontor

    SvaraRadera
  2. Om jag minns rätt så hade Balder köpt 15% av aktierna i Entra och därmed skaffat sig en maktposition. Säger Balder nej till affären så kommer Castellum aldrig komma upp i 90% av aktierna för att kunna tvångsinlösa resten.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Japp det stämmer att Balder har 15% av aktierna i Entra. Jag gissar att Erik Selin sett möjligheten att göra en god affär till låg risk och att han släpper aktierna om budet får bred acceptans. Det kommer bli en riktigt bra deal för Balder på kort tid.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack för ett bra inlägg! Tycker också det är lite lurigt att Castellum har mycket kontor, får hoppas att folk inte vill fortsätta jobba hemifrån när pandemin är över.

    SvaraRadera
  4. SBB har idag lagt ett nytt bud motsvarande 190 NOK/aktie, vilket gjorde att Entra steg till ca 195. Detta gör att marknaden förväntar sig ett ytterligare högre bud från Castellum? Spänningen är olidlig :-)

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....