Hufvudstaden 9 mån rapport 2020

 


Fastighetsbolaget Hufvudstaden släppte precis sin rapport för de första 9 månaderna 2020. De äger en del handelsfastigheter vars hyresgäster är drabbade i pandemin. Det är därför väntat att man redovisar ett sämre förvaltningsresultat än föregående år. Ett riktigt dåligt scenario är sedan tidigare inprisat i aktiekursen. Något jag själv sett som ett köpläge och tagit in bolaget i portföljen. I långa loppet är det fantastiska tillgångar Hufvudstaden äger. Mitt i pågående pandemi är det lite sådär men det gör inget. Hufvudstaden har finanser att vädra ut den tuffaste av stormar. Så värst tufft är det egentligen inte för dem heller. Förvisso är resultatet sämre än föregående år men de gör ändå fina pengar.

Förvaltningsresultatet blev 3,59 kronor mot 4,11 kronor året innan. Anledningen till det lägre resultatet är minskade hyresintäkter från butiker och restauranger pga rabatter.

Hittills i år har man av samma anledning skrivit ned värdet på fastigheterna med ett par miljarder kronor varpå substansvärdet nu är 187 kronor per aktie (EPRA NRV). På kort sikt kan det tänkas bli ytterligare lite nedskrivningar men inget som på långa vägar motiverar den låga värderingen. Aktien handlas nu runt 123 kronor vilket innebär en substansrabatt om 34 procent.

Med en långsiktig syn är detta en klart attraktiv värdering. Problemen på kort sikt är inte så värst jobbiga och på sikt kommer butiker och restauranger åter få normala kundflöden. Fastighetsvärden och resultat kommer stiga.

Per 2019 gjorde Hufvudstaden ett förvaltningsresultat runt 1,4 kronor i det fjärde kvartalet och det kan vi ha i tanken när man funderar på vad helåret landar på. 3,59 kronor hittills i år alltså och på det skall vi lägga till det fjärde kvartalet. Utdelningen om 3,9 kronor täcker de gott och väl.

Länk till Hufvudstaden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

4 kommentarer:

  1. Med tanke på att kursen gått ner från över 200:- i början av året till nuvarande nivåer så tycker jag resultatet var bra eller ungefär som förväntat. Tyvärr så verkar pandemin bli värre igen så återhämtningen lär ju dröja mer än jag trodde, dock inte värre än att de klarar sig utan problem! De har ju fortfarande fått in väldigt stor andel av hyresintäkterna och har en av branschens(?) lägsta belåning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tomas,
      Näe precis. Hufvudstaden behöver vi inte oroa oss för.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. stimulanser.blogspot.com/05 november, 2020 16:55

    Hej! Spännande blogg.
    Var du aktiv under finanskrisen 2007-2008? Eller när påbörjade du din utdelningsstrategi?

    Hur ser du på helt inställda utdelningar som en följd av den gigantiska skuld/tillgångsbubbla vi befinner oss i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har inte hört något om din bubbla.

      Jag har haft min utdelningsstrategi sedan 90-talet då jag var ungdom.

      Mvh petrusko

      Radera

VIX index och stigande optionsintäkter

  VIX är något du kanske hört tuffa traders slänga sig med tidigare men inte känt någon mening eller intresse att sätta dig in i vad det är....