Essitys rapportflopp

 


Igår var det Essitys tur att presentera sin rapport för det tredje kvartalet och den togs inte emot väl av marknaden som handlade ned aktien 7,6 procent. Den första raden i rapporten tillägnades goda nyheter om att man höjer målet för avkastning på sysselsatt kapital till 17 procent senast år 2025. Det är riktigt nice och positivt att de säger att de i framtiden skall prestera på det viset. Sedan handlade rapporten främst om hur de presterat i det gångna kvartalet och det var inte fantastiskt. Omsättningen minskade nästan 5 procent och kassaflödet var sämre. Man pratade även en del om utmaningar som pandemin skapat och det var inte goda nyheter det heller.

Enstaka kvartal kan ju gå lite hur som och säger nödvändigtvis inget om det långsiktiga caset. I mina ögon är Essity samma case på 20-30 års sikt som det var innan den här kvartalsrapporten. Den förändrar ingenting alltså. Eller kanske den gör det. Den höjda målsättningen om avkastning på sysselsatt kapital är en hint om effektivare prestanda.

Långsiktig som jag är i Essity passade jag på att köpa mer i nedgången. Det blev ett knippe runt 281 kronor stycket. För att kunna göra köpet minskade jag lite i Svolder som jag huvudsakligen äger i ett pensionspar men även hade en liten slurk i min vanliga portfölj. Jag sålde den där lilla slurken i vanliga portföljen och köpte Essity för slanten.

Den 29 oktober är X-datum för utdelning om 6,25 kronor och den som äger aktien vid stängning handelsdagen innan det har utdelningen på sitt konto den 4 november. På nuvarande kurs runt 275 kronor ger det en direktavkastning om cirka 2,3 procent. Essity har en utdelningspolicy om att pynta en stabil och stigande utdelning i det långa loppet.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Essity har alla förutsättningar att vara ett fantastiskt bolag. Problemet är bara att de inte är det(kanske blir ?). Kimberly hade ingen fantastisk rapport heller, trots 3% organisk tillväxt.
  Essisty ger 2,3 % utd och har negativ tillväxt. Det finns bättre alternativ tycker jag. Men lycka till!
  MVH

  SvaraRadera
 2. De kommer igen, det långsiktiga caset är som du skriver intakt!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera

Trevlig midsommar

  Börsen har varit på rackarns dåligt humör men som ni säkert hört förut: efter regn kommer solsken . Idag är det midsommar och börsen är st...