ICA-butikernas försäljning augusti


Idag har ICA Gruppen rapporterat försäljningssiffror för augusti månad. I ett pressmeddelande skrev de så här:

"Under augusti 2020 uppgick försäljningen i ICA-butikerna till 11 139 Mkr exklusive moms, vilket är en ökning med 5,4 procent jämfört med samma månad föregående år. Under perioden januari-augusti 2020 uppgick försäljningen till 86 885 Mkr, en ökning med 7,3 procent jämfört med i fjol.

ICA Gruppen bedömer att kalendereffekten för augusti månad uppgår till -2,0%."

Dagligvaruhandeln tickar på som vanligt. Nu i coronapandemin har den faktiskt tickat på än bättre i spåren av att folk äter mer hemma istället för att äta ute. Det är en väldigt stabil verksamhet som normalt sett står pall det mesta. Den här gången har det till och med påverkat positivt. ICAs ökning är bra men relativt sina konkurrenter har de inte ökat riktigt lika mycket hittills i år. Axfood har stadigt ökat mer och de presenterar sina siffror i samband med nästa rapport som kommer oktober. De brukar även publicera hur marknaden som helhet utvecklats så man enkelt kan jämföra prestation där.

Jag äger Axfood men ICA är bra de också. Det är en väldigt bra verksamhet i mina ögon den typ av dagligvaruhandel de här två aktörerna bedriver. Stabila intäkter som ökar stadigt. Befolkningen växer och matpriserna stiger pålitligt.

Både ICA och Axfood pyntar utdelning nu i september. Det är en andra och sista del av årets utdelning varav den första pyntades i våras. För ICA är X-datum 23 september och utdelningen är på 6 kronor. För Axfood är X-datum 17 september för en utdelning om 3,5 kronor.

Direktavkastning för de två:

ICA Gruppen cirka 2,8 procent på kurs 432 kronor.

Axfood cirka 3,7 procent på kurs 195 kronor.

Länk till ICA Gruppen hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

  1. Ska bli intressant att följa börsen nära nu ett tag. Om detta är den andra nedgångsfasen nu så tror jag många börjar bli mer angelägna att äga fundamentalt starka företag. Det var inte riktigt aktuellt att kolla marginaler och sådant än vid första nedgången. Är övertygad att ICA kommer stå starkt

    SvaraRadera
  2. Skulle gärna ha, men värderingarna är rätt stretchade. Kikade på Ahold tidigare idag. Där hamnar vi ca PE 15 istället för typ 22 på de svenska alternativen. Inte köpt, men kanske gör inom kort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena JB,
      Nä värderingsmässigt finns det gott om alternativ som ser billigare ut. Axfood är oftast högt värderad och det är inte oförtjänt. De växer snabbare än marknaden och de genererar riktigt god avkastning på eget kapital. Historiskt har den givit god avkastning även om man alltså köpt den till hög värdering. Hur det blir i framtiden får vi ju se men bolaget tror jag kommer prestera bra i vart fall och på riktigt lång sikt dras aktien med på det.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Intressant. Känns många gånger som att Axfood (mitt val av de 2) framförallt nästan handlas som en obligation i dessa tider. Men som man vet historiskt, så känns den aldrig riktigt billig, och när de väl har bevisat sig förtjäna värderingen har de redan stuckit iväg ännu mer i pris. Så jag fyller på i små, små temporära dippar då och då. Ska bli spännande framförallt på kostnadssidan vad man kan åstadkomma för lönsamheten de närmaste åren när logistikcentrat är på plats och digitaliseringen tagit ytterligare kliv.
    Tack för en grym blogg!

    hidalgo-invest.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hidalgo,
      Ett rimligt resonemang det där med att köpa regelbundet. Jag har sedan länge kommit upp i den size jag vill ha men annars hade jag gjort likadant.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...