Investera i Japan


För den som likt mig är intresserad av riskspridning kan Japan vara något att överväga. Jag har tittat lite på det där i nutid och häromdagen läste jag en bra artikel med Joakim Bornold om att investera i Japan. Resonemanget kretsade kring riskspridning. Läs artikeln hos Privata Affärer i länken nedan:

https://www.privataaffarer.se/bornold-svenskar-missar-japanska-fondmarknaden/

Japan har många stora och bra bolag. Generellt sett är de lite försiktigare av sig och har starkare finansiell ställning än bolag i andra delar av världen. Den Japanska valutan rör sig på sitt sätt medan bolagens försäljning sker i stora delar av världen. Man får exponering i Japanska Yen men den är dämpad pga att bolagen säljer över vida världen.

Stora bra bolag med stark finansiell ställning och en annan valuta kan vara en komponent som jämnar ut risken i portföljen. Det är inget jag skulle vikta tungt men som en byggkloss i det stora hela är det klart intressant.

Bornold rekade ett par olika fonder i artikeln. Själv har jag spanat på en ETF från iShares och den heter: iShares MSCI Japan ESG Screened.

Den här fonden från iShares har en låg avgift om 0,15 procent och ger en bred exponering i Japan med drygt 300 bolag i portföljen. I bilden nedan är topp 10 största innehav i fonden:

Fonden har ESG-kriterier vilket innebär att bla vapen, olja och tobak inte ingår i den.

Utdelning betalas halvårsvis i juni och december. De senaste två utdelningarna ger en direktavkastning runt 2 procent.

Länk till iShares MSCI Japan ESG Screened hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Kul med ETfer som delar ut, du har inte lyckats hitta någonstans där man kan köpa t.ex. PIMCO, eller för den delen REIT-etfer, om man vill äga bolag med ännu högre DA? I USA finns det hur många såna ETFer som helst...

  SvaraRadera
 2. Själv har jag valt Vanguard FTSE Japan UTCITS ETF - Dist. Över 500 bolag

  SvaraRadera
 3. Ingen japanexpert men man kan ju ändå beakta att japaner kanske har annan syn på vad ett bra företag är. Tror inte vinstökning och tillväxt är lika viktigt där. Stora konglomerat, nästan som klaner tror jag de gillar.

  SvaraRadera
 4. Sparande i Roburs Japanfond under 00-talet. En riktig ökenvandring, innan jag klev ur och sa nej tack till Japan forever :)

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
 5. Skynda på innan japanska centralbanken har köpt allt :)

  SvaraRadera
 6. Alltid kul när någon släpper iväg lite guldägg såhär.

  SvaraRadera

Lägre priser på preffar och D-aktier men..

  Sedan jag minskade rejält i preferens och D-aktier har tillgångsslaget backat en del på börsen. Jag agerade på en snabbt förändrad ränteba...