Snart utdelning i Xact Högutdelande


Den börshandlade fonden Xact Högutdelande betalar cash utdelning två gånger i år och snart är det dags för den andra delen. Nästa år är planen att gå över till kvartalsutdelning.

I år är utdelningen totalt 5,2 kronor varav den sista delen betalas nu i september. Med ett X-datum om 15 september betalas höstens utdelning om 2,6 kronor. Om du undrar vad det där X-datum är för något så kan du klicka på ordet ovan så hamnar du på min sida där jag förklarar det.

I bilden ovan är en aktuell branschfördelning för fonden. Innehaven viktas om två gånger per år och i år verkar det ha blivit fler ändringar än normalt och det kan man ju förstå då det hänt mycket i spåren av corona.

Prestandan hittills i år är en sämre totalavkastning än tex ett vanligt Sverigeindex. Xact Högutdelande har delvis tyngts av att euron gått ned och att de högutdelande bolagen i portföljen inte repat sig lika mycket som börsen i helhet sett till aktiekurs. Per 31 augusti var totalavkastningen -5,58 procent hittills i år. Det där bekymrar mig inte det minsta. Valuta går upp och ned över tid och jämnar ut sig. Att vissa aktier går sämre eller bättre under en kort tidsperiod är fullt normalt och de som går bäst under en viss månad behöver inte vara de som gått bäst under 5 års tid. Man behöver se det över en längre tid. Förra året presterade Xact Högutdelande en totalavkastning ungefär som en vanlig svensk indexfond och på 5 år har det index fonden följer avkastat 58,5 procent medan tex Avanza Zero avkastat 42,2 procent.

Xact Högutdelande följer ett index med inriktning mot bolag med god utdelning. Det finns gedigen historik och studier som talar för en sådan strategi. Att bolag med god utdelning presterat en bättre totalavkastning än breda börsindex.

Att investera i ett vanligt brett index är smart och simpelt. Man vet vad man får, det är index liksom. Allt snack om börsens goda avkastning osv baseras på just index. Det är index man pratar om när man säger så. Ett vanligt svenskt brett börsindex eller ett amerikanskt som S&P 500. Det är en bra grund i ett långsiktigt spar. Man kan gott komplettera med lite godbitar och sådana finns det gott om. Xact Högutdelande har sina belägg för potential till överavkastning men den är inte ensam.

Även småbolag har som grupp presterat bättre än breda börsindex historiskt. Våra svenska investmentbolag har även de som grupp presterat bättre än breda börsindex. Ytterligare ett par godbitar att komplettera med alltså.

I min portfölj väger investmentbolag cirka 18 procent och den där Xact Högutdelande väger drygt 16 procent. Jag tror på det här. Att de kommer fortsätta prestera god avkastning där jag har potential till lite bättre än breda börsindex över tid och sannolikt inte mycket sämre i vart fall.

4 kommentarer:

  1. Känns så himla roligt :) Älskar xact.

    SvaraRadera
  2. Kan förstå att många investerar i den fonden, men personligen väljer jag hellre att spara direkt i bolag med en stabil och hög direktavkastning.

    Kampen Mot Index

    SvaraRadera
  3. Är inte säker på att kursen på börshandlande fonder alltid återspeglar värdet på underliggande aktier. Eftersom andelar handlas i realtid så avviker kursen ibland i förhållande till värdet på fondens totala aktieportfölj. Detta blir speciellt tydligt vid hög volatilitet till skillnad från traditionella aktiefonder som får sin NAV kurs uppdaterat med exakta värdet på aktietillgångar i fondens portfölj. Saknar denna diskussion när man talar om ETF fonder. XACTHDIV verkar inte vara lika likvid som aktier den äger, d.v.s stora nordiska bolag som har mycket god likviditet. Dålig likviditet orsakar stora skillnader på köp och säljkurs. Mvh Adin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Adin,
      Jag håller inte med dig där. Börshandlade fonder har normalt sett en market maker. Xact Högutdelande har 2-3 st market makers som stadigt har orders inne på flera nivåer i orderdjupet. 30.000 st andelar har de order på i flera nivåer. Visst händer det ibland att ordrarna från market makers försvinner en kort stund men de kommer snabbt åter.

      De tyska ETF:erna från tex Invesco har också market makers.

      Dessa market makers har live uppdaterat NAV och baserar sina orders på det.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...