Investmentbolaget Svolder höjer utdelningen

 


Med ett brutet räkenskapsår släppte Svolder idag sin bokslutsrapport och förslag till utdelning. Att betala i november som vanligt föreslår de att utdelningen höjs till 2,2 kronor från föregående års 2,15 kronor. De har presterat bra med tanke på omständigheterna. Att de höjer sin utdelning förvånar mig inte då bolagets VD Ulf Hedlundh i en tidigare rapport uttryckt starka åsikter kring vikten av utdelningar. Detta då media och politiker hetsat på att det skall minsann slopas oavsett om bolag är i stånd att casha. Det prats sällan om det men forskning och en hel del annan verksamhet lever på utdelningar. Stiftelser som är uppbyggda med regler som stipulerar att endast avkastningen får distribueras och strängeligen förbjudet att avyttra tillgångar för att distribuera. I dagens rapport kan man läsa en utläggning om utdelningsförslaget och Svolders syn på utdelningars betydelse. 

Under Svolders verksamhetsår steg substansvärdet 22,8 procent och aktiekursen steg 30,9 procent inklusive reinvesterad utdelning. Att jämföra med Carnegie Small Cap Return Index som steg 21,7 procent.

En investering i Svolder är en bred investering i små och medelstora bolag. Flera decenniers historik på börser världen över visar att mindre bolag som grupp presterar en högre avkastning än breda börsindex. Svolder befäster det där och gör det riktigt bra. I Svolder har man inte bara fått den goda avkastningen från småbolag man har fått än bättre. Ja historiskt har småbolag som grupp spöat breda börsindex och historiskt har Svolder avkastat än bättre än småbolag som grupp.

Jag tycker att Svolder är ett väldigt bra investmentbolag. Alldeles ypperligt för en långsiktig investering ihop med ett knippe andra investmentbolag. Man får god riskspridning i kombination med potential till bättre avkastning än breda börsindex och småbolagsindex.

Aktien handlas runt 152 kronor vilket är ungefär i linje med substansvärdet. Utdelningen om 2,2 kronor ger en direktavkastning om cirka 1,5 procent.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Ja. Svolder är ett givet bolag i vilken portfölj som helst. lite tråkigt att de delar ut så lite men samtidigt kul att de hittar investeringar för den istället. Svolder är klart bättre på att hitta guldägg än vad jag själv är.

  SvaraRadera
 2. Hur ser du på att Svolder delar ut så pass lite av vinsten? Förra året delade de ut 2,15kr av en vinst på 27,50/aktie. I år delar de ut 2,20 kr när vinsten är 27kr/aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej smatterbandet,
   Redovisad vinst för ett investmentbolag är intetsägande och ointressant. Detta då den består i orealiserad kursförändring i de aktier investmentbolaget äger. Verkligen inget att grunda ett utdelningsbeslut på.

   De flesta investmentbolag grundar beslutet på de utdelningar bolaget tar emot från sina innehav.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. En OT fråga:
  Hur skulle du, Petrusko, utvärdera Xact Högutd. jämfört med Aktiespararnas direktavkastning? Den ena betalar utd medan den andra inte gör det, utan den återinvesterar mottagen utd. Jag tycker det blir lite trixigt att jämföra deras utveckling på ett bra sätt? Ska man ställa dem mot ett index som redovisat inkl. utd. och exkl. utd? Jag tänker på ex. OMXS30 GI/PI.

  /bengel

  SvaraRadera
 4. En OT fråga:
  Hur skulle du, Petrusko, utvärdera Xact Högutd. jämfört med Aktiespararnas direktavkastnings fond? Den ena betalar utd medan den andra inte gör det, utan den återinvesterar mottagen utd. Jag tycker det blir lite trixigt att jämföra deras utveckling ... Ska man jämföra med ett index som både finns inkl. och exkl. utd? Tänker på ex. OMXS30 GI/PI

  /bengel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena bengel,
   Det är enkelt att jämföra inklusive utdelning om man vet var att kolla. Handelsbanken som är indexleverantör har utveckling för indexet inklusive utdelning. Jag brukar googla handelsbanken index åså är det på någon av de främsta sökträffarna. Jag har ävrn bloggat om det så man borde kunna googla petrusko xact högutdelande index utveckling.

   Aktiespararnas fond är bra. Ett något smalt index men det har presterat god avkastning sedan det startades för ca 20 år sedan.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Svolder är ett av bolagen jag fyller på i månadsvis, likt Castellum och Investor. Bolag man vill äga in i graven. Bra inlägg som vanligt Petrusko,trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko. Bedragare gör reklam för bitcoin på din sida och använder kända ovetande personer som lockbete för oinsatta och oförsiktiga. Det är inte ok. Skärpning! Att google, eller vilka det nu är som lägger upp slikt skit, inte sorterar bort detta är en skam. Tyvärr drabbas din trovärdighet. Jag skulle uppskatta en insats från dig att få bort skiten. Mvh EDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena EDS,
   Tack för din kommentar. Sådant där är som du säger helt makalöst att det slinker igenom Googles kontroller. Om det dyker upp för mig så klickar jag anmäl men reklamen är personlig och jag har inte sett något sådant. Om du ser den igen så klicka gärna på den lilla symbolen i högra hörnet och anmäl annonsen. Det tar bara några sekunder.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tycker om VD Hedlundh mer och mer. Bra kommunikation återigen och modigt att än en gång ta upp detta med utd.

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...