Ingen utdelning från Handelsbanken i år

 


Handelsbanken meddelade idag som väntat att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning senare i år. Både Finansinspektionen och ECB har varit väldigt raka med att banker inte skall betala något utdelning i år. Det skulle förvåna mig om någon av våra banker går emot det.

Så här skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande:

"Med hänsyn till den fortsatta osäkerheten som råder till följd av den pågående pandemin, har styrelsen beslutat att inte kalla till extra bolagsstämma under innevarande år."

Det rimmar väl med FI och ECBs agenda då det är anledningen varför de inte vill se några utdelningar. Sen att våra svenska banker mår bra och har gott om pengar det är en annan sak. ECB har ju ett brett europeiskt perspektiv och svenska FI kan man ju se att ett resonemang om "better safe than sorry" är rimligt.

Igår kom Handelsbanken med en nyhet om att FI beslutat att de skall använda en annan metod i Storbritannien som medför att de kommer binda mer kapital. Detta kan påverka framtida utdelning något men skall inte ses som avgörande för dagens besked om utebliven utdelning i år.

Handelsbanken meddelar att de avser återkomma med förslag till utdelning som vanligt i samband med bokslutsrapporten för 2020.

Aktien backade rejält igår på börsen från redan låga nivåer. Hela banksektorn har varit en riktig slamkrypare i flera år och så kan det vara ytterligare ett tag. Handelsbanken ser billig ut men den kan vara kvar i frysboxen länge. Att aktien gått trögt är en sak medan verksamheten är en annan och den tuffar på och genererar pengar. Det är ingen kris men effektiviseringar behövs och planeras.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

12 kommentarer:

 1. Kollade mina bankaktier igår o beslöt att hänga kvar med fler köp framöver. (Handelsbank, SEB, Swedbank).

  Du hoppade ju av för ett tag sedan, men ställde dig positiv till bankerna på sikt, något du funderar på att ta in igen nu när det pressas neråt o lär väl göra så en tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja jag bevakar storbankerna och tycker framförallt Handelsbanken är lockande. Igår var den nära 80 spänn och det är svårt att stå emot. Får se hur det blir framöver om jag tar in bank igen eller om jag nöjer mig med exponeringen från bla industrivärden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag köpte igår Nordea SE. Jag tycker de kommer att ge en fet utdelning nästa vår feb-mars och kan bli en extra utdelning. Cevian några dagar sen sade i DI att detta att de inte ger utdelning redan iår är galenskap och vill ha utdelning så fort som det går. NDA svarat att de kommer snarast möjligt redan i slutet i feb-2021 att dela utdeningar som uteblivit. Jag tycker kursen är mycket attraktiv, NDA har mycket god ekonomi-balans och om de bara delar samma utdelning som 2019 blir över 10%!!! Även man räkna på hälften för värsta scenarion ändå mycket utdelning. Alla banker är lockande och jag äger alla utom SWEB. Men jag ökade i NDA igår när kursen gick ner.

  SvaraRadera
 3. Idag kom besked från SHB att de ska halverar antalet banken och ca 1000 anställda sparkas. DI skrivit en artikel om detta och säger detta är mycket positivt för aktiekursen. Det tycket jag också. De kommer att spara mycket på kostnader och kan i sin tur blir mer lönsamma. Jag tycker bankaktierna speciellt svenska bankaktier kommer att klättra härifrån med tanke på kommande stora utdelningar på våren.

  SvaraRadera
 4. Märkligt att SHB är upp ca 2,5% idag. Nyheten om slopad utdelning borde vara negativ, men marknaden kanske har redan prisat in utebliven utdelning? Aktien gick ner mycket igår så uppgången idag är kanske bara en rekyl från gårdagen?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja slopad utdelning var vad marknaden väntade sig. Att den stiger idag handlar om det besparingspaket de presenterat.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag är nog mer pessimistisk till bankerna på lång sikt än de flesta. Tror att kapitalflöden, lån och transaktioner står inför en inte obetydlig disruption. Om det tar 10 eller 20 år vet jag inte, men att storbankerna dikterar villkoren och tar en del av kakan i det mesta, ser jag inte som troligt i kommande generationer.

  Dock kan man ju rent opportuinistiskt fortfarande se att sektorn är undervärderad i förhållande till nuvarande intjäningsförmåga. Frågan är bara hur länge. Jag håller varje fall sektorn utanför portföljen utom möjligtvis i något fondinnehav.

  Hidalgo,

  https://hidalgo-invest.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon särskild koll på hur M&A funkar, eller gissar du bara?

   Radera
 6. Jag får väl svara både och. Jag tror att fragment av sektorn kommer domineras av aktörer i andra branscher helt enkelt. Mer differentierat. Tänk typ att ett tech-konglomerat ( a la alphabet, Apple eller liknande) köper upp eller driver bolag med betallösningar, kassahantering, företagsfinansiering, microlån etc. Färre mellanhänder, mindre avgifter och mer sömlös teknik är vad jag tror är framtiden, och jag tror inte någon svensk storbank kommer hinna utveckla eller ha muskler att köpa upp för att komma i kapp. Koll eller gissning får du bedöma själv. Sanningen är nog både och.

  https://hidalgo-invest.blogspot.com/

  SvaraRadera
 7. Fast ett tech-konglomerat låter inte som färre mellanhänder direkt. Deras huvudbusiness är ju inte att agera bank.

  Men jag tror också att det kommer hända saker med hur vi hanterar pengar och inte heller säker på att de vi idag kallar storbanker kommer vara lika dominerande. Trösklarna har nog iaf minskat för att ta en bit av kakan.

  SvaraRadera
 8. Vi ligger kvar i SHB men klart det är trist med slopad utdelning. Jag tror att storbankerna har en roll att spela under lång tid framöver även om de inte kommer vara några raketer. Speciellt företagssidan och om de dessutom kan sänka kostnaderna för att vara bättre positionerade mot priskriget på konsumentsidan ska de nog ta sig igenom det.

  Smartsnål - smartare val i vardagsekonomin

  SvaraRadera
 9. Jag tycker det finns bättre banker utlands jag äger för närvarande aktier i en kanadensisk bank of nova scotia som jag kan rekommendera. Har delat ut varje år sedan 1832 med fin kurs utveckling.

  SvaraRadera

You can be a stock market genius

  För någon vecka sedan kom jag att tänka på den här utmärkta boken jag har i bokhyllan varpå jag bestämde mig för att läsa den igen. Förfat...