The Greater fool theory

 


The Greater fool theory handlar om värdering av aktier. Jag är lite osäker på upphovsmannen till uttrycket då jag läst om det i en rad böcker. Minns inte vilken bok som nämnt det först (äldst bok). Warren Buffett mfl har uttryckt sig i dessa termer och jag blev påmind om uttrycket i den bok jag läser just nu.

Nu läser jag boken A Random Walk Down Wall Street av Burton G Malkiel. En väldigt bra bok för gemene man som är intresserad av att investera på börsen. 

The Greater fool theory handlar kort och gott om ett resonemang att det kvittar om man betalar ett högt pris så länge det finns en större dåre än dig själv (greater fool) som är villig att betala än mer. Ett bra exempel är IT-eran vid millennieskiftet då aktier handlades upp till skyhöga värderingar. Ända tills den sista idioten hoppat på tåget. Då inträffade det som vi idag kallar för IT-kraschen. När ingen större dåre var villig att betala ett högre pris för det redan skyhögt värderade bolaget fick man sälja till lägre pris. Få köpare fanns för det var ju galet högt pris varpå spiralen nedåt gick snabbt.

Det här resonemanget gäller inte enbart vid specifika tillfällen som händer sällan utan det finns alltid aktier där det här är aktuellt. Man skulle kunna säga att nuvarande värdering i vissa investmentbolag är ett sådant case. Vissa av dem har en galet hög värdering och så länge en större idiot är villig att betala mer så funkar det men när sista idioten hoppat på vet ni vad som väntar. Det kan dröja länge innan sista idioten är med men i oförtjänt höga värderingar inträffar det förr eller senare.

Japp det var kort och gott The Greater fool theory.

15 kommentarer:

 1. Det var den boken som fick jag mig att ändra attityd på börsen från förhoppningbolag till en utdelnings portfölj. Definitivt en bok alla nybörjare ska läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja precis. Namnet kanske är lite avskräckande på det viset att man kan tro att det är en bok för redan frälsta. Den är utmärkt även till den som inte är insatt. Jag tycker den är toppen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Som Latour tänker du? 50% eller nåt sånt är väl det senaste. 50% är väl helt jävla galet egentligen? Finns det någon rimlighet i det egentligen eller är det mest att Latour blivit trendiga?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är en helt galen värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har ingenting med Greater Fool att göra, det är för att man blev inkluderad i ett index. När du trycker på "Köp", köper fonden de underliggande aktierna i index, OAVSETT PRIS. Där har ni problemet och det blir bara värre för varje dag, varför tror ni Tesla är så kåta på att komma med i S&P500? Musk tar ju ut ersättning efter hur aktiekursen står.

   Radera
  3. Det blir så när bolagsvärderingen är helt frikopplad från aktiekursen. Folk köper Latour eftersom kursen har gått från 130 till 200 på ett år och man tror/hoppas att den kommer att gå upp lika mycket det kommande året.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 3. Noterade den höga värderingen på flertalet olika ib (iaf jämfört med historiska premier och rabatter). Kan en anledning vara att marknaden förväntar sig att flera olika ib kommer kunna köpa upp bolag nu i krisens spår? Eller är det bara en mer irrationell del av premie-rabatt cykeln :)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej några sådana förväntningar ligger inte bakom den höga värderingen. Dels är investmentbolagen populära vilket gett en högre värdering. Utöver det är det diverse fondflöden som pushar dem allt högre upp i värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko.
  Vad tycker du om att Spiltan Aktiefond investement har 40% bättre avkastning än Seb Sverige indexfond? Ok att inv kan avkasta lite bättre än breda Sveriges index,men den här är överdrivet mycket. Spiltan inv 105% på 5 år. Seb Sverige index 64% på 5år. Här har du liknande värdering likt Latour! Att köpa Spiltan inv idag känns det mycket premie övervärderad jämfört med Seb Sverige index! Det är inte normalt att investementbolag fonden ska avkasta 40% på 5 år mer än breda Sveriges index? Är jag helt fel ute eller hur tänker du? Men tycker att Spiltan investement är onormalt högvärderad jämfört med Seb Sverige indexfond.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Bara för något stigit mycket behöver inte värderingen vara hög. Spiltans fond består till cirka 50% utav Industrivärden och Investor som bägge är attraktivt värderade i mina ögon.

   Jag har investerat i investmentbolag i över 25 år och de har alltid presterat bättre än index över tid. Betydligt bättre.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Kolla på Tesla idag.... PE 1015 om de stämmer på avanza, helt galet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det innebär att det tar 1015 år att med dagens vinster tjäna ihop till sitt eget börsvärde. Eller att vinsten måste öka ca 70 ggr för att man skall hamna på normala PE tal (runt 15).

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
  2. Tänkte ett tag att det skulle vara kassaskåpsäkert att blanka. Men som sagt man vet inte hur länge galenskap kan fortsätta så jag avstod.

   Radera
  3. Nej eller hur! Har bekanta som satsat allt på tesla och sett videos på youtube där de gått i stort sett all in, deras top pick. Som en ny folkaktie för hela värden.

   Radera
  4. Galenskapen kan pågå bra länge. Kommer ihåg att innan it-bubblan sprack så resonerade analytiker som så att it bolag X var köpvärd på PE=100 eftersom Framfab handlades rund PE=500. Fondförvaltare plockade även in dessa bolag då det blev svårt att slå index utan att ha med dessa bolag i portföljen (mot bättre vetande?) och fonder jämförs mot index. Det blir som ett självspelande piano som håller igång sig självt....

   Radera

Jag har sålt alla investmentbolag i mitt pensionsspar

  Jag har ett IPS-konto från den tiden när de var en grej. Det är ett pensionsspar-konto där man kunde kvitta insättningar till viss del mot...