Höjd utdelning i Invesco S&P500 Hi Div Low Vol ETF


Den börshandlade fonden Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility höjde precis sin utdelning. Jag har följt den här fonden i flera år och jag gillar den. Det är en smart beta-fond med mycket lik inriktning som Xact Högutdelande fast i USA. Fonden gör sitt urval från det vanliga indexet S&P 500 där den sorterar fram de 75 bolag med bäst direktavkastning och sedan väljer den ut de 50 bolagen utav dem som har lägst volatilitet. Kvar blir då stadiga bolag med en fin utdelningshistorik.

Fondavgiften är rimliga 0,3 procent.

Nu i coronatider har det varit extra intressant att följa hur utdelningen utvecklas och det har gått mycket bra. Fonden pyntar utdelning kvartalsvis i mars, juni, september och december. Utdelningen som var nu i juni var en höjning om 18 procent mot året innan. Sådana här fonder distribuerar vanligtvis vidare de utdelningar de mottar från sina innehav och denna är inget undantag. Med ett helt kvartal i bagaget av coronakris har alltså fondens innehav ändå lyckats pynta en god utdelning, vida högre än året innan.

Utdelningen är nu i årstakt 1,2816 dollar vilket på fondkursen 21,475 euro ger en direktavkastning om cirka 5,1 procent. Det är en riktigt saftig utdelning och för den som söker just det kan den här fonden vara något att spana in. Min strategi kretsar kring utdelningar så ni kan ju förstå att jag är intresserad av den här. Jag var i ropet att köpa den US-noterade versionen för ett antal år sedan men så togs ju alla sådana fonder bort från våra svenska mäklare pga EU-regler. Sedan en tid tillbaka har dock Avanza tagit in ett sortiment börshandlade fonder noterade i Europa och vips är fonden åter på min radar. Det här Invesco och andra fondbolag som iShares och Vanguard har väldigt många fonder och flera utav dem har en europeisk version som alltså går utmärkt att handla. Fonder med UCITS i namnet förhåller sig till samma strikta regler som helt vanliga svenska fonder. De flesta sådana här börshandlade fonder är UCITS, den här från Invesco inkluderad.

Apropå utdelning så är det så att fonder med hemsäte på Irland dras det ingen utländsk källskatt på. Så är det med den här fonden och det går alltså utmärkt att ha den på ett vanligt ISK.

Japp jag gillar den och siktar på att ta in den i min portfölj framöver ihop med en rad andra fonder. Jag har redan en annan utdelningsorienterad fond med inriktning mot USA och det går utmärkt att ha bägge.

Länk till Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Kul att läsa om din putt på högutdelande fonder.

  hälsningar herringenjorkalkyl.com

  SvaraRadera
 2. Jag har haft ögonen på denna fond ett tag. Utdelningen har ökat men samtidigt lär det mest bero på att kursen rasat och inte återhämtat sig sedan raset i mars. Samtidigt är detta kanske ett bra läge att köpa in sig på? Andra fonder som Nasdaq 100 och S&P 500 ser ju saftigt övervärderade ut nu.

  Ska man ge sig ut på bottenfiske eller fångar man bara en fallande kniv? QDVD som du också har skrivit om har presterat bättre kursmässigt och verkar bestå av överlag bättre bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Ja det är tudelat varför den inte hängt med under året. En liten del består i att utdelningen står för en större del av totalavkastningen och därför drar ned kursen mer. Så om man tittar på kursutvecklingen har den tyngts mer än tex en vanlig S&P 500-fond. Först och främst är anledningen dock att det är teknikaktierna, FAANG mfl som dragit upp övriga index och sådana bolag är knappt representerade i den här fonden.

   Jag äger iShares MSCI USA Quality Dividend och jag har valt den först för att jag värdesätter den höga kvaliten på bolag.

   Jag tror på den här smart beta strategin som Invescos fond har. Den kommer sannolikt leverera en hygglig totalavkastning varav en stor del ifrån utdelningar. Inget jag skulle gå all in i som man skulle kunna göra med en helt vanlig bred indexfond som tex S&P 500. Som en liten del av portföljen tycker jag den kan vara en käck komponent.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ser fint ut. Skulle gärna köpa in mig lite, men det verkar som den inte kan handlas på den bank där jag har mitt HögUtd-sparande.

  Själv har jag "iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Aj då, ja det skiljer ju lite vilka ETFer som erbjuds hos de olika mäklarna. Avanza och Nordnet har den medan tex Länsförsäkringar och storbankerna har ett snävare utbud.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko. Tack för en bra blogg. Har du tips på någon liknande etf för europeiska aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Invesco har faktiskt en likadan fond för just Europeiska aktier. Den är länkad direkt till fondbolaget nedan:

   https://etf.invesco.com/se/institutional/en/product/invesco-euro-stoxx-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist/trading-information

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Sugen på den europeiska men hittar jag inte på avanza?

   Mvh Thomas

   Radera

Ingen utdelning från Industrivärden

  Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte....