Nytt innehav: Global utdelningsfond


Idag slog jag till på en börshandlad fond från Vanguard, ett av världens största fondbolag. Något som kännetecknar dem är låga avgifter och den här fonden är inget undantag. Fonden jag köpt heter Vanguard FTSE All World High Dividend Yield. Fondavgiften är 0,29 procent och den innehåller aktier från vida världen. Runt 1600 bolag med högre direktavkastning än snittet. Vissa fonder med utdelningsfokus gör ett snävt urval och innehåller ett litet antal bolag som förhoppningsvis presterar bra. Den här fonden har istället utgått ifrån allt och sorterat bort bolag med lägre direktavkastning. Eller mja, den har sorterat bort alla bolag med genomsnittlig eller lägre direktavkastning.

När man väljer enskilda aktier är det ingen bra strategi att enbart titta på direktavkastning och välja en som har riktigt hög. När det blir ett så här brett urval som 1600 bolag så är det en annan grej. Visst får man med dåliga bolag men man får även väldigt många bra. De bra tenderar att väga upp de mindre bra som också faller ur indexet när de sänker eller drar in sin utdelning.

Historisk data visar på att bolag med högre direktavkastning än snittet också presterar en bättre totalavkastning än breda börsindex. Man kan ju hoppas att det blir så även i framtiden men någon garanti finns inte.

För den som söker utdelningsinkomster likt jag gör så kan den här fonden vara en trevlig komponent i portföljen. Den ger rejäl riskspridning över länder, valutor, sektorer osv samtidigt som den pyntar en hygglig utdelning. Direktavkastningen har legat kring 3,5-4 procent men nu i spåren av coronakrisen har den gått ned lite. Fonden distribuerar vidare mottagna utdelningar och det gör den kvartalsvis. Den senaste utdelningen var nu i juni och var en rejäl sänkning mot året innan. Nästa utdelning sker i oktober och kanske den också blir lägre än året innan pga coronakrisen. Överst i inlägget är en bild som bland annat visar fondens direktavkastning över åren. Det är kolumnen "Income return by NAV".

Ja sänkt utdelning nu i coronakrisen men det lär återgå till det normala förr eller senare. Räknat på de senaste 4 kvartalsutdelningarna är direktavkastningen cirka 3,1 procent på kursen 42,1 euro. Oktobers utdelning meddelas den 17 september och har X-datum 24 september. Pay date är 7 oktober.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden.

3 kommentarer:

 1. Köpt denna till barnens portfölj och sugen på att plocka in den i min egen också! Verkar som en bred och fin fond att ha, kommer köpa mer.

  SvaraRadera
 2. Spännande! Ska läsa mer om fonden.

  SvaraRadera
 3. Förlåt att jag tar upp detta som inte har med inlägget ovan att göra.
  TACK för dina goda tips om aktieslagen. Har precis testat det du tipsde om förr och tjänade 8 000 kr inklusive courtage. Jag sålde nämligen investor B och köpte investor A.

  Skyldig dig en ölkväll men du bor för långt 😎

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...