Ökat i USA-fonden med utdelningsaktier


Idag köpte jag mer i den börshandlade fonden iShares MSCI USA Quality Dividend. Den är noterad i Europa och det där "iShares" är en del av Blackrock som är världens största kapitalförvaltare/fondbolag. Fonden följer UCITS-regler precis som vanliga svenska fonder. Det är reglerna som skyddar dig som investerare.

Den här fonden har inriktning mot amerikanska bolag med god utdelning och goda framtidsutsikter som kan möjliggöra utdelningshöjningar. Jag tycker att namnet gör sin rätt då fonden innehåller en gedigen lista kvalitetsbolag. Bilden ovan visar de största innehaven.

Cash utdelning pyntar den och eftersom fonden är noterad på Irland så dras ingen utländsk källskatt. Man kan således gärna ha den på ett ISK. Utdelningsfrekvensen är halvårsvis där ena delen kommer i maj och den andra betalas i november. Utdelningen som var nu i maj innebar en liten höjning mot året innan. Detta samtidigt som många andra fonder sänkt sin utdelning. Det har de gjort i spåren av att innehaven i sin tur har sänkt utdelningen. Börshandlade fonder från iShares och Vanguard funkar oftast som så att utdelningen de betalar motsvarar den utdelning de tar emot från innehaven. Utdelningen i november lär fånga upp alla eventuella utdelningssänkningar så vi får se hur den blir. Jag är inte värst orolig dock. Många utav fondens innehav har jag någorlunda koll på och vet att de inte sänkt sin utdelning utan faktiskt höjt den. De senaste två utdelningarna summerar till $0,9161 vilket ger en direktavkastning om 2,7 procent på en kurs om 28,87 euro.

Fonden handlas i euro men den styrande valutan är den innehaven är noterade i, dollar alltså. Fonden ger ingen exponering i euro. När man köper något i utländsk valuta tar din mäklare en växlingsavgift som är på 0,25 procent hos de flesta om man inte är en storhandlare. Man betalar också courtage precis som vid vanlig aktiehandel. Det där är engångsavgifter och betyder inte så mycket i långa loppet.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden.

7 kommentarer:

 1. Jag är sugen på att köpa in mig i denna, den är en het kandidat om vi får ett börsras liknande det vi såg i mars. Det känns som att marknaden står och väger nu. Pengapressen går varm hos FED i USA. Det kan sluta precis hur som helst. På tal om USA, du säger att den styrande valutan är dollar och det känns ju logiskt (det är ju uteslutande amerikanska bolag i ETFen) men spelar det verkligen ingen roll alls att ETFen handlas i euro?

  Vi tar ett extremt exempel, vad händer om eurons värde gentemot kronan lite drygt halveras till 5 kr per euro? Faller inte fondens värde med motsvarande?

  Jag har märkt av en tydlig dollarförsvagning den senaste tiden...mina amerikanska innehav är plus i dollar på innehavet men nere i rött på kronvärdet i vissa fall. Jag har väldigt lågt förtroende för eurons framtid och hoppas få slutgiltig klarhet i frågan då jag ser potential i denna ETF och andra men känner mig orolig kring vilken roll euron spelar då vi är tvungna att handla ETFer i euro pga EU byråkrati...

  Må gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihet,
   Nej Euron kvittar. Värdet sätts i dollar och det kvittar vilken valuta du sätter in där emellan som en ren räkneexercis så blir det samma sak att växla det från dollar direkt till kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej, den ser trevlig ut men dollarn slaktas ju för tillfället. Hur ser du på det?

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Hej, den ser trevlig ut men dollarn slaktas ju nu och det ser väl rätt dåligt ut ett tag framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ingen vet på förhand hur valutan skall utvecklas. Det är meningslöst att spekulera i det runt aktie/fondköp. Valutane går upp och ned över tid, det jämnar ut sig.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko.
  Det är trevligt att du köper även Usa fonder. Alltid bra sprida risken globalt. Själv håller jag mig "bara" till LF Global index nära 100%. Det känns ganska tryggt och lugnt,underhålls fritt i alla fall. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 5. Kan vi inte få en intervju med jacke77 om dennes investeringsresa?/Fonddoktorn

  SvaraRadera

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...