Brookfield Renewable Class A - Split av BEP


Det kanadensiska bolaget Brookfield Renewable Partners har nu genomfört en aktiesplit på sätt och vis. De har skapat ett nytt aktieslag och delar ut sådana aktier till de som äger BEP-aktien. Anledningen är att göra det möjligt för fonder mfl att investera i bolaget. Tidigare har endast Limited Partnership-aktien varit tillgänglig och sådana är det många fondbolag osv som har begränsningar kring att investera i.

X-datum för utdelningen av de nya aktierna var 24/7 och man väntas få aktierna 30/7. Ni som ägt den här aktien ett tag vet ju att den vanliga cash utdelningen brukar ta ett antal dagar extra för oss här i Sverige och man kan tänka sig att det blir likadant med de nya aktierna. Att det dröjer ett tag innan vi ser dem på våra depåer.

För var 4:e aktie du äger får du 1 aktie av Brookfield  Renewable Corporation. Den nya aktien har ticker BEPC och du kommer alltså äga den parallellt med de aktier du har sedan tidigare.

Beträffande framtida cash utdelningar så skall den här händelsen ses som en aktiesplit där utdelningsbelopp skall justeras med det nya antalet aktier. Nästa cash utdelning har X-datum i slutet av augusti och du kommer totalt sett få lika mycket cash som tidigare men utslaget på fler aktier (lite lägre utdelning per aktie alltså).

Om du likt mig äger de här BEP-aktierna hos Avanza så har du inte kunnat köpa fler sedan en tid tillbaka då Avanza stoppade nya köp av Limited Partnerships. Det här nya aktieslaget Brookfield Renewable Corporation är ett vanligt bolag och du kommer kunna köpa sådana aktier.

De gamla och de nya aktierna är helt likvärdiga. Samma värde, samma utdelning.

Äger man ojämnt antal aktier så får man cash för de enstaka aktierna som ej går dela på 4. De där cashen baseras på en snittkurs över 5 dagar och dröjer ytterligare lite tid då det skall manglas genom maskineriet.

*Uppdatering: På aktiekursen ser det inte ut som att X-datum varit ännu. Skillnaden på de två aktieslagen är precis 0,25 st BEPC. Någon annan har tolkat det som att X-datum är 30/7. Brookfield har kommunicerat lite luddigt i saken. De har sagt att record date är 27/7 och normalt sett är X-datum handelsdagen innan. Jag tvivlar på att marknaden skulle tillåta en så här stor felprisning varpå det sannolikt är så att X-datum inte varit ännu.

41 kommentarer:

 1. Jag såg verkligen fram emot att kunna köpa den igen men sen såg jag World of Humans igår och blev galet skeptisk till de här förnybar energi företagen och ska kolla upp det närmre. Har du sett den?

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla titta inte på sådant skräp. Det finns en oändlig mängd artiklar som går igenom all felaktig fakta i den filmen. Här är en: https://climatenexus.org/climate-issues/energy/planet-of-the-humans-one-moore-rebuttal-to-widely-debunked-anti-renewables-documentary/

   Radera
  2. Tack det ska jag kolla upp!

   Vänligen Annelie

   Radera
 2. Vad trevligt. Jag har tittat på den ett tag och varit lite besviken att den inte gått att köpa. Nu blir det en post ifall Avanza tillåter.

  SvaraRadera
 3. Det här var ju goda nyheter, själv sitter jag ju också med BEP i Avanza och varit lagom grinig över deras stopp mot LP.

  SvaraRadera
 4. Förklarar det varför BEP har tappat i kurs senaste dagarna, för att korrigera det större antalet aktier?

  Tycker detta är trevligt, fyller gärna på i BEPC framöver.

  mvh

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Jag äger Brookfield Property Partners L.P. (BPY.UN)i KF på Nordnet, igår fick jag meddelande från Nordnet: "Erbjudande Brookfield PPTY". "Uppköp - Brookfield PPTY invites the holders of its limited partnership units to tender units for 12 USD. The offer is subject to proration." etc. Vi har till 25 aug att svara. Vet du vad detta innebär?

  Stort tack på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de gör så som ett återköpsprogram. Det är ett frivilligt erbjudande. De spenderar pengar på att köpa dina egna aktier nu. Det ger dem väldigt mycket för pengarna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Om man nappar på det så är det en avkastning på 9,5 då aktien just nu står i 11.31 USD. Likviddag är 2020-09-04. Det låter som "gratis lunch", eller har jag missat nåt?

   Radera
 6. äntligen! Nu har ju tyvärr aktien hunnit dra iväg rätt rejält i pris...
  Hur ska man räkna ut rimligt pris efter denna split undrar jag också..
  Kommer det vara samma utdelning på BEP och BEPC så borde de väl kosta lika mycket? (väldigt stor skillnad just nu ser jag...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de borde kosta lika mycket. men lär inte göra det. Om du kikar på splitten i BIP/BIPC så diffar den typ 10% som ett exempel. Har väl med att göra att ETF flöden etc bara kan köpa C aktien så den har en högre efterfrågan. En anledning till att inte byta är eller att köpa LP istället är att de beskattas mindre än C aktien som dras 15% utländsk skatt.

   Annars bra att veta är att t o m 29 Juli dvs idag har fortfarande rätten till att erhålla BEPC om man köper BEP LP units.

   MVH P

   Radera
  2. Tjena P,
   Ja det verkar som jag tolkat infon fel och att X-datum kanske snarare är 30/7.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko,
  Tackar mycket för infon, annars hade missat detta. Jag har haft ett antal BEP från flera år tillbaka, de köptes på låga kurser och som tur var, när aktien stod på högsta i feb såldes hälften till 75,64. Jag såg till att med detta resten blir helt gratis. Nu med denna nya nyheten innebär att man kan öka i den nya aktien BEPC om kurser går ner. Det är härligt.
  Tackar igen för att du delar med dig dessa infon, det uppskattar jag.
  Mvh /Danne

  SvaraRadera
 8. Hej P
  Har Brookfield infrastructure, där samma sak gjorts tidigare. Enl Brookfield ska Corporate och LP varianten vara likställda och ge samma utdelning. Likväl har corp-varianten alltid kostat mer, just nu 5 CAD.
  Kanske lite som Handelsbanken A och B

  Hälsn
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det. Rätt till samma utdelning. Så är det primära utdelningen så bör man växla över till LP units om det är möjligt och sälja C aktien och tjäna mellanskillnaden. Det avser jag nog själv göra.

   mvh P

   Radera
 9. Snälla kan du bekräfta detta:
  1) Du säger att X-datum var 24/7, menar du att om jag säljer mina BEP-aktier idag får jag fortfarande BEPC aktierna den 30/7?

  2) Vad menas "Anonym fr kl. 11:35" som skriver att man kan ha fortfarande rätt till BEPC om man äger BEP-aktier?

  Tacksam för svaret
  /Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mats,
   Record date var 27/7 varpå X-date bör varit handelsdagen innan. Ser man på aktiekursen ser det inte ut som att splitten skett men så har jag för mig att BIP betedde sig också. Gå in på BEPs hemsida och läs pressmeddelandet där.

   /2 Om jag har tolkat X-datum fel så kan det vara så.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Angående frågan 2, jag tror "Anonym" menar att man kan köpa själva "Units" direkt, dvs inte aktien. Men jag kan också ha tolkat fel.
   Mvh

   Radera
  3. Tack för tipsen!
   Jag sålde idag hela mina innehav i BEP och köpte lika antal i BEPC. Enligt Petrusko kommer ytterligare BEPC (1 för varje 4 gamla) på fredag som extra bonus. Härligt!

   Radera
  4. Ja då får vi ju svart på vitt hur det går med det där. På aktiekursen ser det inte ut som att X-datum varit ännu. Skillnaden på de två aktieslagen är precis värdet av 0,25 st BEPC.

   Bra deal om det stämmer. Lycka till.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Hej!
   Läs gärna deras eget pressrelease.
   https://bep.brookfield.com/press-releases/2020/07-16-2020-220045986

   Vilket i kort innebär att man måste äga BEP LP vid dagens slut för att erhålla BEPC. Då "due bill" trading råder mellan 24-29 Juli. Så har man sålt BEP redan nu så får man alltså ingen tilldelning.

   MVH P

   Radera
  6. Det står ju record-dagen är 27/7 precis som Petrusko säger:

   "On July 30, 2020, the holders of BEP’s limited partnership units (“BEPunits”) of record as of July 27, 2020 will receive one (1) Share of BEPC for every four (4) BEP units held, or 0.25 Shares for each BEP unit. The Shares will be structured with the intention of being economically equivalent to BEP units, including identical distributions, and each Share will be exchangeable at the option of the holder for one BEP unit at any time. The Shares will provide investors with the equivalent economic exposure to BEP but through a traditional corporate structure."

   Radera
  7. Tjena P,
   Ja det ser ut som att jag tolkat infon fel och att X-datum faktiskt är imorgon 30/7.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. BEPC- Brookfield renew Corp? Samma upplägg som de gjorde med infrastruktur som gick från lp till Corp Petrusko ? / Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis en vanlig Corp struktur. PRecis som de gjorde med Infrastructure.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Det jag inte förstår är om det gäller BEP.UN eller BEP.W?

  Igår handlades BEP.UN för 72 CAD medans den nya BEPC för 54 och slutade på 59.

  Hur kan det bli att utdelningsbelopp kommer bli det samma för BEP.UN OCH BEPC? Med kursskillnad vore då givet att byta ut samtliga BEP.UN till BEPC så får man dels fler aktier men även direktavkastning blir mycket högre. Eller tänker jag fel nu?

  Mvh
  Pappa_utdelare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   BEP W låter som en preferensaktie och de tror jag inte är inkluderade.

   Ja aktiekursen stämmer inte med att avskiljningen redan skulle ha varit. Alternativa tolkningen som förmodligen är den korrekta är att det idag 30/7 är X datum och att aktien backar ned till samma nivå idag.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej,
  Tack för info! Jag fick upp ögonen för Brookfield Renewable först efter att Avanza stängt möjligheten att köpa så för mig är BEPC goda nyheter. Hittar den noterad i CAD i Avanza men inte USD, med risk för dum fråga så undrar jag om någon här har erfarenhet av eventuella för-/nack-delar med att köpa i Toronto vs. NY? / Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda nackdelen med Toronto är att det vad jag vet inte finns gratis livekurser så att man kan köpa på lite fel kurs. Bortsett det borde det bara vara en fördel då courtaget blir lägre i CAD då de svenska aktörerna har minicourtage 1 CAD/USD och CAD<USD men det blir ju bara några kronor hit eller dit.

   Radera
 13. Hej,
  Jag följer mina aktier manuellt via google sheets, har du/ni tips på hur jag anger mitt nya GAV för dessa aktier? Hade 50 stycken LP har nu fått 12 BEPC vid sidan av dessa med GAV 0 kr. Lite trist inte kunna följa utvecklingen ordentligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ta ditt GAV gånger 50 och dela det sedan med 62 så har du ditt GAV för det nya antalet aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Har ni alltså fått era nya BEPC idag? På Avanza då eller? Jag har mina BEP.UN på Nordnet och har inte fått något än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dessa på Nordnet, inte fått några BEPC ännu

   Radera
 15. Jag sålde mina 15st jag hade igår (29/7) på kurs 72,96.
  Blev en trevlig överraskning när de plötsligt fanns 3 st nya på kontot.

  SvaraRadera
 16. Jag hade rätt angående tolkningen av prospektet! Dvs man kunde sälja BEP.UN redan efter 27/7 och få sina BIPC den 30/7. Ibland lönar sig går sin egen väg. :-)
  Jag sålde mina BEP.UN på 71 iförrgår (29/7) och köpte med samma summa av nya BIPC fast blev ca 25% flera i antalet p.g.a. kursen BIPC var 56 då. Jag sålde medvetet inräknat på att jag tjänar mer genom att sälja före avskiljningen och köper själv av de nya (BIPC).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gratulera om det har fungerat på det viset!.
   Men är tveksam om det är korrekt. Först att marknaden skulle missa ett 25% arbitage.

   Sedan att rent hanteringsmässigt så har köparen av dina LP units rätt till tilldelningen enligt due bill tradingen som gällde t o m marknadsstängningen den 29'e, dvs köper man aktien t o m de 29'e har man rätt till tilldelning. Och då rent logiskt kan inte två personer få tilldelnig på samma units.

   Vet inte varför du refererar till BIPC, du menar BEPC hoppas jag?

   mvh P

   Radera
  2. Det var samma för mig... sålde allt efter record date, köpte BEPC för samma belopp och sedan trots att jag inte hade några bep.un kvar blev tilldelat BEPC units iaf.

   Det blev en fin +25% extra utan så mycket ansträngning.... och nu växlade i veckan från BEPC till BEP.UN igen.


   Och nu funderar jag om att göra samma med tesla aktier:

   "Each stockholder of record on August 21, 2020 will receive a dividend of four additional shares of common stock for each then-held share, to be distributed after close of trading on August 28, 2020. Trading will begin on a stock split-adjusted basis on August 31, 2020."

   Man bör kunna sälja aktierna nu på måndag och ändå få tilldelning av spliten den 31a .... eller hur?

   Egentligen har man inte rätt till tilldelning efter record date... tror det var samma på bep.un

   Radera
 17. Bara ett tillägg, det jag referar till är följande info:

  "The NYSE and the TSX will both implement “when-issued” and “due bill” trading commencing July 24, 2020 and ending at the close of business on July 29, 2020. During this time period, these designations will impact how our securities trade on both exchanges. Investors should be aware of the following features:

  Trades in “BEP” and “BEP.UN” on the NYSE and TSX, respectively, will include BEP units and the entitlement to receive the Shares on July 30, 2020 (i.e., should trade on a pre-split basis)"

  MVH P

  SvaraRadera
 18. Ni som har BEP.UN på Nordea, har ni fått några aktier från torsdagens split ? Tror inte jag är ensam om att inte ha fått något ännu nämligen.

  Mvh
  /AP

  SvaraRadera
 19. Jag hade ett ojämnt antal aktier i BEP(.UN) och skulle få X + 0.75 BEPC. Om jag fattat rätt skulle restandelen delas ut i cash när volymvägd snittkurs fastställts efter 5 dagar:

  "BEP unitholders will receive a cash payment in lieu of any fractional interests in a Share. Brookfield Renewable will use the five-day volume-weighted average trading price of the Shares immediately following the special distribution to determine the value of any fractional interests in a Share."

  Kursen borde ju rimligen vara fastställd nu, någon som vet om Brookefield delat ut pengarna ännu och det bara är Avanza som segar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte fått de pengarna heller och det är nog så att det tar lite extra tid innan de sipprar fram i systemet. Jag väntar ett litet tag till innan jag kollar med Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...