Ökat i Sagax D


Idag backar Sagax D fler procent tillsynes utan bolagsspecifik anledning. Jag passade på att köpa några fler till kursen 29,5 kronor. Det här är ingen vanlig stamaktie som stiger i kurs i takt med att bolaget presterar bättre. Sagax D har en utdelning om 2 kronor och den kommer aldrig bli högre än så. Därför värderas aktien främst utefter den där utdelningen relativt allmänna ränteläget och risken i bolaget.

På kursen 29,5 kronor är direktavkastningen 6,8 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis och nästa tillfälle är i oktober.

Jag har redan en stor slurk Sagax D i portföljen och är mer eller mindre fullinvesterad där men visst kan jag köpa några fler när rimligt läge uppstår. 29,5 kronor för Sagax D och 6,8 procent direktavkastning är en riktigt bra deal i rådande låga ränteläge. Ett lågt ränteläge som väntas bestå under en lång tid framöver.

Sagax har nyligen rapporterat för det andra kvartalet och det såg riktigt bra ut. Förvaltningsresultatet ökade med 23 procent vilket det även gjort om man ser till de första 6 månaderna. Riktigt bra ökning av de riktiga pengarna bolaget genererar.

En sådan här D-aktie har inte samma potential som vanliga stamaktier. Historiskt har vanliga aktier avkastat kring 8-10 procent och potentialen i rådande låga ränteläge tros ligga i nedre delen av det spannet. Då är inte 6,8 procent i Sagax D så långt ifrån faktiskt. Visst finns risken att Sagax D backar i kurs. Det gör den om ränteläget skulle bli högre. Dels är högre räntor avlägset och dessutom är Sagax D nedpressad i kurs i spåren av coronakraschen. Innan kraschen stod den kring 35-37 kronor. Den behöver nödvändigtvis inte ta sig dit igen men det är en fingervisning kring nedpressad kurs och risk på nedsidan. Allt annat lika så kommer utdelningarna ticka in och Sagax D prestera en stadig avkastning om 6,8 procent. Det är en stabilitet som jag uppskattar i portföljen. Avkastningen är helt okej och det till en klart rimlig risk.

Länk till Sagax D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

  1. Vad tror du om SBB D efter fallet igår?

    SvaraRadera
  2. Jag skulle tro att nedgången i Sagax D berodde just på att SBB D sjönk kraftigt efter att SBB gjort nyemission av D-aktier för 28,50.
    "Marknaden" jämför priserna på Sagax D och SBB D. Då följer Sagax D med neråt.
    Förhoppningsvis är nedgången i både Sagax D och SBB D kortvarig. Nedgången beror på tillfälligt stort utbud av D-aktier, men fundamentalt sett har det inte blivit någon försämring.

    SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...