Vanguard FTSE Developed Europe ETF


Det här är en börshandlad fond med inriktning mot Europa med fokus på välutvecklade länder. I bilden ovan kan man se geografisk fördelning var bolagen i fonden kommer ifrån. Bilden nedan visar fördelning över sektorer bland bolagen i fonden.

Fonden innehåller lite drygt 600 stycken europeiska bolag av storlek medium och large. Småbolag är exkluderade i det här indexet. På gott och på ont.
Det är en väldigt bred diversifiering och väldigt många stora, bra bolag ingår i den här fonden. Medan USA är dominerande bland världens bolag så är det lätt att glömma att det finns många stora bolag även här i Europa. nedan är en kort lista på fondens största innehav. Procentsatsen är vikten i fonden.

Nestle SA 3.82779%
Roche Holding AG 2.94705%
Novartis AG 2.25209%
AstraZeneca plc 1.70524%
ASML Holding NV 1.59748%
SAP SE 1.49765%
Novo Nordisk A/S Class B 1.31760%
Sanofi 1.29226%
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE 1.27234%
GlaxoSmithKline plc 1.24068%
HSBC Holdings plc 1.13472%
British American Tobacco plc 1.10236%
Total SA 1.09122%
Siemens AG 1.01549%
Diageo plc 0.97424%

En sak som det sällan pratas om är att fonder med utländska innehav som tex en globalfond inte får all utländsk källskatt åter. Det drabbar avkastningen negativt för dig som sparare. För en helt vanlig svensk globalfond är det någonstans kring 0,1 procent det påverkar negativt. Det kan man ju resonera kring och väga tillsammans med fondavgiften. Den stora kakan av den där skatten som globalfonder ej får åter är den amerikanska källskatten. Just den här fonden har bara europeiska innehav varav UK väger tyngst och där dras det ingen skatt för en sådan här fond med hemvist på Irland. Hur det är med övriga länder har jag dålig koll på men jag tror inte att den här fonden med europeisk inriktning tyngs av mer skatt än en helt vanlig globalfond. Det där får man som sagt väga samman med fondavgiften och avgöra om man tycker det är värt det. Ihop med en låg fondavgift så är det ju inte så värst ändå och i mina ögon värt det för den exponering och riskspridning man får.

Vanguard FTSE Developed Europe har en fondavgift om endast 0,1 procent. Det är superlågt. Som vanligt när man köper en sådan här börshandlad fond betalar man även courtage och valutaväxlingsavgift men det är engångsavgifter och blir försumbara i ett långsiktigt spar.

Fonden pyntar utdelning kvartalsvis januari, april, juli och oktober. På nuvarande kurs om 27,415€ är direktavkastningen 3,75 procent baserat på de senaste 12 månadernas utdelning. Inom kort kommer fonden avisera nästa utdelning och den blir sannolikt lägre i spåren av att bolag sänkt sin utdelning just nu i coronakrisen. Utdelningarna som fonden betalar till dig som investerar i den belastas inte med utländsk källskatt eftersom den har sitt säte på Irland. Det funkar därför utmärkt att äga fonden i ett ISK. Vanguard är ett av världens största fondbolag och den här specifika fonden är en UCITS-fond vilket betyder att den följer samma regelverk som vanliga svenska fonder.

Länk till Vanguard FTSE Developed Europe hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

  1. Har läst mycket om det där med källskatt man inte får åter och hur det är med Ucits fonder med europeiska innehav. Jag är ingen jurist, endast lekman, så ta nedanstående med en nypa salt.

    Det är en skatterättslig djungel, men som jag förstått det får inte EU-medlemmar dra källskatt på UCITS-fonder då dubbelbeskattningen strider mot tanken om fri rörlighet för kapital.

    Det finns dock undantagsfall som håller på att utredas av EU-domstolen. Framförallt är det Danmark och Nederländerna som fortfarande drar källskatt och det är oklart om deras upplägg är lagliga. Dömer EU-domstolen till dessa länders nackdel kommer UCITS-fonderna få skatt tillbaka.

    Hur som helst innebär detta att du alltid har en skatterättslig fördel med att investera i Europa än i USA, speciellt om du är utdelningsinvesterare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Simon,
      Tack för din kommentar. Det stämmer det där med Danmark och ovisshet om de får ta ut skatt på det vis de gör. Jag har fått uppgiften från en fondbolagsdirektör jag pratade med för ett par år sedan. Han informerade om att det bedrivs en process kring det där för att avgöra dess legitimitet. Jag tror inte det är avklarat ännu. Som du är inne på bör skattebördan bli betydligt lägre i en europeisk fond vs en global eller USA-fond.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Intressant information!

      Radera
  2. Riktigt bra inlägg!

    SvaraRadera
  3. Vad tycker du om iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR?

    Inte superimponerad av totalavkastningen på den, kanske är den du visar upp här mycket bättre? Blir lite fälla för den jag länkade som tydligen ska ge över 8% DA?!

    Byggde häromdagen ihop en liten "lat" utdelningsportfölj. Är inte utdelningsjägare ännu pga låg ålder men tycker ändå att det är lite kul att ha som en sidoportfölj. Bara för skojs skull så ser portföljen ut:

    25% Xact högutdelande
    25% iShares USA Qlty
    25% iShares S&P500 (Lite lägre DA, men tror det är värt för att komma åt lite mer teknik)
    15% iShares Euro Dividend (Sjukt hög DA, men rätt dålig total avkastning?)
    10% iShares Euro STOXX Small (Hittar ingen global småbolags ETF med utdelning?)

    Rätt ooptimerade utdelningsperioder, men det är inte så noga för mig just nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena A,
      Jo det verkar som en rimlig fondportfölj för ett långsiktigt spar. Beträffande utdelning från iShares europafond som du nämner så tror jag att de redan har meddelat senaste utdelning och att det blev en rejäl sänkning. Dessa fonder distribuerar vidare mottagna utdelningar rakt av och därför var det solklart att utdelningen i fonden skulle sänkas ordentligt eftersom europeiska bolag sänkt sina utdelningar. Det kommer åter på sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Följer denna ETF ett index ?
    //Titus

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko!

    Du har ju bra koll på ETFer.
    Jag har startat en bolåneportfölj där jag har en del preffar.

    Funderar på att kanske plocka in 2-3 ETFer med utdelning, gärna kvartalsvis eller månadsvis.
    Finns det några intressanta med lägre risk? Vilka skulle du tipsa om?

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  6. tack, fin billig fond,
    men köper den på NN så man får 80% belåning på den.

    SvaraRadera
  7. kul läsning. börjar luta. mer och mer åt etfer själv. Är nyfiken på hur du ser på etfer med lägre risk. Exempelvis statsobligationer som pyntar utdelning. Har funderat själv på att plocka in två eller tre stycken som en krockkudde när börsen dyker. Finns det några du tittat på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jo jag har kollat lite på sådana alternativ men avfärdat dem. Avkastningen är låg och valutarisken blir påtaglig i de där. De kommer knappast stiga kursmässigt över tid på det vis aktier gör. Då slår valutan väldigt hårt. Man kan kika på dem som en komponent i en större allokering. Jag undviker dem dock helt och hållet då jag finner väldigt mycket annat som är mer intressant.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Du skriver:

    "Som vanligt när man köper en sådan här börshandlad fond betalar man även courtage och valutaväxlingsavgift men det är engångsavgifter och blir försumbara i ett långsiktigt spar".

    Skriv istället att: Varje köp innebär courtage och valutaväxlingsavgifter.

    Det är inte många promille som köper en endaste gång. Utan de flesta köper flera gånger per år och därmed avgifter vid varje köp eller sälj.

    /Klas

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...