Köpa innan/efter utdelning


Att köpa aktier precis innan utdelning är en fråga som ständigt poppar upp. Det är dock inte så fantastiskt som man skulle kunna hoppas på att köpa precis innan utdelning. Aktien backar nämligen lika mycket som utdelningen plus/minus ordinarie kursutveckling. Man kan säga att man betalar för utdelningen.

Vi kan ta Investor som precis avskiljt sin utdelning om 9 kronor. Anta att den kostade 509 kronor innan utdelningen och att dagen efter när den avskiljdes var det rent hypotetiskt en börsdag som stängde på nollan (oförändrad). Ja då kostade Investor 500 kronor dagen efter helt enkelt.

Näe ingen gratis lunch att hämta kring det här med utdelningar. Det man kan argumentera kring är ett mönster att aktier lockar till sig kapital under en tid innan utdelningen och att det kan vara en faktor som pressar upp aktiekursen lite. Historiskt delade svenska bolag ut på våren och man kunde se ett mönster att aktierna steg från årsskiftet och fram emot utdelningen. Andra faktorer kan såklart spelat in i det där mönstret och nu har bolagen dessutom spritt utdelningarna över året. Så det börjar bli tunt även det där resonemanget.

Jag köpte fler Investor idag och faktum är att det är just idag som den handlas exklusive rätt till utdelning. Det är den så kallade X-dagen. Medan börsen är minus 0,9 procent idag är Investor ned drygt 2 procent. Investors utveckling är ändå bättre än index och förklaringen är att ägarna utöver kursutvecklingen får 9 kronor i utdelning. Dagens nedgång om 11 kronor täcks nästan helt av utdelningen. Så funkar det på X-dagen att aktien rör sig med hela utdelningsbeloppet plus ordinarie kursutveckling. Idag är 9 kronor av kursutvecklingen utdelningen och de resterande 2 kronorna kan man anse är den ordinarie kursutvecklingen.

Min avkastning blir varken bättre eller sämre för att jag köpt dagen efter utdelningen. Det blir samma sak. Igår kostade aktien mer men man var berättigad till 9 kronor utdelning. Idag kostar den mindre men man har ej rätt till utdelningen.

7 kommentarer:

  1. Och för utdelningen som man först får om en vecka, så ska man ju köpa nya aktier och då blir det courtage en gång till. Köpte några EVO till idag (och det råkar vara x-dag). Den skulle visst inte ner mot 500...

    Tack för en bra blogg förresten. Tror att det är första gången jag kommenterar hos dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena JoEs,
      Ja precis, återinvestera utdelningar är viktigt för att maximera avkastningen på lång sikt. I början är de kanske små och då kan det vara ide att buffra upp dem till dess man kan köpa fler aktier utan att courtaget blir för stor del procentuellt sett. En lösning på det där är att sätta utdelningarna i fonder direkt när man får dem och när pengarna blivit tillräckligt stora säljer man fonderna och köper aktier.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tycker inte det spelar så stor roll om man köper strax före eller strax efter X-dagen, kör bägge varianterna om vartannat.

    Det är gott att köpa före X-dagen för att så att säga återinvestera utdelningen i förväg och då få några kronor extra även om aktiekursen inte har dragit av utdelningen men lika gott att köpa i efterhand när aktien gått ned.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag instämmer, det kvittar mig om jag köper före eller efter.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Det finns också en positiv känslomässig effekt av att investera efter utdelningen när man tittar på utveckling...
    Säg att kursen står 100:- innan utdelning på 5:- efter utdelning på 95:- och köper du då har du ett GAV på 95:- istället för 100:-
    Då blir det lättare att följa utvecklingen utan att behöva räkna in utdelningen. Men håller man aktierna på längre sikt så spelar det ju mindre roll förstås och det påverkar ju inte totalavkastningen i sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tomas,
      Ja sådant skall man inte förringa. Känslor och den psykologiska aspekten är en tung del i att investera på börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Helt rätt!

      Stör mig lite varje gång jag går in på Avanza och värdet på mitt innehav i Swedbank lyser rött (gav på 170).

      Erik

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...